Alla inlägg under november 2011
Antal: ca 60-80 skorpor
Jäsning: Dubbel storlek + Mycket väl
Ugn: 250 grader, 6-8 minuter + 100 grader, 2-3 timmar
Ingredienser:
50 g jäst
3 dl mjölk
150 g smör eller magarin
½ tsk salt
3 tsk finstött eller mald koriander
2 dl grahamsmjöl
7-8 dl vetemjöl
Gör så här:
Smula jästen och rör ut den med lite av den kalla mjölken i degbunken.
Smält matfettet i en kastrull och häll i resten av mjölken.
Värm till 37 grader.
Häll spadet i degbunken.
Tillsätt salt, koriander, grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet.
Arbeta ihop till en smidig deg som är rätt lös.
Täck med bakduk och plast och ställ degen på varmt ställe att jäsa till dubbel storlek.
Smörj en plåt eller klä den med bakplåtspapper.
Sätt ugnen på 250 grader.
Arbeta ihop degen i bunken.
Ta sedan upp den degen på mjölat bakbord.
Arbeta degen blank och smidig.
Dela den i sex eller åtta lika stora delar.
Rulla ut varje del till släta längder och lägg tvärs över plåten.
Jäs dem mycket väl.
Sätt in plåten försiktigt på mittfalsen och grädda längderna 6-8 minuter.
Låt dem kallna på galler.
Skär längderna på diagonalen till långa, sneda skorpor.
Rosta dem lätt på på både de skurna sidorna medan ugnen är het.
Torka sedan skorporna vid 100 grader med ugnsluckan lite öppen.
Det tar 2-3 timmar.
Låt skorporna kallna helt och förvara dem i täta burkar.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, 10-15 minuter
Ingredienser:
2 auberginer
1 tsk salt
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
400 g blandfärs
Smör eller kokosfett att steka i
2 msk tomatpuré
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
Salt
Peppar
Smör eller kokosfett att steka i
2 ägg
1 dl majonnäs
3 dl riven ost
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skär auberginerna i skivor och lägg dem på en bricka.
Strö över saltet och låt de stå och vätska ur sig medan du gör färssåsen.
Hacka löken och pressa eller riv vitlöken.
Fräs tillsammans med färsen i smör eller kokosfett.
Tillsätt tomatpuré, spiskummin, paprikapulver och smaka av med salt och peppar.
Skölj aubergineskivorna och torka av dem med hushållspapper.
Stek dem i smör eller kokosfett och lägg dem i en smord ugnsform lite omlott.
Häll över färsen.
Vispa ihop ägg och majonnäs och blanda med den rivna osten.
Häll blandningen över färsen.
Låt stå i ugnen tills moussakan har fått en fin yta, 10-15 minuter.
Ingredienser:
500 g melonkött
500 g grapefrutkkött
1 kg syltsocker
Gör så här:
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
8 ägg
1 gul lök
Smör eller kokosfett att steka i
500 g broccoli
3 dl vatten
2 dl vispgrädde/créme fraiche/kokosmjölk
½ kruka basilika
1-2 tsk örtkrydda
2 msk pressad citron
Salt
Peppar
Gör så här:
Koka äggen ca 7 minuter.
Hacka löken och fräs i smör eller kokosfett i en kastrull.
Dela broccolin i buketter och skala stammen och skär den i tunna skivor.
Lägg ner broccolin i kastrullen och häll på vatten.
Koka broccolin mjuk.
Tillsätt vispgrädde/créme fraiche/kokosmjölk och basilika och mixa slätt.
Krydda med örtkrydda och citronsaft.
Smaka av med salt och peppar och servera soppan med ägghalvor.
Antal: 4 Portioner
Ingredienser:
3½ dl couscous
2 msk sweet chilisås
1 dl matyoghurt
2 påsar späd bladspenat (á 150 g)
2 knipplökar
½ dl russin
1 ask körsbärstomater (á 250 g)
1 paket halloumiost (á 250 g)
Gör så här:
Ingredienser:
1 kg syrliga äpplen
2½ dl vit sirap (eller strösocker eller ljust muscavadoråsocker)
Gör så här:
Smaksätt gärna äppelmoset före serveringen med lite kanel eller timjan.
Citron och vanilj passar också bra, eller rör ner lite russin eller riven pepparrot.
Börja med att smaka dig fram.
Antal: ca 40 klubbor
Ingredienser:
2 dl socker
2 dl grädde
2 dl mörk sirap
6 msk kakao
Bakplåtspapper
Kartongbit
Träpinnar (går bra med grillpinnar)
Gör så här:
Klipp bakplåtspapper i småbitar, ca 5*10 cm.
Rulla ihop till små strutar.
Klipp små hål, ca 1½ cm i diametern i en kartongbit och använd som ställning till pappersstrutarna.
Kapa grillpinnar i 10 cm långa klubbskaft.
Koka samman ingredienserna ca 45-50 minuter.
Rör då och då.
Droppa lite kola i kallt vatten, när den kan rullas till en fast boll är den klar.
Lägg kartongbiten så att den vilar på 4 glas, ett i varje hörna.
Sätt ner pappersstrutarna i ställningen och ös upp kolasmeten däri.
Låt stelna något innan pinnarna sticks ner.
Förvara klubborna stående i kylskåp.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 romansalladshuvud eller en kruka sallad
1 citron
1 tsk honung
2 dl gräddfil
16 kokta färskpotatisar
50 g lagrad ost, t.ex svecia
2 msk rostade solrosfrön
Rapsolja till grillningen
Salt
Vitpeppar
Trägrillspett
1 gemsallad eller buffésallad
5 frisésalladsblad
Gör så här:
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | |||||||
|