Alla inlägg under februari 2011

Av Maria - 15 februari 2011 10:15

Jäsning: 25 minuter

Ugn: 200 grader

 

Ingredienser:

50 g färsk jäst
2 tsk socker
1 tsk flingsalt
½ dl olivolja
3 dl ljummet vatten
7 dl vetemjöl special

 

Gör så här:


Blanda jäst, socker, salt, olja och fingervarmt vatten (37 grader) i en degbunke.
Rör i mjöl, lite i taget, tills du får en fast och elastisk deg.

Spara resten av mjölet till utbakning.
Jäs pizzadegen i bunken under bakduk i cirka 25 minuter.
Dela degen på 4 bitar och baka ut dem med kavel på mjölat bakbord.
Toppa pizzan efter tycke och smak, grädda i 200 grader varmluft tills den fått fin färg.

ANNONS
Av Maria - 14 februari 2011 11:15

Antal: ca 45 st

 

Ingredienser:

3½ dl havregryn

1½ dl socker

150 g smör eller magarin

 

Gör så här:

  • Sätt på ugnen på 175°C.
  • Blanda havregryn och socker i en skål.
  • Smält matfettet och häll det hett över blandningen och rör samman.
  • Klicka ut smeten i småbrödsformar av papper. Ställ dem på en plåt.
  • Grädda i ugnen ca 10 minuter.
ANNONS
Av Maria - 13 februari 2011 11:15

Antal: ca 75 st

 

Ingredienser:

175 g smör eller magarin

1 dl socker

2 dl (ca 125 g) nötkärnor

3 dl vetemjöl

2 msk mjölk eller grädde

 

Garnering:

50 g blockchoklad

 

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 175°C.
  • Rör matfett och socker.
  • Tillsätt de malda eller finhackade nötkärnorna och mjölet. Rör till sist i vätskan.
  • Rulla ut degen till knappt fingertjocka längder. Lägg dem bredvid varandra.
  • Skär alla längderna på samma gång i 5 cm långa bitar. Lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper.
  • Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.
  • Smält blockchokladen i vattenbad. Doppa ena änden av kakorna i choklad.
Av Maria - 12 februari 2011 11:15

Antal: 4 personer

 

Ingredienser:

500 g kassler

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

½ squash

olivolja till stekning

2 burkar körsbärstomater

2 tsk socker

½ hönsbuljongtärning

salt

svartpeppar

1½ dl grovhackad dill

 

Garnering:

½ dl rostade pinjenötter

2 msk kapris

 

Tillbehör:

Kokt potatis

Grönsallad

 

Gör så här:

  • Finhacka lök och vitlök. Dela squashen på längden och skär i halvmånar. Fräs lök, vitlök och squash i olivolja någon minut utan att det får färg. Tillsätt tomater, socker och buljontärning. Låt puttra ihop ca 15 minuter. Späd ev med lite vatten.
  • Skär kasslern i cm stora bitar. Tillsätt dem de sista 5 minuterna. Salta och peppra. Vänd i dillen precis före servering.
  • Strö över pinjenötterna och kapris. Servera med potatis och grönsallad.
Av Maria - 11 februari 2011 11:15

Antal: 4 personer

 

Ingredienser:

200 g kassler i tärningar

4 skivor sidfläsk, i bitar

3 chorizor, i skivor

2 askar körsbärstomater

1 dl vitt vin

1 dl vatten

2 msk kycklingfond

1 apelsin, saft + strimlat skal

8 jordärtskockor, skivade

2 morötter, skivade

16 steklökar

salt

peppar

1 dl hackad persilja

 

Tillbehör:

kokt potatis eller pasta

 

Gör så här:

  • Fräs fläsket, korven och kasslern i en gryta under omrörning. Tillsätt tomaterna, vin, vatten, fond, apelsinsaft och -skal, jordärtskockor, morötter och steklökar.
  • Låt det hela sjuda sakta ca 20-30 minuter eller tills grönsakerna är mjuka. Smaka av med salt och peppar och strö över persilja. Servera med potatis eller pasta.
Av Maria - 10 februari 2011 11:00

Antal: 4 personer

 

Ingredienser:

350 g bandpasta

300 g kassler

1 burk (400 g) krossade tomater med basilika

3 dl färdig ostsås

½ dl riven ost

1 dl svarta kärnfria oliver

 

Tillbehör:

Grönsallad

 

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 225°C. Koka pasta. Skär kasslern i tunna strimlor. Blanda pastan med kasslern och tomatkrosset. Fördela i en ugnsform eller portionsformar.
  • Ringla över ostsåsen och strö på riven ost. Lägg på oliverna. Gratinera mitt i ugnen ca 15 minuter.
  • Servera genast med en grönsallad.
Av Maria - 9 februari 2011 11:00

Antal: ca 30-40 stycken

 

Ingredienser:

 

Mördeg:

5 dl (300 g) mjöl

100 g smör

100 g magarin

1 msk socker

 

Maräng:

2 äggvitor

3 dl socker

 

Gör så här:

  • Mjöl, socker, smör och magarin arbetas tillsammans och kavlas till en rektangel, 60x20 cm, som är ca ½ cm tjock.
  • Man kan kavla ut degen direkt på bakbord, men då går det åt en del extra mjöl eftersom degen ska rullas precis som när man gör kanelbullar.
  • Till marängen vispas äggvitan till hårt skum. Därefter tillsätter man sockret i en stråle under fortsatt vispning. Vispa länge tills det blir en tjock, seg massa. Äggviteblandningen bres på mördegen, som sedan rullas ihop. Skär rullen i ca 1½ cm breda bitar. Lyft försiktigt över dem på en plåt med bakplåtspapper.
  • Grädda i 150°C i ca 25 minuter. De kan gärna eftertorkas i ugnen om marängen är "seg".
Av Maria - 8 februari 2011 11:00

Antal: ca 50 stycken

 

Ingredienser:

200 g smör eller magarin

1 dl florsocker

2 msk vanillinsocker

2½ dl vetemjöl

2 dl potatismjöl

 

Fyllning:

Choklad

 

Gör så här:

  • Rör matfettet smidigt i en bunke. Tillsätt alla torra ingredienser och rör alltsammans riktigt poröst. Spritsa ut kakorna på smorda plåtar - 25 kakor på varje plåt.
  • Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 12-15 minuter eller tills kakorna blivit svagt guldgula.
  • Låt dem svalna och smält under tiden chokladen i mikron. Lägg ihop kakorna två och två med choklad mellan. Pudra över florsocker innan de serveras.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28
<<< Februari 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se