Alla inlägg under februari 2011

Av Maria - 20 februari 2011 11:15

Till 25-30 stycken:

400 g skalade räkor

2 hårdkokta ägg

250 g kesella kvarg

2 dl minifraiche

2 tsk senap

2 msk hackad dill

½ tsk salt

1 tsk salt

1 tsk sambal oelek

25-30 rostade brödskivor, typ crostini

 

Gör så här:

Skär räkorna i bitar. Skala och hacka äggen. Blanda kvarg, minifraiche, senap, gräslök, dill, salt och sambal oelek.

Rör ner äggen och räkorna. Låt stå kallt innan serveringen. Lägg på skagenröra på crostini precis innan servering.




ANNONS
Av Maria - 19 februari 2011 11:15

Kabeljo är torkad och saltad torsk, vanlig mat i Spanien och Portugal.

Kabeljo avser i första hand stor lekmogen torsk, sådan som främst förr torkades och nersaltades.

Den såldes förr i tunnor eller fjärdingar (1/4 tunna) för export.


På spanska kallas den bacalao, på portugisiska bacalhau på italienska baccalà och på latin baculum/baculus.

Ursprungligen härstammar ordet från det norska ordet backefisk som tidigare var synonymt med torsk. Backe är norska för den trälåda där den långrev som användes vid torskfiske förvarades.

Backe omvandlades i spansk språkmun till bacalao och i italiensk till baccalà.

På grekiska bakaliaros.

De stora katolska länderna Portugal, Spanien och Italien var de största importörena av norsk backefisk. Det är intressant att notera att den spanska/portugisiska benämningen blev så dominerande att den återinfördes till norra Europa (med konsonantomkastning) som kabeljo.


Jämför även medelnederländskans 'ca(b)elyau', 'kabel-jauw' och 'kabeljau' (även på tyska) – stor torsk.

Kabeljau var också efternamnet på en rik nederländsk handelssläkt som lanserade Kabeljau-torsken över Europa.

En av sönerna emigrerade till Göteborg under 1600-talet och sålde klippfisk i Sverige.


Namnet kabeljo används ibland felaktigt för torkad och saltad spillånga och lubb.

ANNONS
Av Maria - 18 februari 2011 11:15

Antal: 2 portioner


Ingredienser:

1 apelsin

2 dl tinade lingon

1/2 dl vatten

2 msk nyponpulver


Gör så här:

Skala apelsinen.

Kör lingon och apelsin i centrifugen, avsluta med vattnet.

Vispa ner nyponpulvret och servera.




Av Maria - 17 februari 2011 11:15

Antal: 25 stycken

Ugn: 225 grader, ca 10-12 minuter


Ingredienser:

ca 100 g chévreost

25 urkärnade dadlar

9 skivor bacon

tandpetare


Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Skär bort kanterna på osten med en osthyvel.

Fyll dadlarna med osten med hjälp av en tesked.

Dela baconskivorna i 3 delar.

Linda bacon runt varje fylld dadel.

Fäst med en tanpetare.

Lägg dadlarna i en ugnssäker form.

Sätt formen mitt i ugnen 10-12 minuter.




Av Maria - 16 februari 2011 11:15

Ingredienser:

100 g smör eller margarin
3 dl havregryn
1 st ägg
1½ dl socker
1 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver

 

Gör så här:

  • Smält fettet och rör ner grynen i det heta fettet.
  • Vispa ägg och socker poröst, t ex med elvisp.
  • Rör försiktigt ner grynblandningen och mjölet blandat med bakpulvret.
  • Klicka genast ut smeten glest på plåtar som är täckta med bakplåtspapper eller smorda. Tag ca 1 tsk till varje kaka och lägg 10-12 klickar på varje plåt.
  • Grädda mitt i ugnen tills flarnen fått färg, 6-7 min i 175 grader.
  • Tag ut plåten, låt svalna något och lossa dem med tunn böjlig kniv. 
Av Maria - 16 februari 2011 10:15

Ingredienser: 

400 g skreitorsk
2 klyftor vitlök
1 chili
1 lime
2 salladslök
1 msk soja
1 msk olivolja
1 avokado
12 blad gemsallad

 

Gör så här:


Tärna torsken i bitar stora som små sockerbitar.
Hacka vitlöken och chili, med eller utan kärnor beror på styrkan.

Riv limeskalet, skär ner salladslöken.
Vänd ner hacket med soja och olivolja.

Tillsätt torsken, rör runt.

Tillsätt ev lite salt, låt dra i 10 min.
Skär ner avokadon, blanda försiktigt med torsken.

Lägg upp i salladsbladen, njut!

Av Maria - 15 februari 2011 11:15

Antal: 30-40 bitar

 

Ingredienser:

 

Chokladbotten:

4 ägg

6 dl socker

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

8 msk kakao

2 tsk vaniljsocker

2 krm salt

175 g smör eller magarin

 

Toscasmet:

75 g smör eller magarin

2 dl strösocker

1½ dl grädde

1 dl sirap

200 g kokos

 

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 200°C. Smält smöret. Vispa ägg och socker poröst.
  • Blanda mjöl, bakpulver, kakao, vaniljsocker och salt. Blanda mjölblandning med matfett och äggsmet.
  • Bred ut smeten i en långpanna, ca 30x40 cm, klädd med bakplåtspapper. Vill du ha en lite högre kaka så välj en mindre långpanna.
  • Grädda mitt ugnen i ca 12-15 minuter.
  • Blanda alla ingredienserna till toscasmeten i en kastrull. Koka upp smeten under omrörning.
  • Bred smeten över den nygräddade botten och grädda i ytterligare 10 minuter. Låt kakan kallna och skär den i bitar.

Av Maria - 15 februari 2011 10:15

Ingredienser:

 dl vetemjöl
1 msk socker
½ tsk nystött kardemumma
2 tsk bakpulver
1 banan, skivad
 dl mjölk
2 msk smält smör

 

Gör så här:


Blanda torra ingredienser i en bunke.
Rör ner mjölk och smör.

Vänd i skivad banan.
Stek på hög värme i smör.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28
<<< Februari 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se