Alla inlägg under juli 2011

Av Maria - 15 juli 2011 14:45

Antal: 1 mjuk kaka

Ugn: 175 grader, ca 40 minuter


Ingredienser:

1 ägg

1½ dl socker

1½ dl mjölk

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk malen kardemumma

100 g smör eller margarin

(2-3 msk pärlsocker)


Gör så här:

Vispa ägget och sockret några minuter.

Tillsätt mjölet, bakpulvret, karedmumman, mjölken och det smälta avsvalnade smöret.

Häll smeten i smord och bröad form, ca 1 liter.

Strö ev. över lite pärlsocker.

Grädda kakan i 175 grader ca 40 minuter.

ANNONS
Av Maria - 14 juli 2011 14:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 torkad anchochili

1 tsk senap

1 msk tomatpuré

1 äggula

1 1/2 dl rapsolja

1/2 citron


Gör så här:

Koka chilin mjuk i saltat vatten.

Ta upp den och spara kokvattnet.

Dela chilin och skrapa bort kärnorna.

Mixa den med senap, tomatpuré och lite av kokvattnet till en tjock puré.

Vispa ner äggulan och häll sedan droppvis i oljan under vispning till en tjock majonnäs.

Smaksätt med pressad citron och salt.




ANNONS
Av Maria - 13 juli 2011 14:45




Antal: 1 mjuk kaka

Ugn: 200 grader, ca 30 minuter


Ingredienser:
75 g smör eller margarin

2 dl blåbär

1 tsk vetemjöl

1 ägg

2 dl strösocker

1 bägare (150 g) fruktyoghurt blåbär

4½ dl vetemjöl

3½ tsk bakpulver


Gör så här:

Ställ ugnen på 200 grader.

Smörj och bröa en bakform - gärna liten långpanna.

Smält smöret och låt det svalna.

Rulla blåbären i vetemjölet.

Vispa ägg och socker vitt och poröst.

Rör ner det smälta smöret, yoghurt, vetemjöl blandat med bakpulvret och till sist blåbären i smeten.

Bred ut smeten i formen och grädda i ca 30 minuter.

Kakan är godast lätt ljum.




Av Maria - 12 juli 2011 14:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

Lökdressing:

1 rödlök

2 msk rödvinsvinäger

1 msk honung

2 msk olivolja

Salt

Peppar

65 g mâchesallad eller babyspenat


Kyckling och grönsaker:

4 förkokta bakpotatisar

2 grillbifftomater

4 minutfiléer av kyckling

4 msk olivolja


Gör så här:

Lökdressing: Skala och skiva löken tunt. Blanda vinäger, honung och olivolja. Smaksätt med salt och nymalen peppar. Blanda ner löken.

Kyckling och grönsaker: Skär potatisen och tomaterna i ca 1 cm tjocka skivor. Pensla potatis- och tomatskivorna och kycklingen med olivoljan. Krydda med salt och nymald peppar. Grilla grönsaktsskivorna och kycklingen. Blanda tomatskivorna med lökdressingen och mâchesalladen. Servera salladen till kycklingen och potatisen.

Av Maria - 11 juli 2011 14:30

Antal: ca 20 st

 

Första steget - fördegen:

20 g jäst

4 dl rumstempererad mjölk

ca 300 g vetemjöl

 

Blanda jäst och mjölk och sedan mjöl. Jäs degen i 1 timma.

 

Andra steget:

50 g rumstempererad smör

10 g havssalt

20 g socker

ca 400 g vetemjöl

 

Blanda ingredienserna med fördegen och knåda väl. Låt degen jäsa i ca 10 minuter.Dela degen och forma ca små bröd. Doppa bröden i mjöl och låt dem jäsa på smord plåt till dubbel storlek.Grädda bröden i ca 10 minuter. Låt dem svalna på galler.


Källarfranska

Av Maria - 10 juli 2011 14:30

Till ca 10 bitar:

125 g smör

3 dl vetmjöl (180 g)

3 msk florsocker

2 msk kallt vatten

 

Fyllning:

4 ägg

500 g kesella (10%)

2 dl mjölk

1 dl flytande honung

3 msk strösocker

1 krm salt

2 krm mald kanel

 

Gör så här:

Sätt på ungen på 200ºC.

Hacka ihop smör, mjöl och florsocker till en smulig massa. Knåda ihop till en deg med vattnet.

Tryck ut degen i en form med löstagar kant, ca 24 cm i diameter, och nyp kanten till ett vågformat mönster. Fäst aluminiumfolie runt kanten så att den hålls uppe vid gräddningen. Ställ svalt medan fyllningen tillagas.

Fyllning: Rör ihop ägg, kesella och mjölk med honung, socker, salt och kanel.

Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 12 minuter.

Häll fyllningen i pajskalet. Grädda ytterligare ca 45 minuter. Låt pajen svalna lite. Häll över honung och sikta över kanel. Servera den ljummen eller rumstempererad.



Av Maria - 9 juli 2011 14:30

Antal: 4 personer

 

Ingredienser:

Pajdeg:

3 dl vetemjöl

100 g smör

2 msk vatten

 

Fyllning:

1 gul lök

1 msk smör

200 g gravad lax

1 dl hackad dill

3 dl riven ost

2 ägg

2½ dl matlagningsgrädde

½ tsk salt

1 krm nymalen svartpeppar

 

Romsås:

¾ dl majonnäs

3 dl gräddfil

1 knippe gräslök

100 g ishavsrom

1 krm salt

 

Tillbehör:

Sallad

 

Gör så här:

Pajdegen: Hacka ihop mjöl och smör, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.Tryck ut den i en pajform, nagga och låt den vila i kylen ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 225°C.

Fyllning:Skala och finhacka löken. Fräs den i smör i en stekpanna ca 5 minuter.Skär laxen i små tärningar. Blanda lök, lax, dill och ost.

Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 15 minuter, tills det fått fin färg.

Blanda ihop ägg, grädde, salt och peppar. Lägg laxfyllningen i pajskalet och häll över äggblandningen.

Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 30 minuter.

Romsås: Blanda majonnäs och gräddfil. Hacka gräslöken och rör ner den i såsen tillsammans med rommen. Smaka av med salt.

Servera pajen något avsvalnad med såsen och sallad.




Av Maria - 8 juli 2011 14:30

Antal: 2 stycken

Ugn: 200 grader, ca 40 minuter


Ingredienser:

50 g jäst

5 dl vatten

2 tsk salt

2 tsk stött anis

2 tsk stött fänkål

4 dl grahamsmjöl (240 g)

4 dl rågsikt (240 g)

5-6 dl vetetmjöl (300-360 g)


Gör så här:

Ljumma vattnet och slå det över den smulade jästen i en degbunke, tillsätt salt.

Rör ner grahamsmjöl och rågsikt tillsammans med kryddorna och arbeta sedan in resten av mjölet till en smidig deg.

Låt jäsa till dubbel storlek, ta upp degen på bakbordet och baka ut till två bröd.

Skåra bröden och sätt dem på smort plåt att jäsa upp.

Grädda i 200 g ca 40 minuter.


Goda Serien - Det bästa brödet - 1979




Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Juli 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se