Alla inlägg under oktober 2011

Av Maria - 7 oktober 2011 09:30

Ingredienser:

1 liter spritade bondbönor

225 g skivade morötter

1 liter vatten

Salt

2 msk smör

4 msk mjöl

4 dl spad

2 dl mjölk

Socker

1½ msk hackad persilja


Gör så här:

  • Bönorna läggas i det kokande, saltade vattnet och få koka en kvart, varefter morötterna iläggas.
  • När grönsakerna äro kokta, upptagas de.
  • Smör och mjöl fräsas och spädas med spadet och mjölken.
  • Redningen får koka några minuter, grönsakerna iläggas och stuvningen får ett uppkok samt avsmakas.


Husmoderns Köksalmanack 1933

ANNONS
Av Maria - 6 oktober 2011 09:15

Ingredienser:

5 par böcklingar

2 kokta potatisar

1-2 äpplen

3 bananer

1 tsk finhackad gul lök


Sås:

3 msk fruktättika

3 msk olja

1½ tsk soker

1 knivsudd vitpeppar

Salt


Garnering:

Rödbetor

Persilja


Gör så här:

  • Böcklingarna flås och tagas ut i filéer, då inälvorna borttagas.
  • Filéerna läggas hela bredvid varandra på en lång karott eller djupt fat.
  • Potatis, äpplen och bananer skäras i mycket små tärningar.
  • Löken finhackas. Den, som är rädd för lök, kan krama några droppar löksaft ur en skuren gul lök eller utesluta löken alldeles.
  • De skurna ingredienserna blandas och fuktas med en tillblandade och avsmakade såsen.
  • Salladen lägges över filéerna, som skola täckas.
  • Ytan garneras med finhackad rödbeta och persillja, som läggas i ränder, var sort för sig snett över salladen.


Husmoderns Köksalmanack 1933

ANNONS
Av Maria - 5 oktober 2011 09:15

Ingredienser:

2 kkp surmjölk

4 ägg

1½ kkp strösocker

½ kkp smör

½ kkp sirap

2 tsk kanelpulver

1 tsk nejlikorpulver

2 msk vetemjöl

Litet salt

2 kkp kärnfria russin


Gör så här:

  • Äggen vispas upp och de övriga ingredienserna tillsättas och blandas väl.
  • Kokas i en liten kastrull i vattenbad, tills det börjar tjockna.
  • Får sedan kallna någor.
  • Hälles sedan i ett smörat paj-eller gratinfat och gräddas i ugn, tills ytan är gulbrun.


Husmoderns Köksalmanack 1933

Av Maria - 4 oktober 2011 09:15

Ingredienser:

3 ägg

120 g socker

125 g smör

120 g mjöl

En knivsudd hjorthornssalt

1-2 tsk stött kanel

Mandel

Russin


Gör så här:

  • Gulorna, socket, smöret och mjölet röres tills det blåsar sig, därpå tillsättes hjorthornssaltet, blandat med litet mjöl och kanelen, varefter de till skum vispade vitorna försiktigt iröras.
  • Smeten hälles i stekpanna och överst strör man russin och hela mandlar.


Husmoderns Köksalmanack 1933

Av Maria - 3 oktober 2011 09:15

Ingredienser:

10 stycken äpplen

4 ägg

4 dl tjock grädde

4 dl vatten

4 dl vetemjöl

1½ dl smält smör

1 kkp socker


Gör så här:

  • Frukten skalas och kärnhuset uttages med en hålpipa.
  • Skäres sedan i knappt halvcentermetertjocka skivor.
  • Grädden vispas upp till skum och äggulorna vispas sedan i skummet.
  • Därefter ivispas vattnet, mjölet och därefter smöret och de väl uppvispade äggvitorna.
  • Plättarna gräddas på plättjärn och på varje plätt lägges en äppelskiva.
  • De läggas upp på varmt fat och beströs med socker.


Husmoderns Köksalmanack 1933

Av Maria - 2 oktober 2011 09:15

Ingredienser:

1¼ dl friska korngryn

2½ l vatten

1½ hg torkade äpplen

1¼ dl socker

1 äggula

1 dl tjock grädde


Gör så här:

  • Grynen sköljes väl och påsättas i hälften av vattnet.
  • När grynen kännas halvmjuka tillsättas de väl sköljda äpplena samt resten av vattnet.
  • När gryn och äpplen äro kokta, passeras det hela.
  • Soppan hälles tillbaka i kastrullen, sockret tillsättes och det hela får ett gott uppkok, varefter det avredes med den vispade äggulan och grädden.
  • Serveras ibland med sylt samt små skorpor.


Husmoderns Köksalmanacka 1933

Av Maria - 1 oktober 2011 22:15

Söndagen den 1 oktober 1933:

  • Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Skinka i morotspudding med potatis, uppskuret. Kaffe eller te, marmelad eller honung, mjuk pepparkaka.
  • Middag: Får- eller lammstek med stuvad blomkål och potatis. Päron á la bonne femme.



Måndagen den 2 oktober 1933:

  • Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Sillfräs med potatis, löskokta ägg. Kaffe eller te, marmelad eller honung, vetebröd.
  • Middag: Kokt hamburgerbringa med potismos. Vaniljsufflé.



Tisdagen den 3 oktober 1933:

  • Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Får(lamm)kött (rest) med blomkål eller potatis. Kaffe eller te, marmelad eller honung, rest av norrlandskaka.
  • Middag: Stuvad lake med potatis. Grahamstårta med vispad grädde.



Onsdagen den 4 oktober 1933:

  • Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Griljerad hamburgerbringa (rest) med potatis. Kaffe eller te, marmelad eller honung, vetebröd.
  • Middag: Ragu på fårstek (rest). med potatis. Chokladsoppa med vispad grädde och mandelbröd.



Torsdagen den 5 oktober 1933:

  • Lunch: Smör, bröd, ost, mestost. Rökt bräckkorv med äggröra coh potatis. Kaffe eller te, marmelad eller honung, vetebröd.
  • Middag: Ärter med fläsk. Äppelplättar.



Fredagen den 6 oktober 1933:

  • Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Lappkojs med potatis eller risotto, löskokta ägg. Kaffe eller te, marmelad eller honung, skorpor.
  • Middag: Stekta rödspettor med kokt potatis. Rabarbertårta med vispad grädde.



Lördagen den 7 oktober 1933:



Söndagen den 8 oktober 1933:

  • Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Omelettrullader med kalvfärs och potatis, böcklingsallad. Kaffe eller te, marmelad eller honung, chenouski.
  • Middag: Surstek med blomkål au naturel, grönsallad och potatis. Kardinalpäron.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Oktober 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se