Alla inlägg under januari 2011

Av Maria - 23 januari 2011 10:45

Ingredienser:

5 msk tomatsås

1 msk chilisås

1 msk soja

1 tsk vinäger

1 tsk mald peppar

1 msk socker

1 msk risvin

 

Gör så här:

  • Blanda alltsammans i en skål.
  • Klart att äta.
ANNONS
Av Maria - 22 januari 2011 10:45

Topping:

2 äpplen

1 msk muscavadosocker

1 msk socker

1 msk smör

 

Kaka:

2 ägg

2 dl socker

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1,5 dl crème fraiche

 

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 180°. Skiva äpplena. Smält muscavadosocker, socker och smör i en stekpanna, som får plats i ugnen, till en karamell. Tänk på att använda en stekpanna som tål att stå i ugnen. Det vill säga inte en panna med plast eller trä. Lägg i äppelskivorna i karamellen.
  • Vispa ägg och socker fluffigt i en bunke. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten. Häll smeten över äppelskivorna och karamellen och ställ in i ugnen. Grädda i ca 20 minuter.
  • För att testa om kakan är klar, stick spetsen på en kniv i mitten av kakan. Om ingen smet fastnar är kakan klar. Låt kakan vila 5-10 minuter och vänd därefter upp den på ett fat. Servera tillsammans med vispad grädde eller vaniljglass.

 

 
 
ANNONS
Av Maria - 21 januari 2011 10:45

Denna sås passar till grillat kött bland annat. Den kan serveras kall eller varm. Såsen går även bra att spara i flera veckor i kylen.

 

Antal portioner: 4

 

Ingredienser:

3 vitlöksklyftor

3 msk olja

3 tsk currry

1 burk krossad tomater (400 g)

1 tsk sambal oelek

salt

 

Gör så här:

  • Hacka vitlöken fint och fräs den i oljan. Blanda ner curryn och rör om. Häll ner tomaterna och tillsätt sambal oelek. Låt koka ihop. Smaka av med salt.
Av Maria - 20 januari 2011 10:45

Ingredienser:

225 g kikärter

2 eller fler vitlöksklyftor

4 msk yoghurt

3 msk olivolja

½ finhackad paprika

en handfull hackad persilja

saften av 1-2 citroner

 

Gör så här:

  • Häll ärtorna i en kastrull och tillsätt vatten så de precis täcks, men inte mer. I med vitlöksklyftorna och koka upp. Låt sjuda under lock i 30 min. Om så behövs, tillsätt lite vatten efterhand.
  • Häll oljan, citronsaften, yoghurten och hälften av ärtorna med sitt spad i en mixer. Kör några varv tills det blir en slät massa och tillsätt resten av ärtorna (späd ev med lite vatten om det verkar för tjockt).
  • Smaka av med salt och peppar. Lägg upp i en skål och garnera med hackad persilja och paprika.
Av Maria - 19 januari 2011 11:00

Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:
400 g rättika eller kålrot (lägre kolhydratinnehåll i rättika)

1 purjolök

2 vitlöksklyftor

Smör eller kokosfett att steka i

3 dl créme fraiche

Salt

Peppar

100 g riven ost


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Skala och skiva rättikan eller kålroten i halvcentimeter tjocka skivor.

Koka skivorna mjuka i vatten.

Känn med en sticka när de är färdiga.

Strimla purjolöken och riv eller pressa vitlöken.

Fräs i smör eller kokosfett och tillsätt sedan créme fraiche.

Smaka av med salt och peppar.

Häll av vattnet från rättikan och lägg den i en ugnsfast form.

Häll över såsen och strö över osten.

Låt stå i ugnen ca 10 minuter eller tills gratängen fått fin färg.

Av Maria - 19 januari 2011 10:45

Ingredienser:

½ kg räkor med skal

2 medelstora tomater

3 (eller flera) skalade och mosade vitlöksklyftor

½ dl torrt vitvin

olja till stekning

 

Gör så här:

  • Skala räkorna. Kärna ur och skala tomaterna, som finhackas.
  • Hetta upp oljan i en stekpanna och bryn först vitlöken - akta så att den inte bränns!
  • Tillsätt räkor och låt puttra en stund. De ska knappt ta färg. I med tomaterna och slå efterhand i vitvinet. Koka ihop det hela.
  • Krydda med salt, peppar, paprikapulver och gärna lite chilipulver.
Av Maria - 18 januari 2011 10:45

De vanligaste brödkryddorna är:

  • Fänkål
  • Anis
  • Kummin

 

Men pröva gärna också:

  • Koriander, en gammaldags trevlig krydda som i smaken påminner lite om pomerans.
  • Oregano
  • Basilika

 

Stöt kryddorna i mortel (eller ha en särskild pepparkvarn till brödkryddorna) innan de blandas i degen, då kommer kryddsmaken bäst till sin rätt.

Man behöver inte nöja sig med en enstaka krydda i degen utan kan blanda ganska friskt.

Istället för traditionella kryddor som fänkål och anis kan man smaksätta ljusa bröddegar med örtkryddor, exempelvis oregano eller basilika. Torkade örtkryddor behöver ju inte stötas i mortel, man smular helt enkelt örterna mellan fingrarna direkt ner i degskålen.

Av Maria - 18 januari 2011 10:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 gul lök

250 g champinjoner

½ msk olja

1 vitlöksklyfta

½ msk majsstärkelse

1 dl mjölk

1½ dl vispgrädde

½ köttbuljongstärning eller motsvarande mängd fond

½ msk japansk soja

Salt

Peppar


Gör så här:

Skala och hacka löken.

Ansa och skär svampen i klyftor.

Stek löken och svampen i oljan i en stekpanna.

Pressa i vitlöken.

Lägg över i en kastrull.

Blanda majsstärkelsen med mjölken.

Tillsätt grädde, mjölk, buljongtärning och soja över svampen och låt sjuda under omrörning tills såsen tjocknar.

Smaka av med salt och pepper.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<<
Januari 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se