Alla inlägg under januari 2011

Av Maria - 13 januari 2011 11:00

En risotto ska vara krämig och ganska rinnig, inte torr som kokt långkornigt ris.

Om riset är för torrt får man späda med mer buljong.

Mängden buljong som behövs kan också variera från gång till gång.

Riskornen i en färdig risotto ska vara mjuka men ha ett tuggmotstånd i kärnan.

Av Maria - 13 januari 2011 10:30

Ingredienser:
1 glas gröna oliver med röd fyllning
1 burk svarta urkärnade oliver
1 dl olivolja
4 skalade och krossade vitlöksklyftor
3 msk vinvinäger
 
Gör så här:

Låt oliverna rinna av.

landa dem tillsammans med vitlöken, olivoljan och vinägern och häll blandingen i en glasburk med lock. Skaka om väl och låt stå i kylskåp i minst ett dygn innan de serveras.
Man kan också finstrimla vitlöksklyftorna och stoppa dem i de svarta oliverna.

Lägg de båda olivsorterna i en burk och toppa med olja och vinäger.

In i kylskåpet.

Marinaden kan behållas till nästa gång.

Av Maria - 13 januari 2011 07:00

Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:
1 blomkålshuvud

4 msk kallpressad rapsolja

3 vitlöksklyftor

½ tsk chiliflakes


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Skär blomkålen i 1 cm tjocka skivor och lägg i en ugnsfast form.

Skala vitlöksklyftorna och pressa vitlöken i oljan.

Tillsätt sedan chilin.

Pensla blomkålskivorna med den smaksatta oljan.

Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter beroende på hur mjuka du vill ha dem.

Av Maria - 13 januari 2011 06:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 avokador

2 msk limesaft

2 msk sockerfri tacosås

2 msk créme fraiche

1 krm salt

1 krm svartpeppar


Gör så här:

Kärna ur och mosa avokadon.

Pressa i lime, tillsätt tacosås, créme fraiche, salt och peppar.

Blanda allt och servera genast då den lätt mörknar till färgen.

Av Maria - 12 januari 2011 10:30

Antal: 6 personer
 
Ingredienser:
1 kg räkor med skal
7 skalade vitlöksklyftor, som finhackats
2 msk hackad persilja
½ dl olivolja
 
Gör så här:

Rensa räkorna och blanda med vitlök och persilja.

Låt stå i 5-6 timmar.
Hetta därefter upp oljan och slå i räkröran.

Rör om och låt puttra i 3-7 minuter.
Smaka av med salt och peppar.

 

Passar bra som cocktailstilltugg.

Av Maria - 12 januari 2011 09:30

Antal: 1 portion


Ingredienser:

2-4 ägg

½ dl vispgrädde

1 krm salt

1 krm svartpeppar

1 msk smör


Gör så här:
Rör ihop ägg, grädde, salt och peppar med en gaffel.

Hetta upp en stekpanna med smör och stek sedan omeletten på medelhög värme.


Av Maria - 12 januari 2011 07:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 stort blomkålshuvud

½-1 dl vispgrädde

3 msk smör

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

1 krm riven muskot


Gör så här:

Dela blomkålen i bitar och koka den mjuk i vatten ca 7 minuter.

Häll sedan bort vattnet.

Mixa blomkålen med en mixerstav eller en blender, tillsätt grädde och smör till önskad krämighet.

Krydda med salt, peppar och lite riven muskot.

Av Maria - 12 januari 2011 06:45

Ingredienser:

2½ dl ris

1 litet paket (125 g) frysta ärtor

600 g färska räkor

1 burk (200 g) hela champinjoner

3 dl strimlad purjolök

50 g smör eller magarin

1 tsk paprika

1 tsk curry

1 pressad vitlöksklyfta


Gör så här:

Koka riset efter receptet på paketet.

Tina och värm ärterna ovanpå riset de sista 5 minuterna av risets koktid.

Skala räkorna och häll av spadet på champinjonerna i en del av smöret.

Ta upp dem.

Fräs purjolöken på svag värme i resten av matfettet.

Lägg i paprikan, curry och vitlök och låt allt bli varmt.

Blanda räkorna med ris och ärter och servera med strimlad isbergssallad och färsk gurka.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<<
Januari 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards