Alla inlägg under september 2011

Av Maria - 6 september 2011 22:30

Antal: 1 långpannepizza

Jästid: ca 20 minuter

Ugn: 250°C ca 15 minuter


Ingredienser:

Pizzadeg:

25 g jäst

1½ dl fingervarmt vatten

1 msk olivolja

1 tsk salt

4 dl dinkelfullkornsmjöl


Tomatsås:

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

Olivolja

1 burk krossade tomater

1 tsk torkad basilika

Salt

Svartpeppar


Fyllning:

1 burk musslor

1 burk tonfisk i olja

200 g skalade räkor

1 burk kärnfria svarta oliver

2 hackade färska tomater

1 skivad paprika

1 paket färska haricots verts

2 paket mozzarellaost (á 125g)

2 tsk torkad oregano


Gör så här:

  • Pizzadegen: Sätt ugnen på 250°C. Smula ned jästen i en bunke tillsammans med fingervarmt vatten. Tillsätt olivolja, salt och 3½ dl av mjölet. Arbeta till jämn deg som är blank och smidig. Låt jäsa övertäckt i ca 20 minuter.
  • Gör under tiden tomatsåsen: Skala och hacka lök coh vitlök fint. Hetta upp en kastrull med olivolja. Bryn lök och vitlök i några minuter. Tillsätt krossade tomater och basilika. Låt koka i ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna.
  • Använd resten av mjölet till att baka ut pizzan och lägg den på en ugnsplåt.
  • Häll på tomatsåsen och toppa med väl avrunna musslor och tonfisk.
  • Fördela räkor, oliver, färska tomater, paprikaringar och skivade haricots verts på pizzan.
  • Riv mozzarellaosten grovt och bre ut över pizzan.
  • Strö på oregano och grädda i ugnen i ca 15 minuter.
Av Maria - 5 september 2011 22:15

  • De flesta trivs bäst i mullrik, mager jord. Undvik gödning som gör bladen stora men mindre aromatiska. Undantag är krukodling, som behöver en gödningsdos vid plantering.

  • Sol och lä är idealet. Ju mer ljus, desto mer smak och styrka. Försök skapa en ombonad miljö med häckar, plan, mur eller slingerväxter.



  • Odla gärna i upphöjda rabatter, då värms jorden och vatten rinner av. Kryddväxterna hatar stående fukt.



  • Börja med några få sorter, fem, sex stycken och öka efter hand som du lär känna örterna.




  • Myntorna är underbara, men sprider sig ohämmat! Odla i kruka eller stick ner avgränsande skivor i jorden.



  • Plantera massor av lökväxter i din örtagård, så att den är vacker på våren! Det är också på våren som du klipper ner fjolårets vissna ris.

Kräutergarten Hammer Park 004.jpg             Kräutergarten Hammer Park 016.jpg            Küchenkräuter 2011.JPG

Av Maria - 4 september 2011 22:15

Halslindrare


Fläder verkar slemlösande och svettdrivande genom sina inflammationshämmande ämnen. Brygg te på blomman som kan frysas.


              

Av Maria - 3 september 2011 22:15

Hindrar förkylning


Den röda rudbeckian (också kallad solhatt), Echinacea purpurea, är rik på ämnen som förebygger och lindrar förkylningar. Kroppens vita blodkroppar ökar, och bekämpar virus, bakterier och svampinfektioner.


Echinacea purpurea Punahattu Arto Alanenpää.jpg                 Purple Coneflower (Echinacea purpurea)-1.JPG

Av Maria - 2 september 2011 13:47

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

8 skivor lövbiff

Salt

Svartpeppar

1 gul lök

½ röd paprika

150 g pepparrotsost

Smör

2 msk hackad gräslök


Bönsallad:

4 dl kokta stora vita bönor

½ dl olivolja

2 msk vit balsamvinäger

½ rödlök

1 paket färska haricots verts

Salt

Svartpeppar

1 paket tatsoisallad eller machésallad


Gör så här:

  • Gör först bönsalladen: Lägg bönorna i en stor skål och blanda med olivolja och vinäger. Skala och finhacka rödlöken och skär haricots  verts i mindre bitar. Blanda ner dem i skålen med bönor och smaka av med salt och peppar. Vänd ner salladen och ställ åt sidan.
  • Lägg köttet på en skärbräda. Strö på salt och peppar. Skala och hacka lök och paprika fint. Hetta upp en stekpanna med lite smör och stek grönsakerna i någon minut. Häll blandningen i en skål och låt svalna. Lägg i ost och gräslök och blanda om. Fördela blandningen på ena delen av köttskivorna och vik över den andra delen. Fäst eventuellt med en tandpetare.
  • Hetta upp en stekpanna med smör och stek lövbiffarna ca 2 minuter per sida. Servera med bönsalladen.
Av Maria - 1 september 2011 22:15

Antal: 1 långpannepizza

Jästid: 20 minuter

Ugn: 250°C, ca 20 minuter


Ingredienser:

Pizzadeg:

25 g jäst

1½ dl fingervarmt vatten

1 msk olivolja

1 tsk salt

4 dl dinkelfullkornsmjöl


1 dl ajvar relish, mild

Salt

Svartpeppar


Kronärtskockskräm:

2 burkar inlagda kronärtskockor

2 vitlöksklyftor

Rivet skal av 1 citron

2 msk hackad färsk parmesanost

Salt

Svartpeppar


Topping:

1 gurka

5 kvisttomater

Salt

Svartpeppar

150 g färsk bladspenat

1 liten burk svarta oliver

½ rödlök

1 msk god olivolja

2 msk hackad färsk persilja

Saften av 1 citron

50 g rostade pinjenötter


Gör så här:

  • Pizzadegen: Sätt ugnen på 250°C. Smula ned jästen i en bunke tillsammans med fingervarmt vatten. Tillsätt olivolja, salt och 3½ dl av mjölet. Arbeta till jämn deg som är blank och smidig. Låt jäsa övertäckt i ca 20 minuter.
  • Fördela degen mycket tunt i en långpanna. Bred ajvar relish över hela pizzadegen. Strö på salt och peppar. Grädda i ugnen i 20 minuter eller tills kanterna fått färg. Låt svalna lite.
  • Kronärtskockskräm: Mixa kronärtskockorna och vitlök i en mixer. Tillsätt citronskal, persilja och parmesanost. Smaka av med salt och peppar.
  • Bred krämen över pizzan. Skär gurka och tomat i tunna skivor och fördela i två lager på pizzan. Strö på salt och peppar. Fördela bladspenat över och toppa med svarta oliver. Skär mycket tunna ringar av rödlöken och fördela över pizzan.
  • Häll på lite olivolja och strö persilja över pizzan. Droppa citronsaft över och strö över rostade pinjenötter.
  • Servera.
  • Man kan även toppa med t.ex färska skaldjur, grillad kyckling eller parmaskinka om man vill.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
<<< September 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards