Alla inlägg under mars 2011

Av Maria - 7 mars 2011 11:30

Ingredienser:

tex. Potatis, palsternacka, morötter och/eller sötpotatis.

Majs- eller jordnötsolja

Havssalt, paprikapulver eller cayenpeppar


Gör så här:

  • Skala grönsakerna och skär dem mycket tunt, antingen med en så kallad mandolin eller med en riktigt vass potatisskalare med löst blad.
  • Hett upp majs- eller jordnötsolja i en fritös eller en tjockbottnad rymlig kastrull till 180-190°C eller tills en liten brödbit blir brun i den på 30 sekunder.
  • Lägg i grönsakerna och fritera dem gyllengula. Låt dem rinna av noga på hushållspapper och strö sedan över havssalt, paprikapulver eller cayenpeppar.
  • Chipsen kan förvaras i en burk med tättslutande lock när de kallnat.

Av Maria - 6 mars 2011 11:30

Antal: 8 portioner


Ingredienser:

3 stora auberginer

3 vitlöksklyftor, hackade

6 msk sesampasta (tahini)

6 msk pressad citron

1 tsk mald spiskummin

3 msk hackad färsk slätbladig persilja

Salt

Peppar


Garnering:

Färsk slätbladig persilja


Till Servering:

Grönsakschips


Gör så här:

  • Sätt ugnsgrillen på lägsta värmen. Pricka auberginerna runtom med en gaffel och dela dem på längden. Lägg halvorna med skalsidan uppåt på en bakplåt och grilla dem i 15 minuter eller tills skalet börjat bli mörkt och bubbligt och fruktköttet känns mjukt. Ta ut dem ur ugnen och ställ åt sidan tills de är svala nog att hantera.
  • Skala auberginerna och krama ur saften. Hacka sedan fruktköttet grovt och lägg det i en matberedare. Tillsätt vitlök och 2 msk sesampasta och mixa, tillsätt därefter 2 msk pressad citron och mixa igen. Fortsätt tillsätta omväxlande sesampasta och pressad citron och mixa mellan varje gång.
  • Skrapa ner blandningen i en skål när den är slät och rör ner spiskummin och hackad persilja. Krydda med salt och peppar efter smak.
  • Lägg upp blandningen i en serveringsskål. Om den inte ska serveras genast, så täck över och ställ kallt i kylskåpet tills vidare. Låt den bli rumstempererad innan servering. Garnera med persilja och servera med grönsakschips.
Av Maria - 5 mars 2011 11:30

Antal: 8 portioner

 

Ingredienser:

3 röda paprikor, halverade och urkärnade

2½ dl cream cheese eller keso

½ tsk cayennepeppar

salt


Till servering:

Körsbärstomater

Rädisor

Rosésallatsblad

Fasta champinjoner, halverade

Blomkålsbuketter

Selleristjälkar


Gör så här:

  • Värm upp ugnsgrillen. Lägg paprikahalvorna med skalsidan uppåt på en bakplåt och grilla dem 10-15 minuter eller tills skalet börjar bli bubbligt och bränt. Stoppa ner dem med en tång i en plastpåse, knyt ihop påsen och lägg åt sidan tills paprikan är sval nog att hanteras.
  • Ta ut paprikan ur påsen och dra av skalet. Grovhacka fruktköttet och lägg det i en matberedare. Kör det till en slät puré och häll ner den i en serveringsskål.
  • Rör ner cream cheese eller keso slätt, och rör sedan ner cayennepeppar och salt efter smak. Täck över med plasfolie och låt stå kallt i kylskåpet fram till servering.
  • Ställ skålen mitt på ett stort fat och lägg upp tomater, rädisor, rosésallatsblad, champijoner, blomkålsbuketter och selleristjälkar runtom. Servera.

Av Maria - 4 mars 2011 11:30

Antal: ca 50 stycken

 

Ingredienser:

75 g magarin eller smör

1½ dl socker

½ dl matolja

2½ dl vetmjöl

½ tsk hjorthornssalt

1 msk vanillinsocker

 

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 150°C.
  • Rör fett och socker, gärna med elvisp. Tillsätt oljan och rör smeten pösig.
  • Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt dem till smeten och rör ihop till en deg.
  • Rulla längder, dela dem i bitar och rulla små bollar. Lägg dem på plåt och grädda mitt i ugnen, ca 20 minuter, utan att öppna ugnsluckan. Kakorna ska vara blekgula och lite sprickiga i ytan.
Av Maria - 3 mars 2011 11:30

Antal: 8 portioner


Ingredienser:

4 vitlöksklyftor

2 äggulor

2½ dl olivolja

Pressad citron

Salt och peppar


Till servering:

Råa skurna grönsaker

Hårdkokta ägg, skalade


Gör så här:

  • Lägg vitlöksklyftorna och en nypa salt i en glasskål och krossa dem med baksidan av en sked. Tillsätt äggulorna och vispa snabbt ihop med en elvisp till en krämig massa.
  • Tillsätt oljan, några droppar åt gången, samtidigt som du vispar tills blandningen börjar tjockna. Tillsätt därefter resten av oljan i en tunn stråle under konstant vispning.
  • Rör ner lite pressad citron för att vitlöksmajonnäsen ska få en mjukare konsistens. Smaka av med lite mer salt, om det behövs, och peppar. Täck med plastfolie och ställ aiolin kallt i kylskåpet tills den ska serveras.
  • Låt gärna aiolin bli rumstemperad före servering och lägg upp den i en serveringsskål. Lägg upp råa, skurna grönsaker och hårdkokta ägg på ett stort fat och servera till aiolin.
Av Maria - 2 mars 2011 11:30

Antal: ca 20 stycken

 

Ingredienser:

7 dl vetemjöl

1½ dl socker

2 tsk hjorthornssalt

125 g magarin

6 rivna bittermandlar eller 1 krm bittermandelessens

1 ägg

1½ dl mjölk

 

Pensling, garnering:

Uppvispat ägg

Pärlsocker

 

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 225°C.
  • Blanda mjöl, socker och hjorthornssalt i en skål. Smula magarinet i mjölblandningen med fingertopparna eller med en gaffel.
  • Tillsätt bittermandel, ägg och mjölk och rör ihop till en deg.
  • Rulla ut degen på mjölat bakbord till 2 längder, 40-50 cm långa. Skär dem i 4-5 cm breda bitar och lägg dem på lätt smord plåt, inte för tätt.
  • Pensla med uppvispat ägg, strö över pärlsocker och grädda mitt i ugnen, 12-15 minuter.
  • Lägg dem på ett galler för att svalna utan bakduk, de bör vara helt kalla innan de läggs i burk.
Av Maria - 1 mars 2011 11:30

Ingredienser:

4 dl vetemjöl

1 dl socker

3 tsk bakpulver

2 tsk finstött kardemumma

100 g magarin

1 ägg

2 dl mjölk

 

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 200°C. Smörj och bröa en rund form, ca 2 liter.
  • Blanda mjöl, bakpulver, socker och kardemumma. Smula magarinet i mjölblandingen med en gaffel eller med fingertopparna.
  • Vispa ihop ägg och mjölk, tillsätt det till mjöl- och smörblandingen och rör till en jämn smet.
  • Lägg smeten i formen, släta till den på ytan och grädda i nedre delen av ugnen 30-40 minuter.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Mars 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards