Alla inlägg under juni 2011
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
1 kg färsk potatis, väl tvättad
0.5 gurka
1 knippa rädisor
1½ dl gräddfil eller crème fraiche
1½ dl majonnäs
2 msk rödvinsvinäger
salt, nymalen svartpeppar
2 dl hackade färska örter, tex dill, persilja,gräslök
örter, tex gurkört eller ätbara blommor
svartpeppar
Gör så här:
Dela potatisarna om de är stora.
Koka i saltat vatten och låt svalna.
Skala och tärna gurkan.
Ansa och dela rädisorna.
Blanda gräddfil, majonnäs, vinäger, salt och peppar.
Vänd ner potatis, örter, gurka och rädisor i såsen.
Lägg i en skål och garnera med örter eller ätbara blommor.
Dra ett varv med pepparkvarnen.
Antal: 4 portioner
Ugn: 110 grader, 10-20 minuter + 225 grader, 45-60 minuter
Ingredienser:
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Ingredienser:
Gör så här:
Torka av de rensade fiskarna med hushållspapper.
Skölj inte.
Filéa fiskarna.
Krossa vitpepparkornen och blanda med salt och socker.Antal: 6 portioner
Ingredienser:
40 kräftstjärtar (40 st motsvara ca 100 g)
1 schalottenlök
1 msk tomatpuré
2 msk konjak
2 msk koncetrerad hummerfond
3 dl vispgrädde
2 dl torrt vitt vin
2 dl mjölk (3%)
1 msk majsstärkelse (Maizena)
100 g taleggio-ost (italiensk kittost)
Ev timjan till garnerning
1 msk olivolja
1/2 tsk salt
1 krm peppar
Gör så här:
Skala och finhacka löken, fräs den glansig i olja i en kastrull.
Rör ner tomatpurén och fräs någon minut.
Tillsätt konjaken och låt koka in.
Häll på fond, grädde och vin.
Låt småkoka utan lock ca 15 minuter.
Rör ihop mjölk och majsstärkelse.
Vispa ner i kastrullen och låt sjuda 2 minuter.
Krydda med salt och peppar.
Skär osten i 6 bitar (för 6 portioner).
Fördela kräftstjärtarna och ostbitarna i bottnen på små skålar eller koppar.
Häll i soppan och servera genast.
Garnera med en timjankvist.
Antal: 6 portioner
Ugn: 225 grader, 15 minuter + 40 minuter
Ingredienser:
Pajdeg:
4½ dl vetemjöl
200 g kylskåpskallt smör, skuret i tärningar
1 stort kylskåpskallt ägg
250 g ricotta
4 ägg
3 dl grädde
200 g riven ost, tex prästost
75 g fetaost
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
tabasco
250 g körsbärstomater i olika färger
1 kruka bladpersilja
½ msk strösocker
flingsalt
2 msk äppelcidervinäger
2 msk olja
Gör så här:
Pajdegen:
Sätt ugnen på 225°.
Mät upp mjöl och smör i en matberedare monterad med kniv.
Kör till en smulig massa.
Tillsätt ägget och kör till en deg.
Tryck ut degen i en form med löstagbara kanter, ca 24 cm i diameter, så att den kommer upp lite över kanten.
Nagga bottnen och kanterna med en gaffel.
Låt pajen vila i frysen ca 15 min.
Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 15 min.
Fyllning:
Lägg ricottan i en bunke.
Blanda i äggen, ett i taget.
Blanda i grädde, riven ost, smulad fetaost, salt och peppar.
Smaka av med tabasco.
Häll fyllningen i pajskalet och grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min eller tills fyllningen har stelnat och pajen fått fin färg.
Lägg över folie om pajen börjar få för mycket färg.
Låt vila ca 30 min.
Marinerade tomater:
Dela tomaterna och strimla persiljan fint.
Blanda tomaterna med strösocker och salt.
Ringla över vinäger och olja.
Låt marinera ca 10 min.
Toppa pajen med tomaterna vid servering.
Antal: 2 portioner
Ingredienser:
4 röda paprikor
1 msk olivolja
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
200 g getost
2 msk flytande honung
Tillbehör:
Rucolasallad
Pinjenötter
En skvätt olivolja
Finstrimlat äpple
Gör så här:
Dela paprikorna i två eller fyra delar, ta bort kärnhuset och vänd delarna i olivolja.
Salta och peppra.
Riv getosten, blanda med honung och klicka ner i paprikan.
Lägg dem på grillen med skalsidan ner och grilla ca 8 minuter.
Servera med en härlig sallad på rucola, pinjenötter, en skvätt olivolja och finstrimlat äpple.
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
1 kg färsk laxsida, med skinn
1 dl strösocker
½ dl salt
1 msk krossad vitpeppar
1 grapefrukt, rivet skal (endast det orangea)
2 msk pressad grapefrukt
2 citroner, riven skal (endast det gula)
1 dl hackad dill
Dillvippor och citron till garnering
Gör så här:
Blanda socker, salt, vitpeppar. citrusskal och grapefruktsaft.
Gnid in blandningen på laxens köttsida.
Fördela dillen ovanpå.
Lägg laxen i en ren plastpåse, knyt och lägg på ett stort fat med skinnsidan uppåt.
Lägg på en tyngd.
Grava i kylskåp ca 2 dagar.
Vänd på laxen några gånger under tiden.
Skär laxen i tunna skivor på snedden vid servering.
Garnera med dill och citron.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | ||||||
|