Alla inlägg under mars 2011

Av Maria - 23 mars 2011 11:45

Till en kaka:

100 g smör

200 g mörkchoklad

3 ägg

1½ dl strösocker

1½ dl dinkefullkornsmjöl

1 krm salt

 

Gör så här:

Smörj en rund bakform med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.

Smält smöret till kakan i en bunke i mikron eller i en kastrull på spisen. Bryt chokladen i mindre bitar och smält försiktigt. Blanda till en jämn smet och låt svalna lite.

Vispa upp äggen lätt tillsammans med sockret och rör ner chokladsmeten. Blanda mjöl och salt, vispa ner i smeten och vispa ihop til en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 200°C i ca 15 minuter. Låt svalna helt, kakan kan gärna stå i kylen över natten.





Av Maria - 22 mars 2011 11:45

Till 1 stort bröd:

100 g jäst

6½ dl coca-cola

½ dl majsolja

2 tsk salt

½ dl mörk sirap

1 msk ättikssprit (12%)

1 dl potatismjöl

1 liter grovt rågmjöl (550 g)

8-9 dl vetemjöl special (480-540 g)

 

Gör så här:

Smula jästen i en bunke eller hushållsmaskin. Rör ut den i lite av colan. Tillsätt resten av colan, olja, salt, sirap, ättika, potatismjöl, rågmjöl och vetemjöl special. Arbeta kraftigt ihop till en jämn och smidig deg.

Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och forma den till en rund bulle. Mjöla en rund ganska stor brödkorg och lägg i degen med den jämna sidan nedåt. Låt jäsa under bakduk ca 1 timme.

Sätt ungen på 225°C. Stjälp upp brödet på en plåt med bakplåtspapper och gärdda i nedre delen av ugnen 15 minuter, sänk temperaturen till 175°C och grädda ytterligare ca 35 minuter.

Ta ut brödet och låt det kallna på galler under bakduk.

Av Maria - 21 mars 2011 12:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

600 g laxfilé

1 msk olivolja

2 dl fryst spenat, ca 150 g

2 dl grädde

Salt

Vitpeppar

1 dl riven parmesanost

6 tomater


Garnering:

25 pinjenötter


Gör så här:

  • Sätt ugnen på 175°C. Häll lite olivolja i en ugnsfast form. Lägg i laxfilén.
  • Koka ihop spenat och grädde i en kastrull. Smaka av med salt och peppar. Häll spenatsåsen över laxen och strö på parmesanost.
  • Dela tomaterna i halvor och placera runt laxen. Strö på salt och peppar på  tomaterna.
  • Sätt in i ugnen i ca 20 minuter eller tills laxen är genomstekt.
  • Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna och strö över fisken.
Av Maria - 20 mars 2011 11:45

Antal: ca 10 bitar


Ingredienser:

50 g smör

1 dl mjölk

3 ägg

2 dl strösocker

3 dl vetemjöl (180 g)

2 msk nymald kardemumma

1 tsk vaniljsocker

1½ tsk bakpulver

1 citron, rivet skal


Gör så här:

  • Sätt ugnen på 175°C. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och låt koka upp.
  • Vispa ägg och socker vitt och luftigt. Blanda mjöl, kardemumma, vaniljsocker och bakpulver. Rör hastigt ner smörmjölken, mjölblandingen och citronskal i äggsmeten.
  • Häll smeten i en smord och bröad kransform, ca 1½ liter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter. Låt kakan svalna ca 5 minuter innan den stjälps upp och får kallna.
Av Maria - 19 mars 2011 11:45

Antal: 6 stora glas


Ingredienser:

2 bananer

1 liter mild vaniljyoghurt (2%)

4 dl frysta bär, tex hallon

2 tsk honung


Gör så här:

  • Skala bananerna och skär dem i mindre bitar. Lägg banan, yoghurt, bär och honung i en mixer. Mixa till en slät och fluffig drink. Det går även bra att mixa med mixerstav.
  • Häll smoothien i glas och servera genast.
Av Maria - 18 mars 2011 11:30

Mängd: ca 3 dl


Ingredienser:

400 g torkade aprikoser

1 vaniljstång

1 citron

2 msk honung


Gör så här:

  • Lägg aprikoserna i kallt vatten 2-3 timmar.
  • Halvera vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet av halva citronen och pressa saften ur hela.
  • Låt aprikoserna rinna av. Mixa dem tillsammans med vaniljfrön, citronskal och citronsaft i matberedare eller med mixerstav till en slät massa. Smaksätt med honung. Förvara marmeladen i kylen.
Av Maria - 17 mars 2011 11:30

Mängd: ca 5 dl


Ingredienser:

1 vaniljstång

200 g frysta björnbär

200 g frysta hallon och blåbär

4 dl råsocker


Gör så här:

  • Halvera vaniljstången på längden. Lägg den i en kastrull och tillsätt bär och socker.
  • Låt sylten koka kraftigt ca 15 minuter, skumma eventuellt. Häll sylten i en varm, rengjord burk att kallna.
Av Maria - 16 mars 2011 11:30




Antal: ca 12 bitar


Ingredienser:


Botten:

100 g smör

14 digestivekex

1 tsk mald kanel


Fyllning:

100 g frysta, tinade hallon

½ msk vatten

800 g naturell färskost

2 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

2 msk vetemjöl

2 krm salt

1 citron, rivet skal

4 ägg


Ganering:

Hallon


Gör så här:

  • Botten: Smält smöret i en kastull. Mixa eller krossa kexen till fina smulor. Blanda smör, kexsmulor och kanel. Tryck ut smulorna i bottnen av en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Smörj kanterna på formen med smör. Ställ i kylen så länge. Sätt ugnen på 175°C.
  • Fyllning: Mixa hallonen och vattnet med mixerstav.
  • Vispa ihop färskost, socker, vaniljsocker, mjöl, salt och citronskal. Tillsätt äggen, ett i taget. Blanda väl.
  • Häll smeten i formen. Klicka i de mixade hallonen. Dra med tex baksidan av en smal pensel i smeten så att det bildas ett fint mönster. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 50-55 minuter. Ta ut och låt kallna. Garnera med hallon.



Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Mars 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards