Alla inlägg under oktober 2011

Av Maria - 23 oktober 2011 10:30

Ingredienser:

500 g skivade jordgubbar (1 liter)

150 g kiwi i bitar

1 tsk krossad grönpeppar

Skal från en ½ citron

300 g syltsocker


Gör så här:

  • Blanda jordgubbar, kiwi, grönpeppar, citron och syltsocker i en gryta och koka i 5 minuter.
  • Skumma väl.
  • Häll på varma, väl rengjorda burkar.
  • Förslut väl och förvara dem svalt.
ANNONS
Av Maria - 22 oktober 2011 10:30

Ingredienser:

2 dl matlagningsyoghurt

Två nävar färska örter (t.ex. timjan, gräslök, mejram, basilika)

Salt

Peppar


Gör så här:

  • Lägg i allt i en bunke och mixa med en mixstav.
ANNONS
Av Maria - 21 oktober 2011 10:30

Ingredienser:

300 g citroner

300 g apelsiner

200 g mandariner

200 g lime

5 dl vatten

1 kg syltsocker

½ dl whisky (kan uteslutas)


Gör så här:

  • Skölj frukten väl och skala den.
  • Skär bort de vita hinnorna och skär både skal och fruktkött i små bitar.
  • Koka skal, fruktkött och vatten under lock i 15 minuter.
  • Tillsätt syltsocker och koka i ett par minuter.
  • Ta kastrullen från värmen och skumma ordentligt.
  • Rör ner whiskyn.
  • Häll upp marmeladen i varma, väl rengjorda glasburkar.
Av Maria - 20 oktober 2011 10:30

Ingredienser:

1 kg syrliga äpplen

1 tsk riven, färsk ingefära

2 dl vatten

Saft och skal från 1 citron

½ kg strösocker

1 krm natriumbensoat


Gör så här:

  • Skala, kärna ur och klyfta äpplena tunt.
  • Blanda äpplen, ingefära, vatten, citron och strösocker i en gryta och sjud under omrörning i ca 30 minuter.
  • Tag grytan från värmen.
  • Skumma av och tillsätt natriumbensoatet.
  • Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.
  • Förslut burkarna väl och förvara dem kallt.
Av Maria - 19 oktober 2011 10:30

Ingredienser:

1 riven gurka

½ tsk salt

1 dl hackade gröna oliver

2 dl matlagningsyoghurt

1 vitlöksklyfta

1 krm svartpeppar

1 tsk honung


Gör så här:

  • Blanda gurkan med saltet och lägg den i ett durkslagca 20 minuter.
  • Pressa ur vattnet.
  • Rör ihop matlagningsyoghurt, vitlök, svartpeppar och honung.
  • Blanda ner gurka och oliver.
Av Maria - 18 oktober 2011 09:30

Ingredienser:

Omkring ½ liter rester av kokt eller stekt kött (gärna litet salt kött), fläsk eller dylikt

1½ liter skivad rå potatis

½ lagerbärsblad

10 vitpepparkorn

Salt

1 liter kött- eller fläskspad (eller sås, blandad med vatten)


Gör så här:

  • I en tämligen tjockbottnad kastrull lägges ett lager av potatisskivor, därpå kommer ett tunt lager av köttärningar, så potatisskivor, därpå köttrester osv tills alltsammans är nedlagt.
  • Kryddorna fördelas mellan varven, varefter så mycket vätska påspädes, att det står jämt med översta potatislagret.
  • Anrättningen får under lock sakta koka och omröres ej förrän potatisen kännes mjuk, då det hela röres mosigt.
  • Serveras mycket varm.


Husmoderns Köksalmanacka 1933

Av Maria - 17 oktober 2011 09:30

Ingredienser:

4-5 dl rester av kokt benfri fisk

½-1 liter rensad svamp

2 msk smör

2 hg makaroner

¾ liter vatten

½ tsk salt

Peppar


Äggstanning:

2-3 ägg

drygt ½ liter mjölk

½ tsk socker

½ tsk salt


Gör så här:

  • Den finskurna svampen fräses i smöret, litet salt och peppar tillsättas.
  • Makaronerna brytas i små stycken och läggas i kokande saltat vatten där de kokas mjuka, varpå de få rinna av.
  • I en smord och bröad form läggas varvvis makaroner, fiskrester och svamp.
  • Överst och underst makaroner.
  • Ägg och mjölk vispas, kryddor tillsättas och blandningen slås i formen.
  • Den bör stå jämt med makaronerna.
  • Formen införes i varm ugn och är färdig, när ytan har vacker ljusbrun färg och äggstanningen stelnat.



Husmoderns Köksalmanack 1933

Av Maria - 16 oktober 2011 09:30

Antal: 20 stycken

Jästid: 2 timmar + 10 minuter

Ugn: 275°C, ca 7 minuter


Ingredienser:

25 g jäst

6 dl vatten, fingervarmt ca 37°C

1 msk krossade linfrön

2 msk vetegroddar

2 msk rapsolja

1 tsk hel spiskummin

1 tsk salt

ca 15 dl dinkelsikt


Gör så här:

  • Smula ner jästen i en bunke.
  • Häll över det ljumma vattnet under omrörning.
  • Tillsätt linfrön, vetegroddar, olja, spiskummin, salt och 14 dl av mjölet och rör om.
  • Degen skall vara kladdig när man bakar med dinkel.
  • Arbeta till en smidig deg och lås jäsa i bunken under en bakduk i ca 2 timmar.
  • Sätt ugnen på 275°C.
  • Dela degeni två delar.
  • Knåda varje degbit och arbeta in det resterande mjölet.
  • Forma degen till en rulle och skär 10 bitar varje rulle.
  • Forma bitarna till runda bollar och lägg på en smord ugnsplåt.
  • Rulla med händerna varje bit till en rund boll.
  • Låt jäsa under bakduk i 10 minuter.
  • Kavla ut varje boll till en platta som blir ca 1 cm hög.
  • Lägg tillbaka degplattorna på plåten.
  • Grädda i mitten av ugnen i ca 7 minuter eller tills de fått fin färg.
  • Låt svalna på galler innan du skär av toppen och fyller dem.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Oktober 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se