Alla inlägg under september 2011

Av Maria - 22 september 2011 10:15

Ingredienser:

1 kg sura äpplen

½ liter vatten

2 kanelstänger

2 stjärnanis

1 msk vaniljsocker

1 dl gelésocker per dl avrunnen saft

5 cl Calvdos


Gör så här:

  • Skär äpplena i bitar och lägg i en gryta.
  • Tillsätt vatten, kanel, stjärnanis.
  • Koka på svag värme i 20 minuter.
  • Häll upp i silduk och låt självrinna i 15 minuter.
  • Rengör grytan under tiden.
  • Mät saften och häll tillbaka i den nu rengjorda grytan.
  • Tillsätt vaniljsocker och gelésocker.
  • Koka upp och koka i ½ minut.
  • Tillsätt calvdosen.
  • Skumma noga.
  • Häll upp på varma, väl rengjorda glas eller burkar.
  • Förvara i kylskåp.
Av Maria - 21 september 2011 10:15

Ingredienser:

2 vitlöksklyftor

3 cm färsk ingefära

2 limefrukter

3 msk olivolja

En nypa salt


Gör så här:

  • Pressa vitlöksklyftorna i en skål.
  • Blanda i riven ingefära och saften från två limefrukter och olivoljan.
  • Salta försiktigt.
Av Maria - 20 september 2011 10:15

Ingredienser:
2 liter björnbär

½ kg strösocker

1 krm natriumbensoat


Gör så här:

  • Rensa och skölj bären som ska vara väl mogna.
  • Varva i en rostfri kastrull tillsammans med sockret.
  • Värm upp blandningen och låt koka långsamt i 10 minuter.
  • Rör om försikigt då och då.
  • Ta kastrullen från värmen och skumma väl.
  • Blanda natriumbensoatet i lite av den varma sylten och rör ner resten av sylten.
  • Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.
  • Förslut och förvara svalt.
Av Maria - 19 september 2011 10:15

Ingredienser:

400 g bladpersilja

8 körsbärstomater

½ medelstor gul lök

2 kvistar färsk mynta

1½ dl naket korn (även kallat Nordens ris, delvis lilafärgat)

1 dl olivolja

1 dl pressad citron (eller efter smak)

½ tsk chilipulver

1 tsk salt


Gör så här:

  • Koka nakenkornet enligt anvisningarna på förpackningen och låt svalna.
  • Hacka persilja, tomater, lök och mynta fint.
  • Blanda om i en bunke.
  • Rör ner resten av ingredienserna.

Av Maria - 18 september 2011 10:15

Ingredienser:

1 fänkål

1 knippa rädisor

1 citron

1½ dl majonnäs

Salt

Peppar


Gör så här:

  • Ansa och skiva fänkålen och rädisor tunt.
  • Ta till vara den gröna "dillen" på fänkålen.
  • Tvätta citronen, riv av skalet och pressa ur juicen.
  • Smaksätt majonnäsen med citronskal och juice, salt och peppar.
  • Blanda grönsakerna och "dillen" med majonnäsen.
  • Smaksätt med salt och peppar.
  • Servera fänkålsslawen t.ex till grillad entrecôte.
Av Maria - 17 september 2011 12:34

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

800 g rostas

Salt

Svartpeppar


Marinad:

1 msk tjock balsamvinäger

1 msk olivolja

2 hackade vitlöksklyftor

½ msk torkad timjan


Champinjonsås:

12 färska champinjoner

½ gul paprika

½ röd paprika

4 st schalottenlöka

1 vitlöksklyfta

½ röd chili

Smör

2 tsk dijonsenap

1 msk koncentrerad kalvfond

1 msk konjak

3 dl grädde

Salt

Vitpeppar


Dekoration:

Färsk bladpersilja


Gör så här:

  • Sätt ugnen på 175°C.
  • Skär köttet fritt från senor och strö på salt och peppar.
  • Blanda ihop marinaden och gnid i köttet med den.
  • Placera köttet i en ugnsfast form och sätt i en köttermometer.
  • Sätt in formen i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills termometern har kommit upp till 55°C om du vill ha köttet rosa. Annars låt den stå inne ytterligare en stund.
  • Såsen: Skär champinjonerna och paprika i små tärningar.
  • Finhacka lök, vitlök och chili.
  • Hetta upp en kastrull med smör och bryn grönsakerna, lök och chili i några minuter.
  • Tillsätt senap, kalvfond, konjak och grädde och låt koka ihop i ca 10 minuter.
  • Späd med mer grädde om det behövs.
  • Smaka av med salt och peppar.
  • Skär upp köttet, strö över lite persilja och servera med champinjonsåsen och härlig kamutsallad med rödbetor.
Av Maria - 16 september 2011 22:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

600 g benfri lammstek

Salt

Svartpeppar

200 g lammkorv

150 g bogfläsk

5 schalottenlökar

2 vitlöksklyftor

Smör

1 dl blandade torkade plommon och aprikoser

½ msk torkad rosmarin

1 msk koncentrerad kalvfond

1 dl rödvin

3 dl vatten


Gör så här:

  • Skär köttet i grytbitar. Strö på salt och peppar.
  • Skär korven i mindre bitar och strimla fläsket.
  • Skala och hacka lök och vitlök fint.
  • Hetta upp en stor gryta med smör och bryn kött, korv, lök och vitlök i några minuter.
  • Tillsätt torkad frukt, rosmarin, kalvfond, rödvin och vatten.
  • Låt koka på svag värme i 1-1½ timme.
  • Servera med råris eller bulgur.
Av Maria - 15 september 2011 22:30

Antal: ca 50 st

Ugn: 200°C


Ingredienser:

100 g smör

1½ dl strösocker

4 dl havregryn

2 ägg


Gör så här:

  • Smält smöret och rör ner resten av ingredienserna.
  • Klicka ut små högar av smeten med jämna mellanrum på bakplåtsklädda plåtar.
  • Grädda kakorna i mitten av ugnen i 200°C i 8-10 minuter eller tills de börjar bli gyllenbruna.
  • Låt svalna.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
<<< September 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards