Alla inlägg under augusti 2011

Av Maria - 15 augusti 2011 10:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

600-800 g torskfilé

3 dl vitt vin eller fiskbuljong

2 citroner

200 g rucolablad


Ljummen spenatsallad:

500 g färsk spenat

2 dl grovhackade pecannötter

4 vitlöksklyftor

1 msk smör

1 dl hackade torkade aprikoser

Salt

Malen vitpeppar

Saften av en halv citron


Till servering:

75 g riven eller hyvlad parmesanost

Dra några varv med svartpepparkvarnen


Gör så här:

  • Ansa och skölj rucolabladen och lägg dem på ett serveringsfat.
  • Riv parmensanosten och pressa ut saften ur citronen i en skål.
  • Använder du djupfryst fisk ska den tinas till hälften. Skär den i skivor.
  • Koka sedan upp vinet eller buljongen, lägg i fisken och sjud på svag värme tills fisken är genomkokt.
  • Ta upp fisken med en hålslev och lägg den på rucolabladen.
  • Häll på citronsaften och strö över parmensanost.
  • Avsluta med att mala över rikligt med svartpeppar.
  • Servera med ljummen spenatsallad.
  • Ljummen spenatsallad: Spenatsallladen gör du under tiden. Börja med att ansa spenaten och skära bort grova bladnerver. Hacka de torkade aprikoserna. Skala och skiva vitlöken tunt. Hacka pecannötterna. Fräs vitlöken i smöret. Tillsätt nötterna och rosta dem några minuter. Lägg i aprikoserna och spenaten och sautera hastigt. Krydda med salt och peppar och pressa över citronsaft.
ANNONS
Av Maria - 14 augusti 2011 10:00

Ugn: 175°C, 8-10 minuter och 70°C, ca 10 minuter


Ingredienser:

250 g naturella cashewnötter

1 msk smör

½ dl mangochutney original

2 tsk salt


Gör så här:

  • Sätt ugnen på 175°C.
  • Lägg nötterna på en osmord plåt och rosta i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter tills de fått fin färg.
  • Ta ut plåten och låt smör och mangochutney smälta ner bland nötterna.
  • Rör om och sätt in plåten i ugnen igen.
  • Sänk värmen till 70°C.
  • Lått nötterna karamellisera i ca 10 minuter.
  • Tag ut plåten, salta och låt nötterna svalna.
  • Servera som snacks.
ANNONS
Av Maria - 13 augusti 2011 10:00

Antal: 8 portioner

Tid: ca 20 minuter + 30 minuter i kyl

Ugn: 225°C, 10-15 minuter


Ingredienser:

8 piggham fläskkotletter


Apelsinmarinad:

4 apelsiner

1 dl koncentrerad apelsinjuice

2 msk balsamvinäger

2 msk olivolja

2 apelsinskal, rivet

2 finhackade röda chilifrukter


Paprikatapenade:

4 röda paprikor

2 vitlöksklyftor

3 msk olivolja


Gör så här:

  • Blanda alla ingredienserna till marinaden.
  • Lägg köttet i dubbla plastpåsar och häll på marinaden.
  • Låt marinera i kylskåp i minst 30 minuter.
  • Paprikatapenade: Dela paprikorna och kärna ur dem. Skär i klyftor, lägg på plåt och vänd dem i lite olja. Rosta i ugn 225°C, 10-15 minuter. Lägg paprikan i en plastpåse, låt svalna och skala den sedan. Mixa paprikan, vitlök och olivolja. Smaka av med salt och peppar.
  • Grilla kotletterna på medelvärme, ca 3 minuter på varje sida.
  • Låt köttet vila innan det serveras tillsammans med paprikatapenade, grillade apelsinhalvor och till exempel potatisklyftor.
Av Maria - 12 augusti 2011 10:00

Ingredienser:

1½ dl japansk soja

1½ dl honung

1 tsk kalvfond

1 dl vatten

1 msk riven färsk ingefära

1 finhackad spansk chilipeppar

1 riven vitlöksklyfta

1 msk sesamolja

1 msk maizena


Gör så här:

  • Blanda allt utom majsstärkelsen i en kastrull.
  • Koka upp och red av med maizena utrört i lite vatten och sjud 2 minuter under omsrörning.
  • Låt svalna.
Av Maria - 11 augusti 2011 10:00

Ingredienser:

2 msk chilipulver

2 msk chiliflakes

2 msk lökpulver

2 msk senapspulver

2 msk spiskummin

2 msk paprikapulver

2 msk persilja

2 msk curry

2 msk salt


Gör så här:

  • Blanda alla ingredienser.
Av Maria - 10 augusti 2011 22:15

Antal: beror på storleken av kakorna

Ugn: 200°C, 25-30 minuter


Ingredienser:

2 limefrukter

150 g smör

2 dl drickfärdig apelsinjuice

ca 6-8 äpplen

4 ägg

4 dl strösocker

5 dl vetemjöl

3 tsk bakpulver

1½-2 dl råsocker

2 msk kanel


Gör så här:

  • Riv skalet från två lime.
  • Smält smöret.
  • Blanda smör, rivet skal av lime och apelsinjuice.
  • Skala, kärna ur och skiva äpplena - droppa lite limesaft över dem så att de inte mörknar.
  • Vispa ägg och socker pösigt.
  • Blanda mjölet med bakpulvret och rör ner det i äggsmeten växelvis med smörblandingen.
  • Rör smeten slät.
  • Bred smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper och lägg äppelskivorna i täta rader över ytan.
  • Blanda råsocker och kanel och strö över.
  • Grädda kakan i 200 grader, mitt i ugnen, i 25-30 minuter.
  • Skär den i rutor när den svalnat.
Av Maria - 10 augusti 2011 10:45

Ingredienser:

1 kg kräftskal
1 gul lök
1 morot
1 liten purjolök
1 msk tomatpuré
1½ tsk paprikapulver
1 liter fiskfond eller kycklingfond
1 liter vatten
1½ dl neutral olja

 

Gör så här:

Skala och grovhacka löken.

Skölj och skär moroten i bitar.

Skölj purjolöken och dela den i 4-5 bitar.

Ansa skalen.

Klipp av det översta på huvudet så att magsäcken försvinner.

Får den vara kvar blir fonden besk.

Krossa skalen i mortel eller liknande.

Värm upp oljan och fräs skalen ihop med grönsakerna.

Tillsätt tomatpurén och paprikapulvret och slå därefter i buljongen och vattnet.

Låt koka upp och sjuda i ca 30 minuter.

Sila spadet och reducera det tills ca 1/4 återstår.

Av Maria - 9 augusti 2011 22:15

Antal: beror på storleken av kakorna

Ugn: 175°C, 5 + 20-25 minuter


Ingredienser:

Pajskal:

3 dl vetemjöl

2 msk strösocker

125 g smör

2 msk vatten


Fyllning:

200 g mandelmassa

100 g smör, rumsvarmt

4 ägg

1 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

3-4 äpplen


Glasyr:

1 dl florsocker

vatten


Gör så här:

  • Pajdegen: Hacka ihop smör, socker och mjöl. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg som får vila i ungefär en halvtimma.
  • Klä sedam em liten långpanna (ca 25x40cm) med degen och förgrädda detta pajskal i 175 grader i ca fem minuter.
  • Fyllningen: Smöret till fyllningen bör vara rumsvarmt. Riv madelmasan och blanda den med smöret och äggen. Blanda mjölet med bakpulvret och rör ner blandningen i smeten.
  • Skala, kärna och klyfta äpplena. Häll smeten i pajskalet och lägg i äppelklyftorna i smeten, gärna i något fint mönster om kankan kommer attt serveras hel. Grädda den i 20-25 minuter och bred glasyren över den när den har svalnat.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Augusti 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se