Alla inlägg under juli 2011
Mängd: ca 7 dl
Ingredienser:
3 stora kvistar fransk dragon
3 stora kvistar timjan
3 kvistar rosmarin
4 lagerblad
En nypa fänkålsfrön
7 dl vitvinsvinäger
Gör så här:
Banka kryddväxterna lätt innan de packas ner i en burk eller flaska.
Häll på vinägern och täpp till ordensligt.
Skaka burken eller flaskan och låt stå i 2-3 veckor under daglig omskakning.
Sila av vinägern och krama ur örterna ordentligt.
Smaka av för att känna om örtsmaken är stark nog.
Om inte, upprepa proceduren.
Tillsätt en färsk örtkvist till den färdiga vinägern.
Mängd: ca 7 dl
Ingredienser:
12 stora vitlöksklyftor
7 dl vitvinsvinäger
Vitlöksklyftor till garnering (kan uteslutas)
Gör så här:
Krossa vitlöksklyftorna lätt och stoppa dem i en burk eller flaska.
Häll på vinäger, förslut och skaka om.
Låt stå svalt och mörkt i 2-3 veckor.
Smaka av vinägern.
Sila av och återfyll om smaken på vinägern är tillräckligt stark om inte gör om proceduren.
Om man vill kan man garnera med två vitlöksklyftor, som träs upp på en cocktailpinne, oc stppas ner i varje flaska.
Antal: 8 glas
Ingredienser:
2 limefrukter
4 dl limoncello (citronlikör)
2 flaskor cava (spanskt mousserande vin)
Gör så här:
Skölj limefrukterna och skär dem i halvmåneskivor.
Fördela dem i åtta höga glas.
Fördela limoncellon i glasen och fyll upp med cava.
Antal: 4st
Första steget - fördegen:
15 g rumstempererat vatten
ca 100 g majsmjöl
ca 200 g vetemjöl
Lös upp jästen i vattnet och tillsätt mjölet. Rör ihop och låt jäsa i 1 timma.
Andra steget:
20 g nyponmjöl (finns i hälsobutiker och välsorterade livsmedelsbutiker)
10 g salt
0,5 dl rapsolja + lite extra till inoljning
0,5 dl honung
ca 300 g vetemjöl
Blanda fördegen med övriga ingredienser. Knåda väl. Häll rapsolja i en bunke och lägg i den färdigknådade degen. Olja in degen runt om och låt jäsa i 30 minuter.
Forma fyra bullar av degen och doppa varje bulle i majsmjöl. Lägg dem på smord bakplåt och jäs till dubbelstorlek.
Grädda bröden i 200° i 10-15 minuter. Låt dem svalna på galler.
Till 4 personer:
1 hel kyckling eller kycklinglår med ben (ca 1,2 kg)
6-8 medelstora potatisar
20 vitlöksklyftor
8-12 gröna oliver med kärnor
1 ask körsbärstomater (250 g)
1 citron
2 vitlöksklyftor
3-4 rosmarinkvistar klippta i mindre bitar
2 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
1 msk olivolja
Gör så här:
Skär kycklingen i bitar. Skala och skär potatisen i mindre bitar. Lägg kyckling, potatis, vitlöksklyftor, oliver och tomater på ett ugnssäkert fat.
Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Fördela citronskal och saft, pressad vitlök och rosmarin över potatis och kyckling. Salta, peppra och ringla över olivolja. Rör om så att allt blandas.
sätt ugnen på 225ºC. Ställ formen mitt i ugnen och låt stå ca 50 minuter tills kycklingen är färdig och potatisen är mjuk. Rör om två eller tre gånger under tiden.
Till 10 bröd:
50 g jäst
4 dl ljummet vatten (37ºC)
1 dl ljummen mjölk (37ºC)
1 msk strösocker
2 tsk salt
2 msk olivolja
12 dl vetemjöl (720 g)
Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Häll vatten och mjölk över jästen och rör tills den löst sig.
Tillsätt socker, salt och olivolja.
Arbeta in mjölet lite i taget och arbeta degen ca 5 minuter.
Låt degen jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Vänd upp degen på lätt mjölad arbetsbänk och dela den i 10 bitar.
Kavla varje bit till rundlar, ca 14 cm i diameter.
Sätt ugnen på 225ºC.
Lägg bröden två och två på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 20-25 minuter under bakduk.
Grädda bröden mitt i ugnen 8-10 minuter.
Låt dem svalna på galler under bakduk.
Till 6 bröd:
100 g jäst
1 liter ljummet vatten (37ºC)
2 msk salt
4 ägg
2 dl olivolja
ca 1,8 kg vetemjöl
Pensling:
ca 3 msk olivolja
Gör så här:
Finfördela jästen i en bunke. Häll över vattnet och rör om.
Tillsätt salt, ägg, och olivolja.
Vispa kraftigt.
Tillsätt mjölet och arbeta degen mycket kraftigt.
Tillsätt ev mer mjöl så att degen blir fast och smidig.
Låt degen jäsa under bakduk ca 1 timme.
Arbeta degen på mjölad arbetsbänk.
Dela den i sex bitar och forma dem till släta, lite avlånga bullar.
Lägg dem i en väloljad långpanna.
Pensla olja runt om varje bulle så går det lättare att sära på bröden efter gräddningen.
Strö lite mjöl över bullarna.
Jäs under bakduk 40-60 minuter. Sätt ugnen på 225ºC.
Skåra bröden på diagonalen med en vass kniv alldeles före gräddningen.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter.
Låt bröden svalna lite innan de stjälps upp och får svalna helt på galler under bakduk.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 portioner pasta, gärna tagliatelle
1 aubergine
2 msk olja
1 dl ajvar relish
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1 tsk timjan
Salt
Peppar
1 kruka basilika
300 g rostbiff i skivor
Gör så här:
Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
Tärna auberginen.
Stek tärningarna i oljan så de får lite färg.
Rör ner ajvar relish, grädde och timjan.
Låt det koka några minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Grovhacka basilikan och vänd ner i såsen.
Blanda såsen med pastan och servera rostbiffen till.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|