Alla inlägg under mars 2011

Av Maria - 15 mars 2011 11:30

Antal: 12 stycken


Ingredienser:

25 g jäst

5 dl vatten

½ dl honung

2 tsk salt

1 msk majsolja

13-14 dl special vetemjöl (780-840 g)


Till kokning:
ca 3 liter vatten

½ dl socker


Garnering:

1 ägg

2 msk sesamfrön

2 msk vallmofrön


Gör så här:

  • Smula jästen i en bunke. Värm 5 dl vatten till fingervarmt, 37°C. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt honung, salt, olja och det mesta av mjölet. Arbeta degen ca 5 minuter, helst i en hushållsassistent, till en slät, ganska hård deg. Låt jäsa under bakduk ca 45 minuter.
  • Ta upp degen och rulla till en tjock rulle. Skär den i  tolv bitar. Rulla varje degbit till en ca 2 cm tjock remsa och forma den till en ring. Nyp ihop noga. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter, till dubbel storlek.
  • Koka upp ca 3 liter vatten med socker i en gryta. Sänk värmen så att det sjuder. Lägg i 3-4 bröd i taget och sjud ca 4 minuter, vänd dem någon gång under tiden.
  • Ta upp bröden med hålslev och låt dem rinna av på en ren kökshandduk. Klappa dem lätt med bakduken.
  • Sätt ugnen på 225°C. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Pensla dem med uppvispat ägg och strö över sesamfrön på hälften och vallmofrön på resten. Grädda bröden mitt i ugnen 15-20 minuter, tills de har fått fin färg. Låt svalna på galler under bakduk.
Av Maria - 14 mars 2011 11:30

Antal: ca 24 bitar


Ingredienser:

250 g smör

350 g mörk choklad (70%)

3 ägg

5 dl mörkt muskovadosocker

1 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

1 krm salt


Garnering:

ev. florsocker


Gör så här:

  • Sätt ugnen på 175°C. Smält smöret i en kastrull. Bryt chokladen i bitar och lägg i kastrullen. Rör tills chokladen smält.
  • Vispa upp äggen i en bunke. Tillsätt sockret och vispa till en blank smet.
  • Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt. Rör ner mjölblandingen och chokladen i äggvispet.
  • Häll smeten i en form, ca 20x30 cm, Klädd med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 35 minuter. Låt kakan kallna i formen. Skär den i rutor och pudra eventuellt över florsocker.
Av Maria - 13 mars 2011 11:30

Antal: 1 limpa

Ugn: 175 grader ca 40-45 minuter

 

Ingredienser:

75 g smör

1 dl polentagryn

3 dl majsmjöl

1½ dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1½ tsk salt

3 dl filmjölk

1 tsk bikarbonat

2 ägg


Gör så här:

Sätt ugnen på 175°C.

Bryn smöret i en kastrull.

Lägg i polentagrynen och rör om.

Ta kastrullen från värmen och låt svälla ca 5 minuter.

Blanda majsmjöl, vetemjöl, bakpulver och salt.

Rör ihop filmjölk och bikarbonat.

Vispa upp äggen och tillsätt polentagrynen, filmjölken och mjölblandingen.

Häll smeten i en avlång form, ca 1½ liter, smord och beströdd med polentagryn.

Strö över lite polentagryn.

Grädda mitt i ugnen 40-45 minuter.

Låt brödet svalna i formen ca 5 minuter innan det stjälps upp och får kallna på galler.

Av Maria - 12 mars 2011 11:30

Antal: ca 30 rutor


Ingredienser:

2½ dl havregryn

4 dl vetemjöl (240 g)

½ tsk salt

275 g smör, rumsvarmt

2 dl + 2 msk råsocker

200 g mjölkchoklad


Gör så här:

  • Sätt ugnen på 150°C. Mixa havregrynen i en matberedare. Blanda dem med vetemjöl och salt.
  • Vispa smör och 2 dl råsocker poröst. Tillsätt mjölblandningen.
  • Hacka chokladen grovt. Knåda in den i degen.
  • Tryck ut degen i en form ca 25x35 cm, klädd med bakplpåtspapper. Nagga kakan med en gaffel. Strö över 2 msk råsocker.
  • Grädda kakan mitt i ugnen ca 40 minuter, tills den är gyllenbrun. Låt svalna i formen ca 5 minuter innan den får kallna på galler. Skär kakan i bitar.
Av Maria - 11 mars 2011 11:30

Ingredienser:

1 påse torrjäst för söta degar

5 dl mjölk

15 dl specialvetemjöl

150 g rumsvarmt smör

1 tsk salt

1 dl strösocker

1½ tsk malen kardemumma


Fyllning:

150 g mandelmassa, riven

100 g rumsvarmt smör

½ dl socker

1 msk malen kanel


Garnering:
1 ägg

Pärlsocker


Gör så här:

  • Sätt ugnen på 225°C. Blanda jästen i mjölet. Tillsätt salt, strösocker, kardemumma, smör och sist mjölk (40°C, lite varmare än fingervarmt). Blanda till en slät deg och låt jäsa i 30 minuter.
  • Kavla till en fyrkant, 1 cm tjock. Bred/strö fyllning, rulla ihop och skär 3 cm tjocka. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i 45 minuter.
  • Pensla med ägg, strö över pärlsocker och grädda i mitten av ugnen i 8-10 minuter.
Av Maria - 10 mars 2011 11:30

Antal: 8-10 stycken

 

Ingredienser:

25 g jäst

3 dl vatten

1 tsk salt

2 msk olja

2½ dl rågsikt

6-7 dl specialvetemjöl

 

Gör så här:

  • Smula ner jästen i en degbunke. Värm vattnet till fingervärme (37°C). Lös upp jästen i degspadet. Tillsätt salt, olja, rågsikt och vetemjöl. Arbeta degen till en blank och smidig deg. Ta upp degen på mjölat bakbord.Dela den i 8-10 jämnstora bitar.
  • Forma dem till släta bullar. Låt dem jäsa under bakduk ca 20 minuter.
  • Kavla ut bullarna snabbt till knappt centimeter-tjocka eventuellt lite ovala kakor.
  • Kavla bara på en sida!
  • Vänd kakorna och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Grädda omedelbart mitt i ugnen i 275°C i 5-7 minuter. Låt dem kallna under bakduk på galler.
  • Dessa blir lätta, luftiga bröd som är ihåliga. Vid servering skär man en ficka i brödet och fyller det med tex kyckling, köttfärs, kryddstark tomatsås, grönsallad. m.m

Pitabröd

Av Maria - 9 mars 2011 11:30

Antal: 3 stycken


Ingredienser:

25 g jäst

7 dl kallt vatten

2 tsk sat

ca 17 dl specialvetemjöl


Gör så här:

  • Smula jästen i en degbunke. Häll på lite av vattnet och rör tills jästen är upplöst. Tillsätt resten av vattnet, saltet och mjölet. Arbeta degen krafigt. Den ska vara lös. Täck bunken med plastfolie. Låt degen jäsa i rumstemperatur 4-5 timmar eller i kylskåp över natten. Under tiden som degen jäser bildas fukt som droppar ner på ytan och håller den lätt fuktig.
  • Mjöla bakbordet. Häll ut degen, knåda den inte utan forma bara till den. Skär med en vass kniv eller ett rakblad den lösa degen i tre delar. Lägg över dem på bakplåtspapper på en plåt. Penlsa eventuellt lite olja på sidorna så går det lättare att bryta isär dem efter gräddningen om de har jäst ihop. Jäs dem ca 15 minuter. Dofta över lite mjöl. Skåra med en vass kniv eller rakblad.
  • Grädda bröden mitt i ugnen i 275°C, 15 minuter. Låt bröden svalna på bakgaller utan bakduk.
Av Maria - 8 mars 2011 11:30

Antal: ca 20 kakor

Ingredienser:

3 äggvitor
ca 200 g kokosflingor
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
rivet skal av en apelsin
rivet skal av en lime

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 175°C.
  • Blanda allting i en stor bunke. Klicka ut på bakplåtspapper, och grädda i ca 10-12 minuter, tills kakorna har fått lite färg.
  • Godast direkt från ugnen, men de går också att spara i ett par dagar i en lufttät burk, eller frysa.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Mars 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards