Alla inlägg under maj 2011

Av Maria - 15 maj 2011 10:23

Antal: 4 portioner


Ingredienser:


Grytan:

2 kycklingar (helst ekologiska)

1½ tsk salt

2 krm vitpeppar

2 msk smör

1 dl koncentrerad apelsinjuice

3 dl vispgrädde

2 dl lantbuljong

1 msk riven ingefära

1 finhackad vitlöksklyfta


Vegonudlar:


½ pkt fullkornsnudlar eller sobanudlar (nudlar gjorda på bovete, finns att köpa i hälsokostbutiker)

2 morötter

1 liten rättika

1 pkt sockerärtor

1 pkt minimajs

1 msk rapsolja

2 msk riven ingefära

2 finhackade vitlöksklyftor

Salt

Peppar

2 msk rostade sesamfrön


Gör så här:

  • Sätt ugnen på 225°C.
  • Grytan: Stycka varje kyckling i ca 10 bitar. Salta, peppra och bryn kycklingbitarna i smör. Lägg efterhand över dem i en stor ugnssäker form.
  • Fräs ur stekpannan med juicen, tillsätt grädde, buljong, ingefära och vitlök. Koka upp såsen och häll den över kycklingen. Sätt in formen mitt i ugnen i ca 30 minuter eller tills kycklingen är klar. Gör under tiden vegonudlarna.
  • Vegonudlar: Koka nudlarna enligt anvisningen på paketet. Skala morötter och rättika och "svarva" till långa spagettitrådar med hjälp av en grönsakssvarv eller en potatisskalare. Strimla sockerärtor och minimajs på längden. Hetta upp en stekpanna med olja och fräs ingefära, vitlök samt grönsakerna tillsammans med nudlarna.Strö på salt, peppar och sesamfrön.
  • Servera grytan med vegonudlarna.
Av Maria - 14 maj 2011 18:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 pkt fryst bladspenat, ca 250 g

500 g räkor med skal

2 dl vitt vin

2 dl vatten

1 fiskbuljongtärning

300 g laxfilé

3 schalottenlökar

2 purjolökar

1 msk olivolja

Salt

Vitpeppar

2 dl vispgrädde

½ dl hackad färsk dill

2 squash

1 dl riven ost


Gör så här:

  • Sätt ugnen på 225°C.
  • Tina spenaten.
  • Skala räkorna. Koka räkskalen i vin, vatten och buljong i ca 15 minuter. Sila bort skalen.
  • Förbered de övriga ingredienserna till lasagnen medan räkskalen kokar. Skär laxen i bitar. Skala och finhacka löken och strimla purjolöken.
  • Fräs lök, purjolök och spenat i lite olivolja. Smaka av med salt och peppar.
  • Koka upp grädde i en kastrull och tillsätt spadet från räkkoket. Låt såsen koka i 10 minuter. Smaka av med salt, peppar och dill.
  • Skär squashen i långa tunna skivor. Varva sås, squashskivor, lax, räkor och spenat-purjoblandningen i en smord ugnssäker form. Strö över osten.
  • Gratinera i ugnen ca 30 minuter.
Av Maria - 13 maj 2011 18:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 burk créme fraiche

100 g riven stark sveciaost

½ tsk hel kummin

Salt

Svartpeppar


Gör så här:

  • Blanda créme fraiche och sveciaost i en skål.
  • Rosta kummin i en torr, het panna i några minuter.
  • Blanda ner i sveciacrémen.
  • Smaka av med salt och peppar.
Av Maria - 12 maj 2011 18:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

400 g räkor med skal

500 g fiskfilé, tex kolja och lax

1 purjolök

1 stor fänkål

1 vitlöksklyfta

Smör

2½ dl hönsbuljong

2 dl créme fraiche gourmet, Saffran & tomat

Rivet skal av ½ apelsin

2 msk färsk timjan, eller 1 tsk torkad


Gör så här:

  • Skala räkorna.
  • Skär fisken och purjolöken i stora bitar och fänkålen i  mindre bitar.
  • Fräs purjolök, fänkål och finhackad vitlök i smör i en stekpanna.
  • Häll på buljong och créme fraiche.
  • Låt det koka upp.
  • Lägg i fisken och låt sjuda på svag värme ca 5 minuter.
  • Lägg i räkorna och krydda med apelsinskal och timjan.
Av Maria - 11 maj 2011 18:00

Ingredienser:

1 kruka färsk salvia

1 dl pumpafrön

2 vitlöksklyftor

1½ dl riven färsk parmesanost

1 dl olivolja

Saften av ½ citron

Salt

Peppar


Gör så här:

  • Lägg alla torra ingredienser till peston i en mixer och kör i någon minut. Häll på olivolja, citronsaft och smaka av med salt och peppar.
Av Maria - 10 maj 2011 18:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 liter rabarber i bitar

3 gula lökar i tärningar

2½ dl vitvinsvinäger

2½ dl ljust muscovadoråsocker

2½ dl strösocker

1 pkt passerade tomater

2 tsk salt

1 tsk mald kanel

1 msk mald ingefära


Gör så här:

  • Blanda samtliga ingredienser i gryta.
  • Sjud i ca 1 timme eller tills det tjocknat.
  • Låt kallna.
  • Häll upp på burk eller flaska.
  • Förvara i kylskåp.
  • Gott till grillat.
Av Maria - 9 maj 2011 17:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 burk aprikoser (410/225g)

½ dl farinsocker

1½ dl vitvinsvinäger

1 dl cane syrup (rörsockersirap)

1 dl koncetrerad apelsinjuice

¾ dl söt senap

2 msk kycklingfond

1 msk vitlökspulver

1 msk salt

½ tsk mald svartpeppar

½ tsk chiliflakes

1 tsk flytande rökarom, kan uteslutas


Gör så här:

  • Mixa eller passera aprikoserna.
  • Blanda samtliga ingredienser utom rökaromen i en gryta och sjud i ca 15 minuter eller tills såsen är simmig.
  • Tillsätt rökaromen om så önskas.
  • Låt kallna.
  • Häll upp på burk eller flaska.
  • Förvara i kylskåp.
  • Det här en stark "hot sauce" som blir starkare och starkare ju längre du sparar den.
Av Maria - 8 maj 2011 17:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 pkt tärnat bacon

1 stor gul lök i tärningar

3 msk kinesisk soja

3 finhackade vitlöksklyftor

1 paket passerade tomater

3 msk tomatpuré

¾ dl mörkt muscovadoråsocker

2 msk farinsocker

2 msk cane syrup (råsockersirap)

1 krm rökextrakt

1 msk chilipulver

2 msk senapspulver

2 tsk paprikapulver

1½ tsk salt

1 lagerblad

2 krm malda nejlikor

1 krm cayennepeppar


Gör så här:

  • Bryn baconet i en gryta.
  • Tillsätt den hackade löken och fräs denna.
  • Tillsätt övriga ingredienser och sjud i ca 45 minuter tills såsen är tjock och simmig.
  • Häll upp på burk eller flaska.
  • Förvara i kylskåp.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Maj 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards