Alla inlägg under oktober 2011

Av Maria - 15 oktober 2011 09:30

Ingredienser:

4 hg malet oxkött

2 hg malen kokt potatis

2 msk mjöl

Salt

Vitpeppar

1½ dl grädde


Till stekning och garnityr:

1 msk mjöl

2 msk smör

1-1½ hg rökt fläsk

3 kokta ägg, (8 á 9 minuter)

2 dl efterbuljong


Gör så här:

  • Av kött, potatis, mjöl och grädde göres en färs, som avsmakas med kryddor.
  • Färsen formas till avlånga biffar som på båda sidor överhackas med en knivvrygg samt lätt doftas med mjöl.
  • Biffarna stekas i drygt hälfen av smöret och uppläggas.
  • Fläsket skäres i små tärningar, som fräsas i resten av smöret varpå de fördelas på biffarna.
  • På varje biff lägges en ägghalva med den skurna sidan nedåt.
  • Panna urvispas med buljongen, som hälles över biffarna.


Husmoderns Köksalamnack 1933


ANNONS
Av Maria - 14 oktober 2011 09:30

Ingredienser:

2 msk pomeransskal

1 msk nejlikor

3 msk kanel

4 kkp brun farin

1½ tsk bakpulver

2 ägg

2 kkp mjölk

3 msk skirt smör

(rivebröd)


Gör så här:

  • Pomeransskalen hackas fint och blandas med nejlikor, kanel, brun farin och bakpulver.
  • Äggen vispas upp och mjölken tillsättes de torra ingredienserna under omrörning. Sist tillsättes smöret. Då allt är väl blandat, slås smeten i brödbeströdd form eller gjutpanna och gräddas i ej för stark ugnsvärme.




Husmoderns Köksalamanack 1933

ANNONS
Av Maria - 13 oktober 2011 09:30

Ingredienser:

3 kg lätt saltad och d:o rökt oxbringa

Vatten

1 morot

1 tsk socker


Gör så här:

  • Bringan borstas noga med ljumt vatten och knäckes och får sedan ligga  rikligt med vatten 6-10 timmar.
  • Sättes över elden i rikligt med kallt vatten, tillsatt med sockermängden, och får hastigt koka upp.
  • Allt skum borttages noga och bringan får sedan jämte moroten mycket sakta koka under lock tills den känns mör (eller omkring 3½ timma).
  • Den får ligga kvar i spadet ½ timma, varefter den serveras skuren i tunna skivor, med potatispudding, potatiskroketter eller dylikt.


Husmoderna Köksalmanack 1933

Av Maria - 12 oktober 2011 09:30

Ingredienser:

100 g smör

100 g socker

1 msk kanel

1 ägg

1  tsk hjorthornssalt

Mjöl


Gör så här:

  • Smör och socker röras, tills massan blivit vit.
  • Sedan tillsättes kanelen och ägget.
  • Så mycket mjöl iröres, som fodras för att få en lös deg.
  • I mjölet blandas hjorthornssaltet.
  • Degen utkavlas tunt på bakbordet.
  • Kakorna uttagas med stjärnmått.
  • Gräddas i varm ugn.


Husmoderns Köksalmanack 1933

Av Maria - 11 oktober 2011 09:30

Ingredienser:

Vildänder

Mjölk

Smör eller växtmagarin

Mjöl

Tunn grädde


Gör så här:

  • Vildänderna plockas och flås, ty skinnet har ej någon god smak, varefter de sköljas i vatten, torkas och läggas i mjölk några timmar.
  • Därefter upptagas de och späckas tätt med fina späckstrimlor samt stekas i smör eller växtmagarin.
  • Under stekningen spädas de med mjölk och tillses ofta, så att de ej bränna vid.
  • När de äro färdiga upptagas de, såsen skummas, avredes med något mjöl och spädes med tunn grädde, tills den blir lagom tjock.


Husmoderns Köksalmanack 1933

Av Maria - 10 oktober 2011 09:30

Ingredienser:

1 liter rensade bär (t.ex. hallon och vinbär)

4 dl vatten (knappt)

2 dl socker

4 äggulor

10 blad gelatin (därav några röda)

4 dl tjock grädde

2 msk punsch (eller madeira)


Gör så här:

  • Bären kokas hastigt sönder med hälften av vattnet, varpå de noga passeras.
  • Det passerade får koka upp med sockret.
  • I resten av vattnet, som upphettas, smältes det förut i  kallt vatten doppade ohc sedan sönderklippta gelatinet.
  • I en kastrull vispas gulorna, punschen och den något avsvalnade bärmassan.
  • Blandningen vispas kraftigt över elden, tills den är kall då det avsvalnade, men ännu flytande gelatinet noga iblandas.
  • Grädden vispas till hårt skum och nedröres varsamt i krämen, som nu hälles i en större vattenspolad och sockerbeströdd form, som får stå mycket kallt 5 timmar.
  • Strax före serveringen uppstjälpes fromagen på fat.


Husmoderns Köksalmanack 1933

Av Maria - 9 oktober 2011 09:30

Ingredienser:

1¼ kg morötter

90 g mjukt vitt bröd

3 ägg

2 msk smör

3 dl mjölk

1½ tsk salt

1½ kkp i tärningar skuren kokt skinka


Gör så här:

  • Morötterna skrapas, kokas lätt och rivas.
  • De övriga ingredienserna blandas väl tillsammans med de rivna morötterna och allt slås i en väl smord form, som är väl beströdd med skorpmjöl.
  • Gräddas i lagom varm ugn tills den blivit ljusbrun.


Husmoderns Köksalmanack 1933

Av Maria - 8 oktober 2011 09:30

Ingredienser:

2½ dl risgryn

3 msk smör

1 medelstor portion lök

0-75 g finskuren rökt skinka

Salt

Vitpeppar

Omkring 1¼ liter kokande vatten

(1 tsk currypulver)


Gör så här:

  • Risgrynen gnidas mellan en ren handduk, smöret brynes i en tjockbottnad kastrull och häri nedläggas grynen jämte den hackade löken för att bryna.
  • Mot slutet av bryningen iläggas de fint skurna skinktärningarna.
  • Under hela tiden omröres med träsked.
  • När grynen äro ljusbruna, påspädes det kokande lätt saltade vattnet (tag ej allt på en gång i händelse det ej behöves).
  • Riset får mycket sakta puttra under lock, tills grynen kännas mjuka, då anrättingen avsmaks.
  • (Man undviker att röra i riset).
  • Curry kan tillsättas och i stället för skinka 4-6 msk riven ost.
  • Serveras mycket varm.



Husmoderns Köksalmanack 1933

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Oktober 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se