Alla inlägg under november 2011
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
250 g broccoli
3 färska knipplökar
2 msk olja
3 msk sesamfrön
1 msk färskriven ingefära
½ dl japansk soja
1 msk honung
1 msk sesamolja
Salt
Peppar
Gör så här:
Antal: ca 30 laggar = 90 kakor
Ingredienser:
2 ägg
1½ dl strösocker
1 dl vispgrädde
Finrivet skal av 1/4 citron
9 dl vetemjöl
250 g mjukt smör
Gör så här:
Vispa äggen pösiga med sockret.
Vispa grädden till fast skum och vänd ner det i äggpöset tillsammans med citronskal.
Blanda ner så mycket av mjölet att en matsked står upprest i degen, ca 4 dl.
Använd resten av mjölet till kavlingen.
Strö mjöl på bakbordet och kavla ut degen med lägg hand.
Bred ut hälften av smöret på 1/4 av degytan.
Vik ihop degen och klappa in smöret lätt med kaveln.
Mjöla så att det inte klibbar, men ju mindre mjöl desto bättre blir kakorna.
Vik och klappa på samma sätt 3-4 gånger innan degen kavlas ut och resten av smöret arbetas in på samma sätt.
Vik ihop degen, täck över och låt den vila svalt till nästa dag.
Kavla ut lite av degen i taget till ca 2 mm tunna sjok.
Skär ut degplattor efter en mall som klippts till efter järnet.
Grädda kakorna gyllene i hett järn.
Såga isär kakorna med en vass brödsåg på alldeles plant underlag, annars spricker kakorna.
Antal: ca 20 kakor
Ugn: 200 grader, ca 9 minuter
Ingredienser:
Kakor:
100 g smör
1½ dl strösocker
1 ägg
3½ dl (210 g) vetemjöl
½ tsk bakpulver
1½ msk pepparkakskryddor
Fyllning:
150 g mörk choklad
1½ dl vispgrädde
1 tsk honung
25 g rumsvarmt smör
Gör så här:
Kakorna: Smält smöret och rör ner sockret. Blanda ner ägg, vetemjöl, bakpulver och pepparkakskryddor och rör ihop till en tjock smet. Forma degen till en rulle med ungefär samma diameter som en femkrona. Slå in degrullen i plastfolie och låt stelna i kylen i minst 30 minuter. Skär degrullen i ca 2-3 mm tjocka. Lägg skivorna med jämna mellanrum på bakplåtspappersklädda plåtar. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 9 minuter eller tills kakorna börjar bli gyllenbruna. Låt svalna.
Fyllning: Hacka chokladen ganska fint. Koka upp vispgrädden med honungen. Dra sedan kastrullen från plattan och rör ner chokladen. Rör ihop till en jämn och blank smet och tillsätt därefter smöret. Låt svalna och tjockna i rumstemperatur i 2-3 timmar. Är du otålig kan du ställa in tryffeln i kylen i ca 15 minuter.
Spritsa eller bred fyllningen på botten av hälften av kakorna.
Lägg ihop med resten av kakorna.
Förvara i rumstemperatur i 4-5 dagar.
Det går bra att frysa in kakorna.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 buntar sparris, ca 400 g
4 msk olivolja
1 msk vit balsamvinäger
Salt
Peppar
40 g parmesanost
4 skivor oxfilé
Smör eller kokosfett att steka i
Smör till servering
½ dl hackad persilja
Balsamicokräm
Gör så här:
Skär av det nedersta på sparrisen och skala stjälkarna ev. med en potatisskalare.
Koka dem lätt och skölj dem hastigt i kallt vatten.
Lägg dem i en djup tallrik och häll över olivolja, vinäger, salt och peppar.
Hyvla parmesan över.
Salta och peppra köttet och stek det i smör eller kokosfett.
Servera köttet med sparrisen och en klick smör, hackad persilja, salt och peppar och lite balsamicokräm.
Antal: 30-35 bullar
Jäsning: 40 minuter + ca 40 minuter
Ugn: 225 grader, ca 8 minuter
Ingredienser:
Deg:
50 g jäst
17 dl (1020 g) vetemjöl
½ tsk salt
5 dl mjölk
2 kuvert (á ½ g) saffran
1 dl strösocker
150 g rumsvarmt smör
2 ägg
Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
1½ msk nystött smör
150 g mandelmassa
Sockerlag till pensling:
1½ dl strösocker
1½ dl vatten
Gör så här:
Smula ner jästen i en stor degbunke.
Mät upp och blanda mjöl och salt.
Ljumma upp mjölken till fingervärme.
Stöt saffranet fint tillsammans med lite av sockret och rör ut i mjölken.
Häll mjölken över jästen och lös upp den.
Tillsätt även mjölblandningen, resten av sockret, det mjuka smöret och äggetn.
Arbeta ihop till en deg och knåda degen ordentligt, gärna 5-10 minuter i hushållsassistent eller för hand.
Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter.
Rör ihop smör och kardemumma till fyllningen.
Kavla ut degen till två rektanglar, ca 1 cm tjocka.
Bred på smöret och riv över mandelmassan.
Vik ihop degen i ett så kallat treslag på längden.
Först viker du över den ena tredjedelen, därefter viker du över den andra tredjedelen ovanpå den första.
Skär degen i remsor, knappt 2 cm breda.
Vira ihop degremsorna till knutar och lägg bullarna med jämna mellanrum på plåtar klädda med bakplåtspapper.
Låt jäsa övertäckt i ca 40 minuter.
Koka under tiden upp socker och vatten till sockerlagen som bullarna skall penslas med.
Låt koka ca 1 minut och sedan svalna lite.
Grädda bullarna i mitten av ugnen i 225 grader i ca 8 minuter.
Pensla dem sedan direkt med sockerlagen och låt svalna.
De här saffransbullarna penslas med sockerlag efter gräddningen för att bli extra glansiga, saftiga och goda.
Ingredienser:
1 kg kiwi
2½ dl vatten
1 kg syltsocker
Gör så här:
Antal: 14-16 skivor
Ugn: 175 grader, ca 65 minuter
Ingredienser:
200 g (ca 3 dl) torkad frukt, t.ex fikon, äppelringar, aprikoser och russin
2 msk rom eller konjak
1 apelsin, det yttersta finrivna skalet och saften
175 g rumsvarmt smör
1½ dl råsocker
3 ägg
3 dl (180 g) vetemjöl
2 tsk bakpulver
150 g (knappt 3 dl) nötter, gärna pistagenötter och hasselnötter
1 rivet äpple
Till formen:
Smör
Ströbröd
Gör så här:
Smörj och bröa en sockerkaksform som rymmer minst 1½ liter.
Hacka den torkade frukten grovt och blanda med rom och skal och saft från apelsinen.
Låt stå och dra en stund.
Rör smöret mjukt tillsammans med sockret.
Rör ner ett ägg i taget.
Blanda mjölet med bakpulver och rör ner i smörsmeten.
Blanda ihop till en tjock smet.
Hacka nötterna grovt och rör ner i smeten tillsammans med det rivna äpplet.
Rör även ner den torkade frukten tillsammans med apelsin- och romlagen.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 65 minuter.
Täck över kakans topp om den börjar få för mycket färg.
Vänd upp kakan på ett galler, låt svalna några minuter och lyft sedan bort formen.
Kakan är hållbar minst 1 vecka i rumstemperatur.
Antal: ca 30 stycken
Ingredienser:
150 g vit cholklad
½ dl vispgrädde
Citronskal fårn ½ citron, endast yttersta skalet
2 msk färskpressad citronsaft
Gör så här:
Hetta upp grädden utan att den börjar koka.
Dra kastrullen från värmen och tillsätt hackad vit choklad, rör tills den smält.
Rör ner citronsaft och skal.
Ställ svalt och rör om då och då.
Spritsa tryffelsmeten direkt i knäckformar.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | |||||||
|