Alla inlägg under augusti 2011

Av Maria - 8 augusti 2011 22:15

Antal: Beror på storleken av kakorna

Ugn: 175°C. 15-20 minuter


Ingredienser:

300 g smör (eller 3 dl flytande margarin)

4 apelsiner

4 ägg

4 dl socker

9 dl vetemjöl

4 tsk bakpulver

4 tsk vaniljsocker


Alternativ glasyr 1:

100 g smör

6 dl florsocker

1½ dl kakao

4 msk vatten

2 äggvitor


Alternativ glasyr 2:

250 g mjuk nougat


Alternativ glasyr 3:

8 dl florsocker

5-6 msk starkt bryggt kaffe


Gör så här:

  • Smörj och bröa en långpanna.
  • Smält smöret.
  • Borsta två av apelsinerna i varmt vatten och riv av det gulröda på skalet. Pressa saften ur alla apelsinerna - det behövs 6 dl apelsinjuice.
  • Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt smör, apelsinskal och apelsinjuice.
  • Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner det. Häll smeten i formen. Grädda i 175° i 15-20 minuter.
  • Alternativ glasyr 1: Smält smöret och blanda i florsocker och kakao. Tillsätt vattnet och rör tills smeten är kall. Vispa äggvitorna till fast skum och blanda ner dem. Bred glasyren över kakan och skär den i bitar.
  • Alternativ glasyr 2: hyvla nougaten med osthyvel över kakan medan den fortfarande är varm. När nougaten mjuknar av värmen, bred ut den till ett jämt täcke över kakan. Skär i rutor när nougaten stelnat lite.
  • Alternativ glasyr 3: blanda florsocker och kaffe till en jämn smet och bred den över kakan när den svalnat lite. Skär kakan i rutor.
ANNONS
Av Maria - 7 augusti 2011 13:37

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

Viltfärsbiffar:

8 enbär

500 g älgfärs eller hjortfärs

1 ägg

3 msk grädde

Salt

Vitpeppar

Smör


Svamppytt:

500 g färska kantareller eller annan svamp

3-4 schalottenlökar

1 äpple

Smör

Salt

Vitpeppar

Några kvistar färsk bladpersilja


Gör så här:

  • Viltfärsbiffarna: Mosa enbären i en mortel och lägg moset i en bunke. Lägg i färs, ägg och grädde och blanda om ordentligt. Strö på salt och vitpeppar. Forma smeten till biffar. Hetta upp stekpanna med smör och stek biffarna i ca 5 minuter per sida.
  • Svamppytten: Rensa kantarellerna och skär i lagom stora bitar. Skala och skiva schalottenlökarna. Skär äpplet i skivor. Hetta upp en stekpanna med smör och lägg i kantarellerna. Stek kantarellerna tills all vätska är borta och tills de har fått lite färg. Tillsätt löken och låt steka i ytterligare någon minut. Lägg i äppelskivorna och låt det bli varmt. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp pytten på ett fat och strö över bladpersilja över.
  • Servera kantarellpytten med biffarna.
ANNONS
Av Maria - 6 augusti 2011 22:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

Broccoliköttbullar:

500 g nötfärs

1 ägg

½ dl grädde

½ broccolistånd

1 rödlök

1-2 vitlöksklyftor

4 soltorkade tomater i olja

Salt

Svartpeppar

Smör


Tomatsås:

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 msk olivolja

1 burk krossade tomater

1 lagerblad

1 tsk torkad basilika

Salt

Svartpeppar:


Tillbehör:

250 g fullkornstagliatelle

Färskriven parmesanost

Rostade pinjenötter


Gör så här:

  • Gör först tomatsåsen: Finhacka lök och vitlök och bryn dem gyllenbruna i en kastrull med olivolja. Tillsätt krossade tomater, lagerblad, salt och peppar. Låt koka på svag värme i minst 20 minuter.
  • Broccoliköttbullar: Blanda nötfärs, ägg och grädde i en skål. Skär broccolin i buketter och mixa dem tillsammans med rödlök, vitlöksklyftor och soltorkade tomater i en matberedare. Blanda ner mixet i nötfärsen. Smaka av med salt och peppar. Forma smeten till lagom stora köttbullar och stek dem i lite smör. Lägg över köttbullarna i tomatsåsen och låt koka i 10 minuter.
  • Koka pastan enligt anvisningen på paketet.
  • Blanda nykokt pasta med tomatsåsen och köttbullarna, toppa med parmesanost och pinjenötter och servera direkt.
Av Maria - 5 augusti 2011 11:00

Antal: ca 50 stycken

 

Ingredienser:

100 g smör eller magarin

3 dl socker

2 tsk vanillinsocker

1 dl olja med neutral smak

1 tsk hjorthornssalt

4 dl vetemjöl

 

Gör så här:

  • Rör smör, socker och vanillinsockret smidigt. Tillsätt oljan lite i sänder. Blanda hjorthornssaltet i mjölet och rör sedan ner allt i degen.
  • Rulla 50 bollar och lägg på bakplåtspapper. Grädda i 150°C i 20 minuter.

Av Maria - 4 augusti 2011 22:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

Grytan:

2 gula lökar

3 vitlöksklyftor

Smör

2 msk curry

600 g rostbiff

2 dl grädde

2 msk konjak

1 dl vatten att späda med

Salt

Svartpeppar

1 dl cashewnötter


Paprikasallad:

1 grön paprika

1 gul paprika

1 röd paprika

1 orange paprika

2 msk god olivolja

1 msk balsamvinäger

½ dl finhackad färsk bladpersilja

Salt

Svartpeppar


Gör så här:

  • Skala och finhacka löken och vitlöken. Fräs löken i lite smör i en gryta utan att löken tar färg. Pudra över curry och låt den fräsa med ett tag.
  • Skär rostbiffen i 1 cm stora tärningar. Bryn lite smör i en stekpanna, lägg i köttet och bryn det hastigt i omgångar på hög värme så att det får färg. Lägg därefter över köttet i grytan med lök och blanda ihop lök och kött. Häll på grädde och konjak och låt gryta puttra ca 5 minuter. Späd med vattnet. Smaka av med salt och peppar och strö över cashewnötter.
  • Paprikasallad: Skär paprikorna i 1 cm stora bitar och lägg i en skål. Häll på lite olivolja, balsamvinäger och persilja. Smaka av med salt och peppar.
Av Maria - 3 augusti 2011 22:15

Antal: beror på storleken av kakorna

Ugn: 175°C


Ingredienser:

300 g smör

5 dl socker

2 dl havregryn

4 ägg

3 dl vetemjöl

1½ dl kakao

1 msk vaniljsocker


Gör så här:

  • Smält smöret i en stor gryta och blanda i socker, havregryn och ägg.
  • Sikta till sist ner vetemjöl, kakao och vaniljsocker.
  • Bred ut smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper och grädda i 175°C.
  • Kakan får gärna vara lite "kladdkakeseg" när den kommer ut.
  • Skär den i rutor när den svalnat lite.
Av Maria - 2 augusti 2011 22:15

Antal: beror på hur stora man gör


Ingredienser:

250 g kokosfett

1 ägg

150 g florsocker

3 msk kallt kokt kaffe

5 msk kakaopulver

vårgårdaris


Gör så här:

  • Smält kokosfettet.
  • Vispa ägg och florsocker och tillsätt kaffe och kakao.
  • Vispa sedan ner kokosfettet i blandningen, lite i sänder.
  • Blanda tills sist ner vårgårdaris till lagom konsistens.
  • Klicka ut smeten i bakformar och ställ dem kallt.
Av Maria - 1 augusti 2011 22:15

Antal: beror på storleken av kakorna

Ugn: 200°C, 15 + 20 minuter


Ingredienser:

Botten:

5 dl vetemjöl

1 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

300 g rumsvarmt smör


Äppelsmet:

4 ägg

3 dl strösocker

4 dl vetemjöl

6-8 äpplen (gärna röda)

100 g kallt smör

1 påse mandelflagor


Gör så här:

  • Botten: Blanda eller mixa mjöl, socker och vaniljsocker med det mjuka smöret till en deg.
  • Platta ut den i en långpanna.
  • Grädda botten i 200°C i ungefär en kvart.
  • Äppelsmeten: Vispa under tiden ägg och socker riktigt pösigt, blanda i mjölet och fördela smeten på den förgräddade bottnen och stoppa i tätt med tunna oskalade äppelklyftor.
  • Hyvla över smöret tunt med osthyvel.
  • Strö på flagad mandel.
  • Grädda i 200°C i ungefär 20 minuter.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Augusti 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se