Alla inlägg under november 2011
Antal: ca 55 bitar
Ingredienser:
3,5 dl strösocker
1 dl vit sirap
50 g smör
250 g salta rostade jordnötter
200 g mörk choklad
1 nypa salt
1 dl riven kokos eller 2 dl kokosflakes
Gör så här:
Smält strösocker och sirap.
Tillsätt smör skuret i tärningar.
Koka upp och låt koka samman till en kolaaktig smet i ca 10-15 minuter (beroende på hur stor kastrull du har, är den vidare går det snabbare än om du kokar kolan i en kastrull med mindre diameter).
Gör gärna ett kulprov för att kontrollera om kolan är klar.
Förbered en bakplåt med bakplåtspapper.
Pensla bakplåtspappret med matolja.
Vänd ner jordnötterna i kolan och bred ut den på plåten.
Låt stelna.
Rosta kokosen i en torr stekpanna på medelvärme.
Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad.
Rör ner en nypa salt och pensla chokladen över kolan.
Fördela kokosen över och låt stelna.
Skär godiset i mindre bitar.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Kycklingburgare:
500-600 g kycklingfilé
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
2 äggulor
1 dl riven ost
Salt
Peppar
Smör eller kokosfett att steka i
Chilimajonnäs:
2 äggulor
1-1½ dl neutral rapsolja
1 tsk vitvinsvinäger
Ev. 1 tsk fransk senap
½ tsk chilipulver
1 vitlöksklyfta
Tillbehör:
Salladsblad
Rädisor
Gör så här:
Kycklingburgare: Dela kycklingen och löken i mindre bitar och lägg ner bitarna tillsammans med vitlök i en matberedare. Kör på full effekt tills allting har blandats och liknar en färs. Tillsätt äggulor och ost och blanda ordentligt. Salta och peppra.
Chilimajonnäs: Se till att ägg och olja har samma temperatur när du ska göra majonnäsen. Vispa äggulorna någon minut med vinäger och ev. fransk senap. Använd helst en elvisp. Häll sedan i oljan droppvis tills majonnäsen börjar tjockna. När den gått ihop kan man häll lite snabbare. Smaka av med chili, riven eller pressad vitlök, salt och peppar.
Stek kycklingburgarna på medelvärme i fettet.
Se till att de blir helt genomstekta.
Servera med majonnäs, salladsblad och rädisor.
Ugn: 200 grader, 8-10 minuter
Ingredienser:
300 g smör eller magarin
2 dl mörk sirap
3½ sl strösocker eller brunt farinsocker
2 tsk mald kanel
2 tsk mald ingefära
1 tsk mald nejlika
2 tsk stötta kardemummakärnor
2 dl filmjölk
1 stort ägg eller 2 små
2 tsk bikarbonat
ca 18 dl vetemjöl
Gör så här:
Smält matfettet i en stor kastrull.
Häll i sirap, socker och kryddor.
Koka upp under omrörning.
Ställ kastrullen i kallt vatten och rör om tills smeten svalnat.
Tillsätt då filmjölk, uppvispat ägg och bikarbonat utrört i lite vatten.
Rör sedan ner vetemjölet, men ta undan ett par deciliter till utbakningen.
Lägg degen svalt att vila i en plastpåse till dagen efter.
Kavla den inte för tunt.
Grädda en provkaka, om den flyter ut behövs mer mjöl i degen.
Ta ut kakfigurer och gärdda dem mitt i ugnen i 200 grader 8-10 minuter.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
600 g torskfilé
1 röd paprika
1 gul paprika
1 medelstor zucchini
Smör eller kokosfett att steka i
2 vitlöksklyftor
2 burkar kokosmjölk
1-2 msk sambal oelek
3 msk tomatpuré
100 g Philadelphiaost
250 g cocktailtomater
1 kruka koriander
Salt
Peppar
Gör så här:
Tina fisken och skär i tärningar.
Skär röd och gul paprika och zucchini i bitar och stek i smör eller kokosfett.
Riv eller pressa vitlöken och låt steka med.
Tillsätt kokosmjölk, sambal oelek och tomatpuré.
Låt det hela koka ihop och rör sedan ner Philadelphiaosten.
Halvera cocktailtomaterna och lägg dem i grytan tillsammans med den tärnade fisken i grytan.
Hacka koriandern och smaka av med salt och peppar.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 korvar av bratwursttyp och med hög kötthalt
Currycoleslaw:
1 rejäl klyfta vitkål
1 stor morot
1 rödlök
4-6 msk majonnäs utan socker
2-4 msk gräddfil eller créme fraiche
1 msk citronsaft
1 tsk currypulver
1 tsk gurkmeja
Salt
Peppar
Gör så här:
Currycoleslawen: Strimla vitkål, lök och morot. Använd kniv, rivjärn, osthyvel eller gör det i maskin. Lägg alltsammans i en bytta. Slå ett par deciliter kokande vatten. Häll av det varma vattnet och spola kål, morot och lök kall. Låt det rinna av väl. Rör ner majonnäs, gräddfil och kryddor. Vill du ha extra "fart" på curryn så rör du ut den i 1 msk kokande vatten och slår det över kålen. Smaka av med salt och peppar.
Grilla korven och servera med kall coleslaw och en klick osötad fransk senap.
Ugn: 125 grader, 10-20 minuter
Ingredienser:
100 g smör eller magarin
4 äggvitor
2 dl strösocker
10-15 droppar cedroolja
2 tsk hjorthornssalt
11-12 dl vetemjöl
Karamellfärger till dekoration
Gör så här:
Smält matfettet.
Vispa äggvitorna pösiga med sockret.
Rör ner matfettet i skummet tillsammans med cedroolja och den mindre mängden vetemjöl blandat med hjorthornssalt.
Ta upp degen på mjölat bakbord.
Dela den i två halvor och kavla varje deghalva till 3 mm tjocka plattor.
Grädda en provkaka.
Om den inte håller formen beövs det mer mjöl i degen.
Ta ut figurer och grädda dem mitt i ugnen i 125 grader 10-20 minuter.
Figurerna ska vara alldeles torra.
Låt dem svalna på plant underlag.
Måla kakfigurerna efter egen fantasi.
Ta ut små hål om du vill ha breda band att hänga kakorna i.
Annars trär man igenom sytråd med en nål.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
100 g rumsvarmt smör
1 dl hackade örter
Skalet av 1 citron
Salt
Peppar
500-600 g fläskkarré
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
Smör eller kokosfett att steka i
3 msk tomatpuré
3 dl vatten
2 morötter
3 stjälkar selleri
Gör så här:
Blanda smöret med de hackade örterna, citronskalet och salt och peppar.
Skär köttet i mindre bitar, löken i skivor och pressa eller riv vitlöken.
Fräs kött, lök och vitlök i smör eller kokosfett så att det får lite färg.
Tillsätt tomatpuré och vatten och låt det hela koka upp.
Skala morötterna och skär dem i slantar.
Skär sellerin i bitar.
Tillsätt grönsakerna och låt dem puttra tillsammans med köttet 30-40 minuter.
Servera med örtsmöret och gärna med kokta grönsaker eller en sallad.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 rökta makrillar
2 dl créme fraiche
2 msk färskriven pepparrot
Salt
Peppar
Salladsblad
1 gurka eller några små minigurkor
2 avokador
150 g sugar snaps eller sockerärtor
Några knippor ärtskott
Gör så här:
Ta skinnet av fisken och dela den i filéer.
Blanda créme fraiche och pepparrot, smaka av med salt och peppar.
Lägg upp salladsbladen på tallrikar.
Skär gurkan i bitar, skiva avokadon och sockerärtorna.
Lägg grönsakerna på salladen tillsammans med makrillfiléerna och klickar av såsen
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | |||||||
|