Alla inlägg under maj 2011

Av Maria - 7 maj 2011 17:45

Ingredienser:

4 schalottenlökar

Smör

2 dl grädde

½ fiskbuljongtärning

Ev lite mjölk

Saften av ½ citron

Salt

Vitpeppar


Gör så här:

  • Skala och hacka löken fint.
  • Hetta upp en kastrull med smör.
  • Bryn löken tills den får färg.
  • Häll i grädde och smula ner buljongen.
  • Låt koka ihop och späd med lite mjölk om såsen blir för tjock.
  • Pressa citron i såsen och smaka av med salt och vitpeppar.
  • Servera till tex fisk
Av Maria - 6 maj 2011 17:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

600 g vit fiskfilé, tex rödspätta

Salt

Peppar

1 grön squash

1 gul squash

4 st morötter

Tandpetare

Smör

4 dl kokt quinoa (ca 2 dl okokt)

2 msk olivolja

Saften av ½ citron


Vanlig vit sås:

4 schalottenlökar

Smör

2 dl grädde

½ fiskbuljongtärning

Ev lite mjölk

Saften av ½ citron

Salt

Vitpeppar


Dekoration:

Färska dillkvistar


Gör så här:

  • Gör först såsen: Skala och hacka löken fint. Hetta upp en kastrull med smör. Bryn löken tills den får färg. Häll i grädde och smula ner buljongen. Låt koka ihop och späd med lite mjölk om såsen blir för tjock. Pressa citron i såsen och smaka av med salt och vitpeppar.
  • Fisken: Lägg ut fiskfiléerna på en skärbräda och strö på salt och peppar. Dela squashen och spara den ena halvan till senare. Skala morötterna. Skär squash och en av morötterna till stavar och placera på fiskfiléerna. Rulla ihop dem en och en och fäst med tanpetare. Hetta upp en stekpanna med smör och stek fisksnäckorna runt om i 5 minuter eller tills de är genomstekta. Rör inte för mycket, då de lätt kan falla sönder.
  • Använd de resterande grönsakerna och gör "spagetti" av dem med hjälp av en grönsakssvarv eller använd potatisskalare. Blanda grönsakerna med kokt quinoa, olivolja och pressad citron. Strö på lite salt, peppar och eventuellt hackad färsk dill.
  • Lägg upp grönsaksspagettin på tallrikar och fördela fisken ovanpå tillsammans med den vita såsen.
Av Maria - 5 maj 2011 17:45

Ingredienser:

2 msk rörsocker strö

2 msk flingsalt

2 tsk grovmald svartpeppar

2 tsk paprikapulver

1 tsk chilipulver

2 krm cayennepeppar

3 krm mald spiskummin

1 msk vitlökspulver


Gör så här:

  • Blanda samtliga ingredienser i en skål.
  • Gnid in köttet som skall grillas med rubben och ställ i kylskåp i minst 4-6 timmar innan grillning.
  • Rubben som inte går åt förvaras i en burk med lock på mörk plats.
Av Maria - 4 maj 2011 17:45

Ingredienser:

3 msk rörsocker strö

1½ msk paprikapulver

1½ msk torkad timjan

1½ msk torkad basilika

1½ msk salt

¾ msk mald kummin

2 msk curry

1 tsk vitlökspulver


Gör så här:

  • Blanda samman ingredienserna.
  • Pensla köttet, tex kycklingdelar, med lite olja eller flytande magarin.
  • Gnid in rubben och låt stå i kylskåp i minst 2 timmar.
Av Maria - 3 maj 2011 17:45

Ingredienser:

2 dl frysta gröna ärtor

1 dl hasselnötter eller skållad mandel

½ dl olivolja

1 liten vitlöksklyfta

Citronsaft

Salt

Svartpeppar


Gör så här:

  • Lägg i alla ingredienser till peston i en mixer och kör i någon minut. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
Av Maria - 2 maj 2011 17:45

Ingredienser:

3 msk rörsocker

2 msk flingsalt

2 msk riven mörk choklad

3 msk vitlökspulver

1 msk lökpulver

3 msk mald kummin

2 msk chilipulver

1 msk mald svartpeppar


Gör så här:

  • Blanda samman samtliga ingredienser i en burk.
  • Gnid in det kött som skall grillas med rubben och låt stå minst 10 minuter innan det skall grillas.
  • Rubben passar till kyckling, biff, kotletter och revben.
  • Går även att smaksätta tex chili con carne, gulaschsoppa och köttgrytor med den. 
Av Maria - 1 maj 2011 09:00


Mängd: 5 dl


Ingredienser:

400 g röda tomater

2 skivor vitt formbröd

2 msk rödvinsvinäger
4 vitlöksklyftor
150 g grillad paprika i olja
1 tsk spiskummin
1 krm kajennpeppar
½ dl olivolja
1 krm salt

 

Gör så här:

Tärna brödet och lägg det i en bunke.

Häll över vinägern.

Låt stå ca 5 minuter tills brödet dragit åt sig vinägern.

Skala vitlöken.

Skär vitlök, tomater och paprika i mindre bitar.

Mixa detta och bröd slätt i matberedare eller med stavmixer.

Krydda med spiskummin, kajennpeppar och salt.

Häll i oljan droppvis under fortsatt mixning tills det blivit en tjock sås.

Servera gärna till köttbullar.




Av Maria - 1 maj 2011 08:16

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 hel kyckling (gärna ekologisk eller majskyckling)

2-3 starka korvar, typ chorizo

1 rödlök

3 vitlöksklyftor

½ gul squash

½ grön squash

½ röd paprika

½ gul paprika

2 morötter

15 kalamataoliver

4 dl kokt hel dinkel eller råris (ca 2 dl okokt)

1 knippa färsk citrontimjan

1 kvist rosmarin

½ dl olivolja

½ dl balsamvinäger eller balsamsirap

Salt

Svartpeppar


Gör så här:

  • Sätt ugnen på 200°C.
  • Dela kycklingen i 10 bitar. Skär korven i bitar och lägg upp kyckling och korv i en långpanna.
  • Skala och skiva lök och vitlök.
  • Skär de andra grönsakerna  mindre bitar. Lägg allt på plåten tillsammans med oliverna och blanda om.
  • Fördela kokt dinkel över (ej nödvändigt).
  • Hacka de färska örterna och strö över.
  • Häll på olivolja, balsamvinäger, salt och peppar.
  • Blanda om ordentligt.
  • Ställ in i ugnen i 50-60 minuter.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Maj 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards