Alla inlägg under juli 2011

Av Maria - 7 juli 2011 14:30

Ingredienser:

1 kg jordgubbar

300-800 g (4-9 dl) socker

1 kryddmått natriumbensoat per kg färdig sylt


Gör så här:

Rensa och skölj bären.

Varva bär och socker i en syltgryta.

Låt bären stå och safta sig på sval plats några timmar eller över en natt.

Hetta upp bären långsamt och låt sylten koka ca 15 minuter.

Skaka grytan då och då.

Dra av grytan från värmen.

Skumma sylten väl.

Tillsätt natriumbensoat utrört i lite sylt.

Ös upp sylten på varma burkar.

Paraffinera och bind över burkarna.


Wezäta förlag - Hemkonservering - 1972

ANNONS
Av Maria - 6 juli 2011 14:30

Ingredienser:

1 kg blåbär

250 - 700 g (3 - 8 dl) socker

1 kryddmått natriumbensoat per kg färdig sylt


Gör så här:

Rensa och skölj bären.

Varva bär och socker i en syltgryta.

Hetta upp bären långsamt och låt sylten koka ca 15 minuter.

Skaka grytan då och då.

Dra av grytan från värmen.

Skumma sylten väl.

Tillsätt natriumbensoat utrört i lite sylt.

Ös upp sylten på varma burkar.

Paraffinera och bind över burkarna.


Wezätas förlag - Hemkonservering - 1972

ANNONS
Av Maria - 5 juli 2011 14:15

Antal: 2-3 formbröd

Jästid: 10 minuter + 25 minuter

Ugn: 200 grader, ca 25 - 30 minuter


Ingredienser:

50 g jäst

7 dl mjölk

50 g smör eller magarin

1 tsk salt

1 msk rivet pomeransskal

12 dl grahamsmjöl (720 g)

5 - 6 dll vetemjöl (300 - 360 g)

1 1/2 dl russin


Gör så här:

Smält matfettet, häll på mjölken och värm till 37 grader.

Slå blandningen över den smulade jästen och rör om. Tillsätt salt, pomeransskal, grahamsmjöl och vetmjöl blandat med russin och arbeta degen smidigt.

Låt den jäsa 10 minuter.

Ta upp degen på bakbordet, arbeta ihop den.

Forma till 2 eller 3 längder, lägg dem i smorda formar och låt dem jäsa ca 25 minuter.

Grädda i 200 graders varm ugn ca 25 - 30 minuter.


Goda Serien - Det bästa brödet - 1979

Av Maria - 4 juli 2011 14:15

Ingredienser:

1 kg hallon

400 g (5 dl) socker

1 kryddmått natriumbensoat per kg färdig sylt


Gör så här:

Rensa bären.

Varva bär och socker i en bunke och låt dem stå kallt ovh safta sig över en natt.

Rör sylten till sockret är smält.

Eller rör bär och socker i en elektrisk matberedningsmaskin.

Tillsätt natriumbensoat utrört i lite sylt.

Ös upp sylten på kalla burkar.

Paraffinera och bind över burkarna.


Wezätas förlag - Hemkonservering - 1972

Av Maria - 3 juli 2011 14:15

Minne, tinnitus och åldrande


Ginkgoträdet, Ginkgo biloba, är rikt på ginkgolider som verkar antiinflammatoriskt och vidgar kärlen. på detta sätt syresätts kroppens fina blodkärl i hjärnan, varför minne och åldrande sägs påverkas positivt.

Kalla fötter och händer anses också lindras med denna växt.


Ginkgo, lober                        

Av Maria - 2 juli 2011 14:15

Mot pms och stress


Lavendeloljan är avslappnande och verkar antiseptiskt (bakteriehämmande).

Gör te på blad och blomknoppar eller bada med oljan.


Lavandula angustifolia 001.JPG            Lavandula angustifolia 003.JPG


          

Av Maria - 1 juli 2011 14:15

Frisk andedräkt, magkramp


Kumminfröna är rika på Karvan, ett antibaktiriellt ämne som motverkar dålig andedräkt.

Ämnet löser också magkramper och anses bota spädbarnskolik.


Carum carvi 003.JPG    Kümmelsamen für WP.jpg      Carom.jpg


Illustration Carum carvi0.jpg              Carum carvi 001.JPG

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Juli 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se