Alla inlägg under januari 2011

Av Maria - 15 januari 2011 06:45

Antal: 1 limpa

Ugn: 175 grader, 2 timmar


Ingredienser:

300 g valfria blandade nötter och frön, t.ex solroskärnor, pumpakärnor, hassel-, pekannötter

300 g torkade frukter, t.ex aprikoser, plommon, russin

1½ tsk salt

2 dl rågmjöl (120 g)

4 dl vetemjöl (240 g)

5 dl filmjölk

1 tsk bikarbonat

1 dl mörk sirap


Gör så här:

Hacka nötterna grovt och strimla frukterna.

Blanda nötter och frön med salt, råg- och vetmjöl.

Blanda filmjölk och bikarbonat och rör ner i de torra ingredienserna med sirapen och frukten.

Rör ihop till en jämn smet.

Häll smeten i en brödform, 1½-2 liter, med bakplåtspapper i.

Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 2 timmar.

Täck ev. brödet på slutet om det blir för mörkt.

Ta brödet ur formen och låt svalna i handduk.

ANNONS
Av Maria - 15 januari 2011 06:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 röd paprika

1 gul paprika

1 gurka

1 grönt äpple

1/3 purjolök

250 g körbärstomater

5 champinjoner

2 dl majs


Gör så här:

Kärna ur och strimla paprikorna.

Skär gurka och äpple i små tärningar.

Dela, skölj och strimla purjolöken.

Halvera körsbärstomaterna.

Skär champinjonerna i mindre bitar.

Blanda allt i en skål och servera direkt.

ANNONS
Av Maria - 14 januari 2011 17:30

Antal: 30 stycken

Jäsning: 15 minuter

Ugn: 250 grader, 5-7 minuter


Ingredienser:

25 g jäst

1 tsk salt

2½ dl vatten

1 dl linfrö

1 msk dillfrö

1 msk honung

1 dl havrekli

8 dl vetemjöl (480 g)

2 dl riven västerbottenost


Gör så här:

Rör jäst och salt med ca 37 graders varmt vatten i en bunke eller köksmaskin.

Tillsätt linfrön, dillfrön, honung, havrekli, ost och nästan allt vetmjöl, spara ca 3 dl till utbakningen.

Arbeta degen 7-10 minuter för hand eller 5 minuter med maskin.

Jäs under bakduk 15 minuter.


Dela degen i 30 delar.

Kavla varje del med mycket mjöl på bakbordet.

Kavla rundlar, ca 15 cm i diameter, så tunt som möjligt.

Kavla sedan med kruskavel eller nagga några gånger med en gaffel.

Lägg rundlarna på bakplåtspapper, 5-6 bröd på varje papper.

Sätt in en plåt i ugnen så att den blir riktigt het.

Ta ut plåten och dra över pappret med de utkavladee bröden.

Grädda 5-7 minuter.

Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Av Maria - 14 januari 2011 11:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

6-7 dl vatten

1-1½ grönsaksbuljongtärning

1 gul lök

1-2 msk olivolja

4 dl risottoris

3 dl vitt vin

1 pkt saffran (½ g)

1 dl parmesanost (40 g)

1 msk smör

Salt

Grovmalen svartpeppar


Gör så här:

Koka upp vatten och buljongtärning i en kastull och låt det sedan sjuda.

Skala och hacka löken fint.

Hetta upp oljan i en annan kastrull och lägg i lök och ris.

Stek i någon minut under omrörning, häll sedan på lite buljong och vin.

Låt riset småkoka 20-25 minuter och fyll då och då på med varm buljong och vin och rör om.

Tillsätt saffran upplöst i 1 msk vatten på slutet.

När riset är mjukt men har en fast kärna är det klart.

Vänd ner riven parmesan, lägg i en klick smör och smaka av med salt och peppar.

Servera med en grön- eller tomatsallad.

Av Maria - 14 januari 2011 10:45

Antal: 6 personer
 
Ingredienser:
500 g keso (eller annan färsk ostmassa)
50 g hackad (inte skållad) mandel
½ dl socker
½ dl vetemjöl
2 ägg
2½ dl mjölk
Smör eller magarin till smörjning
 
Gör så här:

Smörj en stor ugnsform lätt med smör eller magarin.
Blanda alla ingredienser i en bunke - mjölken sist.
Häll smeten i den smorda formen, det är trevligt om inte ostkakelagret inte blir för tjockt.
Grädda i 200-225°C ugnsvärme i ca 45 minuter.

Lägg gärna folie över formen mot slutet om kakan ser ut att få för mycket färg.
Servera med sylt eller mosade bär.

Av Maria - 14 januari 2011 06:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 gurka

1 tsk salt

2 dl turkisk yoghurt

2 vitlöksklyftor

2 krm svartpeppar


Gör så här:

Grovriv gurkan på ett rivjärn.

Salta gurkan och krama sedan ut vattnet.

Blanda med turkisk yoghurt.

Skala vitlöken och pressa i klyftorna.

Salta och peppra.

Av Maria - 14 januari 2011 06:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2-3 msk smör att woka i

500 g frysta wokgrönsaker

1 msk tandoorikrydda

5 dl vispgrädde


Gör så här:
Fräs smöret i stekpannan och tillsätt wokgrönsakerna.

Krydda med tandoorikrydda.

Tillsätt grädde och låt koka ihop ca 5 minuter.


Tips!

Man kan variera kryddorna och byta ut grädden mot kokosmjölk.

Man kan även lägga i några halverade champinjoner samt toppa med 1 dl jordnötter.

Av Maria - 13 januari 2011 12:30

Antal: 4 stora bröd

Ugn: 175-200 grader, 45 minuter + 10 minuter


Ingredienser:

1 l vatten

2 dl hirs

2 dl rismjöl

1 dl sesamfrö

1 dl linfrö

½ dl solroskärnor

1 dl kokosflingor

2 msk majsolja eller annan neutral olja

3 msk flingsalt


Gör så här:

Koka vatten och hirs, enligt anvisningen på förpackningen.

Blanda hirs, rismjöl, sesamfrön, linfrön, solrosfrön, kokos och majsolja.

Rör till en lös deg.

Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och stryk ut ett tunt lager av degen över hela pappret.

Lägg ev. ett bakplåtspapper ovanpå och kavla ut degen, men ta sedan bort det.

Strö på flingsalt.

Grädda två plåtar åt gången i ugnen ca 45 minuter.

Vänd på brödet och grädda ytterligare 10 minuter på andra sidan.

Bryt bröden i minder bitar och förvara dem i en låda eller burk med lock.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<<
Januari 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se