Direktlänk till inlägg 18 november 2011
Antal: ca 20 kakor
Ugn: 200 grader, ca 9 minuter
Ingredienser:
Kakor:
100 g smör
1½ dl strösocker
1 ägg
3½ dl (210 g) vetemjöl
½ tsk bakpulver
1½ msk pepparkakskryddor
Fyllning:
150 g mörk choklad
1½ dl vispgrädde
1 tsk honung
25 g rumsvarmt smör
Gör så här:
Kakorna: Smält smöret och rör ner sockret. Blanda ner ägg, vetemjöl, bakpulver och pepparkakskryddor och rör ihop till en tjock smet. Forma degen till en rulle med ungefär samma diameter som en femkrona. Slå in degrullen i plastfolie och låt stelna i kylen i minst 30 minuter. Skär degrullen i ca 2-3 mm tjocka. Lägg skivorna med jämna mellanrum på bakplåtspappersklädda plåtar. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 9 minuter eller tills kakorna börjar bli gyllenbruna. Låt svalna.
Fyllning: Hacka chokladen ganska fint. Koka upp vispgrädden med honungen. Dra sedan kastrullen från plattan och rör ner chokladen. Rör ihop till en jämn och blank smet och tillsätt därefter smöret. Låt svalna och tjockna i rumstemperatur i 2-3 timmar. Är du otålig kan du ställa in tryffeln i kylen i ca 15 minuter.
Spritsa eller bred fyllningen på botten av hälften av kakorna.
Lägg ihop med resten av kakorna.
Förvara i rumstemperatur i 4-5 dagar.
Det går bra att frysa in kakorna.
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken) Färsk frukt. Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...
Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | |||||||
|