Alla inlägg under februari 2011

Av Maria - 7 februari 2011 11:00

Antal: ca 20 stycken

 

Ingredienser:

200 g smör

1 dl socker

1 msk vanillinsocker

1 tsk bakpulver

4½ dl vetemjöl

 

Fyllning:

½ dl hallonsylt

 

Gör så här:

  • Blanda samman alla ingredienser till en deg. Dela degen i 20 lika stora bitar. Rulla varje bit till en boll och lägg dem i pappersformar för småkakor. Gör en fördjupning med tummen i varje boll och lägg i ca ½ tsk hallonsylt.
  • Grädda hallongrottorna i 175°C i 15 minuter.
ANNONS
Av Maria - 6 februari 2011 11:00

Antal: ca 25 stycken

 

Ingredienser:

50 g marsánpulver

5 dl (300 g) vetemjöl

325 g mjukt smör

1½ dl florsocker

2 tsk vanillinsocker

 

Vaniljkräm:

1½ dl kokt vaniljkräm (marsán)

100 g mjukt smör

1 tsk citronsaft

florsocker efter smak

Vaniljsocker efter smak

 

Garnering:

Florsocker

 

Gör så här:

  • Arbeta samman alla ingredienser till en deg. Spritsa med slät sprits, eller rulla knappt fingertfjocka längder, 12-15 cm långa.
  • Forma längderna till ringar direkt på smord plåt. Låt skarvarna gå omlott. Platta till lite med handen.
  • Grädda i 150-175°C tills kakorna fått lite färg i 15-20 minuter.
  • Koka vaniljkräm och låt den svalna. Tillsätt smör florsocker, citronsaft och vaniljsocker. Bred kräm på hälften av kakornas undersida. Lägg ihop kakorna två och två. Pudra över lite florsocker.
ANNONS
Av Maria - 5 februari 2011 11:00

Antal: ca 50-60 stycken

 

Ingredienser:

200 g smör eller magarin

1½- 2 dl (175 g) socker

1 äggula

1½ msk sirap

½ tsk kardemumma

2 tsk kanel

2 tsk bikarbonat

5-6 dl (350 g) vetemjöl

 

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 175°C. Blanda ihop alla ingredienser till en smidig deg. Dela den i 50-60 bitar. Rulla ut varje del till en ca 10 cm lång längd. Böj den som en hästsko och tryck till med en gaffel.
  • Grädda i 12-15 minuter mitt i ugnen.
Av Maria - 4 februari 2011 11:00

Antal: ca 50 stycken

 

Ingredienser:

200 g smör

2 dl strösocker

2 msk ljus siraps

2 msk vanillinsocker

2 tsk bakpulver

5 dl vetemjöl

 

Gör så här:

  • Börja med att sätta ugnen på 175°C. Blanda alla ingredienser till en deg som håller ihop. Dela degen i 6 fingertjocka längder. Lägg tre längder på varje plåt.
  • Platta ut längderna med handen och dra en gaffel på tvären över dem. Grädda dem mitt i ugnen i 12-15 minuter.
  • Skär kakorna på snedden direkt när de tagits ur ugnen. Låt dem svalna på plåten.
Av Maria - 3 februari 2011 11:00

Antal: 4 pers

 

Ingredienser:

3 pilgrimsmusslor per person

olivolja att grilla i

2 msk olivolja

1 msk sweet chili

saften av en halv liten lime

salt och svartpeppar efter smak

 

Gör så här:

  • Tina pilgrumsmusslorna enl anvisning på förpackning. Pensla dem med olivolja och grilla dem i het järnpanna, någon minut på var sida. Lägg upp på tallrik dekorerad med sallad.
  • Rör ihop olivolja, lime och sweet chili, smaka av med salt och peppar och ringla över pilgrimsmusslorna.
  • Servera gärna en smör- eller oljestekt liten brödtriangel till.
Av Maria - 2 februari 2011 11:00

Ingredienser:
300 gr pasta
2 gula lökar
1/2 gurka
smör
1 burk krossade tomater
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1-2 tsk oregano
175 gr fetaost
2 dl creme fraiche
10 svarta oliver

Gör så här:

  • Koka pastan. skala och hacka löken. skär gurkan i bitar. Fräs löken i smör i en gryta. Rör i gurka, krossade tomater, salt, oregano och peppar. skär osten i bitar. Rör ner ost och créme fraiche. Låt såsen koka upp och häll den över den kokta pastan.
  • Garnera med oliver

Av Maria - 1 februari 2011 11:00

Antal: 4 portioner

  

Ingredienser:

 

Pannbiffen:

250 g nötfärs
250 g blandfärs
¾ dl havregryn
2 msk kalvfond
1 dl vatten
1 ägg
1 ½ msk hackad gul lök
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
1 msk smör

 

Gräddsås:
3 dl vispgrädde
1 ½ msk vetemjöl
½-1 msk soja
vitpeppar
ev. salt

 

Stekt lök:
2 gula lökar, skivade
½ dl vatten
2 tsk smör

Gör så här:

  • Pannbiffen: Blanda havregryn, kalvfond och vatten i en skål. Låt svälla i c:a 15 minuter. Tillsätt lök, ägg, salt och peppar. Lägg i färsen och arbeta samman tills allt är väl blandat.Fukta händerna med lite olja eller vatten och forma färsen till pannbiffar. Lägg dem på smörpapper. Stek pannbiffarna i smör i en stekpanna, c:a 4 minuter per sida.
  • Gräddsås: Blanda/skaka mjölet väl med lite av grädden till en redning. Häll resten av grädden i stekpannan där pannbiffarna stekts. Låt koka upp. Häll i hälften av redningen, rör om och låt koka lite. Tillsätt mer redning om såsen är för lös. Tillsätt smöret. Smaka av med soja, vitpeppar och eventuellt lite salt. Sila såsen innan servering.
  • Stekt lök: Lägg löken i torr stekpanna och häll på vattnet. Låt vattnet koka bort under omrörning. Tillsätt smör och fräs löken tills den är vackert gyllene.
  • Servera pannbiff med lök tillsammans med rårörda lingon, kokt potatis och ättiksgurka.

 

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28
<<< Februari 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se