Alla inlägg under november 2011
Antal: ca 40 skorpor
Ugn: 200 grader, ca 8 minuter + 100 grader 1½- 2 timmar
Ingredienser:
150 g mjukt smör eller magarin
2 dl strösocker
3 ägg
1½ dl sötmandel, malen
2 tsk stött anis
3 tsk bakpulver
1 dl vetemjöl
½ tsk salt
Gör så här:
Rör smör och socker ljust, använd gärna elvispens vispar.
Vispa ner ett ägg i taget.
Blanda mandel, anis, bakpulver, salt och mjöl.
Vänd ner blandningen och rör samman till en deg.
Forma den till en rulle som plattas ut 12 cm bred.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader ca 8 minuter.
Skär omedelbart rullen i 2 cm tjocka skivor som delas längsmed.
Rosta skorporna på plåt högt upp i ugnen.
Torka dem därefter i 100 graders ugnsvärme i 1½-2 timmar med luckan lite på glänt.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Chimichurri:
2 vitlöksklyftor
1 dl färsk oregano
1 dl färsk persilja
½ röd chili
1 dl olivolja
2 msk rödvinsvinäger
Salt
Peppar
Kycklingen:
4 kycklingfiléer
Smör eller kokosfett att steka i
Salt
Peppar
Tillbehör:
Salladblad
Gör så här:
Chimichurri: Hacka vitlök, oregano och persilja fint. Kärna ur chilin och finhacka den. Blanda i en skål och häll över olja och vinäger, salta och peppra.
Salta och peppra kycklingen och stek i smör eller kokosfett.
Stek först på lite högre värme så att kycklingen får färg, stek sedan klart på lägre värme.
Servera med chimichurri och sallad.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500 g champinjoner
Smör eller kokosfett att steka i
3 dl vatten
1 tsk salt
2 vitlöksklyftor
1 krm svartpeppar
3 dl créme fraiche
½ dl hackad persilja
Gör så här:
Borsta svampen och skär i skivor.
Fräs i smör eller kokosfett tills vätskan försvunnit.
Tillsätt vatten och låt koka upp.
Sänk värmen.
Tillsätt salt, pressad eller riven vitlök, svartpeppar och créme fraiche och låt puttra några minuter.
Mixa slätt och servera med hackad persilja.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
20 färskpotatisar
2 färska lökar eller rödlökar
2 vitlöksklyftor
1 kruka rosmarin
4 msk olivolja
Flingsalt
Peppar
Ungsfolie
1 citron
Gör så här:
Ingredienser:
1 kg körsbär eller bigarråer
1 paket syltsocker 1+3
1 msk citronsaft
75 g riven mörk choklad
2 msk konjak, kan uteslutas
Gör så här:
Antal: 40-50 kakor
Ugn: 175 grader, 8-10 minuter
Ingredienser:
4 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 msk pepparkakskrydda
200 g kallt smör
1 äggula
Utbakning:
1 äggvita, uppvispad
2 msk farinsocker
1 msk pepparkakskrydda
Pumpakärnor
Gör så här:
Mixa ingredienserna till degen i en matberedare.
Forma degen till en rulle, ca 5 cm i diametern.
Lägg kallt och vila i ca 1 timme.
Sätt ugnen på 175 grader.
Pensla rullen lätt med äggvita.
Rulla i farinsocker blandat med papparkakskrydda.
Skär rullen i tunna skivor.
Lägg på papprade plåtar.
Tryck ner pumpakärnor i ett fint mönster i varje kaka.
Grädda mitt i ugnen tills de får lätt ljusbrun färg.
Låt svalna på galler.
Antal:4 portioner
Ingredienser:
500 g räkor med skal
70 g färsk spenat
½ gurka
1 morot
2 avokodo
1 dl kokosflingor
200 g gravad lax
Dressing:
2 msk olivolja
Saften av 1 lime
1 dl jordnötter
1 tsk grön currypasta
½ dl kokoksmjölk
1 vitlöksklyfta
Salt
Gör så här:
Skala räkorna.
Skölj spenaten, låt rinna av ordentligt och klappa den gärna torr med en ren kökshanduk.
Kärna ur gurkan och skär den i bitar.
Riv eller skär moroten i tunna strimlor.
Kärna ur, skala och skiva avokadorna.
Rosta kokosflingorna lätt gyllenbruna i en torr stekpanna.
Det bränns ganska lätt - det bästa är att ha på medelstark värme och röra runt med en stekspade eller träslev under tiden.
Dressingen: Mixa olivolja, limesaft, jordnötter, currypasta och kokosmjölk till en slät sås. Pressa eller riv vitlöken i såsen och smaka av med salt.
Lägg först laxskivor på fyra tallrikar och sedan spenat, avokado, morot, gurka och räkor.
Häll på dressingen och strö över kokosflingorna.
Ingredienser:
1 kg (2 liter) lingon
4 dl vatten
1 kanelstång
1 kg syltsocker
1 dl konjak
Gör så här:
Fungerar även med frostnupna rönnbär, men koka då i 10 minuter.
Gott till vilt, fågel och oxstek.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | |||||||
|