Alla inlägg under november 2011

Av Maria - 22 november 2011 10:15

Antal: ca 40 skorpor

Ugn: 200 grader, ca 8 minuter + 100 grader 1½- 2 timmar


Ingredienser:

150 g mjukt smör eller magarin

2 dl strösocker

3 ägg

1½ dl sötmandel, malen

2 tsk stött anis

3 tsk bakpulver

1 dl vetemjöl

½ tsk salt


Gör så här:
Rör smör och socker ljust, använd gärna elvispens vispar.

Vispa ner ett ägg i taget.

Blanda mandel, anis, bakpulver, salt och mjöl.

Vänd ner blandningen och rör samman till en deg.

Forma den till en rulle som plattas ut 12 cm bred.

Grädda mitt i ugnen i 200 grader ca 8 minuter. 

Skär omedelbart rullen i 2 cm tjocka skivor som delas längsmed.

Rosta skorporna på plåt högt upp i ugnen.

Torka dem därefter i 100 graders ugnsvärme i 1½-2 timmar med luckan lite på glänt.

Bakat · Jul
Av Maria - 22 november 2011 09:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

Chimichurri:

2 vitlöksklyftor

1 dl färsk oregano

1 dl färsk persilja

½ röd chili

1 dl olivolja

2 msk rödvinsvinäger

Salt

Peppar


Kycklingen:

4 kycklingfiléer

Smör eller kokosfett att steka i

Salt

Peppar


Tillbehör:

Salladblad


Gör så här:

Chimichurri: Hacka vitlök, oregano och persilja fint. Kärna ur chilin och finhacka den. Blanda i en skål och häll över olja och vinäger, salta och peppra.

Salta och peppra kycklingen och stek i smör eller kokosfett.

Stek först på lite högre värme så att kycklingen får färg, stek sedan klart på lägre värme.

Servera med chimichurri och sallad.

Fågel · LCHF · Lunch · Middag
Av Maria - 22 november 2011 09:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

500 g champinjoner

Smör eller kokosfett att steka i

3 dl vatten

1 tsk salt

2 vitlöksklyftor

1 krm svartpeppar

3 dl créme fraiche

½ dl hackad persilja


Gör så här:

Borsta svampen och skär i skivor.

Fräs i smör eller kokosfett tills vätskan försvunnit.

Tillsätt vatten och låt koka upp.

Sänk värmen.

Tillsätt salt, pressad eller riven vitlök, svartpeppar och créme fraiche och låt puttra några minuter.

Mixa slätt och servera med hackad persilja.

Av Maria - 21 november 2011 10:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

20 färskpotatisar

2 färska lökar eller rödlökar

2 vitlöksklyftor

1 kruka rosmarin

4 msk olivolja

Flingsalt

Peppar

Ungsfolie

1 citron


Gör så här:

  • Koka potatisen.
  • Skala lök och vitlök, skiva löken och finhacka vitlöken.
  • Plocka av rosmarinen från kvistarna.
  • Blanda potatisen med lök, vitlök, rosmarin, olivolja, salt och peppar.
  • Lägg potatisblandningen på ett dubbelt folieark.
  • Riv över det yttersta av citronens skal och vik ihop till ett paket.
  • Lägg paketet på grillen 15-20 minuter.
  • Servera med grillade kamben eller korvar.
Av Maria - 20 november 2011 10:45

Ingredienser:

1 kg körsbär eller bigarråer

1 paket syltsocker 1+3

1 msk citronsaft

75 g riven mörk choklad

2 msk konjak, kan uteslutas


Gör så här:

  • Skölj och kärna ur körsbären/bigarråerna.
  • Mixa eller finhacka bären.
  • Blanda bärmassan, citronsaften och syltsockret i en gryta och koka i 4 minuter.
  • Tag grytan från värmen och skumma noga.
  • Blanda i chockladen och konjaken.
  • Häll upp på varma, väl rengjorda burkar och förslut dem väl, förvara därefter burkarna svalt.
Av Maria - 20 november 2011 06:15

Antal: 40-50 kakor

Ugn: 175 grader, 8-10 minuter


Ingredienser:

4 dl vetemjöl

1 dl strösocker

1 msk pepparkakskrydda

200 g kallt smör

1 äggula


Utbakning:

1 äggvita, uppvispad

2 msk farinsocker

1 msk pepparkakskrydda

Pumpakärnor


Gör så här:

Mixa ingredienserna till degen i en matberedare.

Forma degen till en rulle, ca 5 cm i diametern.

Lägg kallt och vila i ca 1 timme.

Sätt ugnen på 175 grader.

Pensla rullen lätt med äggvita.

Rulla i farinsocker blandat med papparkakskrydda.

Skär rullen i tunna skivor.

Lägg på papprade plåtar.

Tryck ner pumpakärnor i ett fint mönster i varje kaka.

Grädda mitt i ugnen tills de får lätt ljusbrun färg.

Låt svalna på galler.

Bakat · Jul
Av Maria - 20 november 2011 05:45

Antal:4 portioner


Ingredienser:

500 g räkor med skal

70 g färsk spenat

½ gurka

1 morot

2 avokodo

1 dl kokosflingor

200 g gravad lax


Dressing:

2 msk olivolja

Saften av 1 lime

1 dl jordnötter

1 tsk grön currypasta

½ dl kokoksmjölk

1 vitlöksklyfta

Salt


Gör så här:

Skala räkorna.

Skölj spenaten, låt rinna av ordentligt och klappa den gärna torr med en ren kökshanduk.

Kärna ur gurkan och skär den i bitar.

Riv eller skär moroten i tunna strimlor.

Kärna ur, skala och skiva avokadorna.

Rosta kokosflingorna lätt gyllenbruna i en torr stekpanna.

Det bränns ganska lätt - det bästa är att ha på medelstark värme och röra runt med en stekspade eller träslev under tiden.

Dressingen: Mixa olivolja, limesaft, jordnötter, currypasta och kokosmjölk till en slät sås. Pressa eller riv vitlöken i såsen och smaka av med salt.

Lägg först laxskivor på fyra tallrikar och sedan spenat, avokado, morot, gurka och räkor.

Häll på dressingen och strö över kokosflingorna.

Av Maria - 19 november 2011 10:45

Ingredienser:

1 kg (2 liter) lingon

4 dl vatten

1 kanelstång

1 kg syltsocker

1 dl konjak


Gör så här:

  • Skölj och rensa bären.
  • Häll vattnet i en gryta och koka upp.
  • Lägg i bären och kanelstången och koka under lock i 5 minuter.
  • Tillsätt syltsockret och koka ytterligare 2 minuter.
  • Tag grytan från värmen och rör i konjaken.
  • Rör tills det svalnat, annars flyter bären upp.
  • Häll upp på varma, väl rengjorda burkar och förvara dem svalt.

Fungerar även med frostnupna rönnbär, men koka då i 10 minuter.

Gott till vilt, fågel och oxstek.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< November 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards