Alla inlägg under januari 2011
Ingredienser:
150 g bacon
½ dl risgryn
1-2 morötter
1 vitkålsklyfta
1-2 purjolökar
2 potatisar
1 1/4 l vatten
1 buljongtärning
½ tsk mejram eller oregano
1 pressad vitlöksklyfta
Klippt persilja
Riven ost
Gör så här:
Skär baconet i tärningar.
Fräs det tillsammans med riset i en gryta eller kastrull.
Ansa grönsakerna och skär dem i strimlor eller tärningar.
Lägg grönsakerna i grytan och tillsätt vatten, buljongtärning och kryddor.
Koka soppan 20-25 minuter tills ris och grönsaker är lagom mjuka.
Smaka av och strö över persilja.
Servera med riven ost.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 litet vitkålshuvud
2 msk kallpressad olivolja
1½ msk vitvinsvinäger
½ tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
Gör så här:
Strimla vitkålen.
Det enklaste sättet att strimla vitkål är att använda en osthyvel.
Om du vill ha mjuk och saftig pizzasallad så knåda vitkålen med händerna innan du blandar ihop pizzasalladen.
Lägg kålen i en skål och tillsätt olja, vitvinsvinäger, salt och peppar.
Låt gärna stå ett dygn innan servering.
Ugn: 200 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
2 ägg
2 dl socker
1½ dl (90 g) vetemjöl
1 dl (80 g) potatismjöl
2 tsk bakpulver
(2 tsk vaniljsocker eller rivet skal av ½ citron)
1 dl hett vatten
Till formen:
Margarin
Ströbröd
Gör så här:
Vispa äggen och sockret poröst.
Blanda samman de båda mjölsorterna, bakpulvret samt ev. smaktillsats.
Rör ner blandningen och tillsätt därefter vattnet.
Häll smeten i smord och brödbeströdd form, 1½ liter.
Grädda kakan genast i 200 graders ugnsvärme, ca 30 minuter.
Kakan passar till kaffe och te och som tårtbotten.
Ingredienser:
4 dl minifraiche
rivet skal och pressad saft av 1 lime
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk salt
1 krm svartpeppar
Gör så här:
Rör ihop ingredienserna till såsen.
Passar bra till gravad lax bl.a
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
½ kruka persilja
2 msk hackade cornichoner
2 dl smetana
Salt
Peppar
Gör så här:
Hacka persilja och cornichoner och vänd ner i smetana.
Smaka av med salt och peppar.
Ingredienser:
2 äggulor
2 msk florsocker
2 dl vispgrädde
Rivet skal av ½ apelsin
Saft av 1 apelsin (ca 1 dl)
Gör så här:
Vispa gulor och socker pösigt.
Tillsätt apelsinskal och saft.
Vispa grädden och blanda ner.
Häll smeten i en form och frys.
Skeda upp glassen och garnera med apelsinklyftor och gärna lite hyvlad blockchoklad.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
½ vitkålshuvud
1 grönt äpple
1 morot
4 msk äkta majonnäs
1 dl créme fraiche
2 msk osötad senap
½ tsk salt
1 krm peppar
Gör så här:
Strimla vitkålen med en osthyvel.
Tärna äpplet.
Skala och strimla moroten.
Blanda majonnäs, créme fraiche och senap i en stor skål.
Lägg i vitkål, äpple och morot.
Rör om, salta och peppra.
Ugn: 175 grader, ca 35 minuter
Ingredienser:
150 g margarin eller smör
3 ägg
2½ dl socker
3½ dl (210 g) vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker eller rivet skal av ½ citron
Till formen:
Ströbröd
Margarin
Gör så här:
Smält matfettet och låt det svalna.
Vispa äggen och sockret poröst.
Tillsätt mjölet, bakpulvret, smaktillsatsen och matfettet.
Rör om tills allt är väl blandat.
Häll smeten i en smord och bröbeströdd form, 1½ liter.
Grädda kakan i 175 graders ugnsvärme ca 35 minuter.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|