Alla inlägg under juli 2011
Antal: 1 mjuk kaka
Ugn: 175 grader, ca 40 minuter
Ingredienser:
1 ägg
1½ dl socker
1½ dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk malen kardemumma
100 g smör eller margarin
(2-3 msk pärlsocker)
Gör så här:
Vispa ägget och sockret några minuter.
Tillsätt mjölet, bakpulvret, karedmumman, mjölken och det smälta avsvalnade smöret.
Häll smeten i smord och bröad form, ca 1 liter.
Strö ev. över lite pärlsocker.
Grädda kakan i 175 grader ca 40 minuter.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 torkad anchochili
1 tsk senap
1 msk tomatpuré
1 äggula
1 1/2 dl rapsolja
1/2 citron
Gör så här:
Koka chilin mjuk i saltat vatten.
Ta upp den och spara kokvattnet.
Dela chilin och skrapa bort kärnorna.
Mixa den med senap, tomatpuré och lite av kokvattnet till en tjock puré.
Vispa ner äggulan och häll sedan droppvis i oljan under vispning till en tjock majonnäs.
Smaksätt med pressad citron och salt.
Antal: 1 mjuk kaka
Ugn: 200 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
75 g smör eller margarin
2 dl blåbär
1 tsk vetemjöl
1 ägg
2 dl strösocker
1 bägare (150 g) fruktyoghurt blåbär
4½ dl vetemjöl
3½ tsk bakpulver
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Smörj och bröa en bakform - gärna liten långpanna.
Smält smöret och låt det svalna.
Rulla blåbären i vetemjölet.
Vispa ägg och socker vitt och poröst.
Rör ner det smälta smöret, yoghurt, vetemjöl blandat med bakpulvret och till sist blåbären i smeten.
Bred ut smeten i formen och grädda i ca 30 minuter.
Kakan är godast lätt ljum.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Lökdressing:
1 rödlök
2 msk rödvinsvinäger
1 msk honung
2 msk olivolja
Salt
Peppar
65 g mâchesallad eller babyspenat
Kyckling och grönsaker:
4 förkokta bakpotatisar
2 grillbifftomater
4 minutfiléer av kyckling
4 msk olivolja
Gör så här:
Lökdressing: Skala och skiva löken tunt. Blanda vinäger, honung och olivolja. Smaksätt med salt och nymalen peppar. Blanda ner löken.
Kyckling och grönsaker: Skär potatisen och tomaterna i ca 1 cm tjocka skivor. Pensla potatis- och tomatskivorna och kycklingen med olivoljan. Krydda med salt och nymald peppar. Grilla grönsaktsskivorna och kycklingen. Blanda tomatskivorna med lökdressingen och mâchesalladen. Servera salladen till kycklingen och potatisen.
Antal: ca 20 st
Första steget - fördegen:
20 g jäst
4 dl rumstempererad mjölk
ca 300 g vetemjöl
Blanda jäst och mjölk och sedan mjöl. Jäs degen i 1 timma.
Andra steget:
50 g rumstempererad smör
10 g havssalt
20 g socker
ca 400 g vetemjöl
Blanda ingredienserna med fördegen och knåda väl. Låt degen jäsa i ca 10 minuter.Dela degen och forma ca små bröd. Doppa bröden i mjöl och låt dem jäsa på smord plåt till dubbel storlek.Grädda bröden i ca 10 minuter. Låt dem svalna på galler.
Till ca 10 bitar:
125 g smör
3 dl vetmjöl (180 g)
3 msk florsocker
2 msk kallt vatten
Fyllning:
4 ägg
500 g kesella (10%)
2 dl mjölk
1 dl flytande honung
3 msk strösocker
1 krm salt
2 krm mald kanel
Gör så här:
Sätt på ungen på 200ºC.
Hacka ihop smör, mjöl och florsocker till en smulig massa. Knåda ihop till en deg med vattnet.
Tryck ut degen i en form med löstagar kant, ca 24 cm i diameter, och nyp kanten till ett vågformat mönster. Fäst aluminiumfolie runt kanten så att den hålls uppe vid gräddningen. Ställ svalt medan fyllningen tillagas.
Fyllning: Rör ihop ägg, kesella och mjölk med honung, socker, salt och kanel.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 12 minuter.
Häll fyllningen i pajskalet. Grädda ytterligare ca 45 minuter. Låt pajen svalna lite. Häll över honung och sikta över kanel. Servera den ljummen eller rumstempererad.
Antal: 4 personer
Ingredienser:
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
100 g smör
2 msk vatten
Fyllning:
1 gul lök
1 msk smör
200 g gravad lax
1 dl hackad dill
3 dl riven ost
2 ägg
2½ dl matlagningsgrädde
½ tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
Romsås:
¾ dl majonnäs
3 dl gräddfil
1 knippe gräslök
100 g ishavsrom
1 krm salt
Tillbehör:
Sallad
Gör så här:
Pajdegen: Hacka ihop mjöl och smör, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.Tryck ut den i en pajform, nagga och låt den vila i kylen ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225°C.
Fyllning:Skala och finhacka löken. Fräs den i smör i en stekpanna ca 5 minuter.Skär laxen i små tärningar. Blanda lök, lax, dill och ost.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 15 minuter, tills det fått fin färg.
Blanda ihop ägg, grädde, salt och peppar. Lägg laxfyllningen i pajskalet och häll över äggblandningen.
Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 30 minuter.
Romsås: Blanda majonnäs och gräddfil. Hacka gräslöken och rör ner den i såsen tillsammans med rommen. Smaka av med salt.
Servera pajen något avsvalnad med såsen och sallad.
Antal: 2 stycken
Ugn: 200 grader, ca 40 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl vatten
2 tsk salt
2 tsk stött anis
2 tsk stött fänkål
4 dl grahamsmjöl (240 g)
4 dl rågsikt (240 g)
5-6 dl vetetmjöl (300-360 g)
Gör så här:
Ljumma vattnet och slå det över den smulade jästen i en degbunke, tillsätt salt.
Rör ner grahamsmjöl och rågsikt tillsammans med kryddorna och arbeta sedan in resten av mjölet till en smidig deg.
Låt jäsa till dubbel storlek, ta upp degen på bakbordet och baka ut till två bröd.
Skåra bröden och sätt dem på smort plåt att jäsa upp.
Grädda i 200 g ca 40 minuter.
Goda Serien - Det bästa brödet - 1979
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|