Alla inlägg under november 2011

Av Maria - 18 november 2011 10:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
250 g broccoli

3 färska knipplökar

2 msk olja

3 msk sesamfrön

1 msk färskriven ingefära

½ dl japansk soja

1 msk honung

1 msk sesamolja

Salt

Peppar


Gör så här:

  • Dela broccolin i små buketter.
  • Skala broccolistjälken, skär bort ca 1 cm från nedre delen.
  • Dela den på längden och skär i tunna sneda skivor.
  • Ansa och skiva löken.
  • Stek broccolibuketterna, stjälkskivorna och löken i oljan tillsammns med sesamfrön.
  • Blanda ingefära, soja, honung och sesamolja.
  • Vänd ner dressingen i löken och broccolin.
  • Servera med t.ex grillad entrecôte eller fläskkarré.
Av Maria - 18 november 2011 06:30

Antal: ca 30 laggar = 90 kakor


Ingredienser:

2 ägg

1½ dl strösocker

1 dl vispgrädde

Finrivet skal av 1/4 citron

9 dl vetemjöl

250 g mjukt smör


Gör så här:

Vispa äggen pösiga med sockret.

Vispa grädden till fast skum och vänd ner det i äggpöset tillsammans med citronskal.

Blanda ner så mycket av mjölet att en matsked står upprest i degen, ca 4 dl.

Använd resten av mjölet till kavlingen.

Strö mjöl på bakbordet och kavla ut degen med lägg hand.

Bred ut hälften av smöret på 1/4 av degytan.

Vik ihop degen och klappa in smöret lätt med kaveln.

Mjöla så att det inte klibbar, men ju mindre mjöl desto bättre blir kakorna.

Vik och klappa på samma sätt 3-4 gånger innan degen kavlas ut och resten av smöret arbetas in på samma sätt.

Vik ihop degen, täck över och låt den vila svalt till nästa dag.

Kavla ut lite av degen i taget till ca 2 mm tunna sjok.

Skär ut degplattor efter en mall som klippts till efter järnet.

Grädda kakorna gyllene i hett järn.

Såga isär kakorna med en vass brödsåg på alldeles plant underlag, annars spricker kakorna.

Bakat · Jul
Av Maria - 18 november 2011 06:15

Antal: ca 20 kakor

Ugn: 200 grader, ca 9 minuter


Ingredienser:

Kakor:

100 g smör

1½ dl strösocker

1 ägg

3½ dl (210 g) vetemjöl

½ tsk bakpulver

1½ msk pepparkakskryddor


Fyllning:

150 g mörk choklad

1½ dl vispgrädde

1 tsk honung

25 g rumsvarmt smör


Gör så här: 

Kakorna: Smält smöret och rör ner sockret. Blanda ner ägg, vetemjöl, bakpulver och pepparkakskryddor och rör ihop till en tjock smet. Forma degen till en rulle med ungefär samma diameter som en femkrona. Slå in degrullen i plastfolie och låt stelna i kylen i minst 30 minuter. Skär degrullen i ca 2-3 mm tjocka. Lägg skivorna med jämna mellanrum på bakplåtspappersklädda plåtar. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 9 minuter eller tills kakorna börjar bli gyllenbruna. Låt svalna.


Fyllning: Hacka chokladen ganska fint. Koka upp vispgrädden med honungen. Dra sedan kastrullen från plattan och rör ner chokladen. Rör ihop till en jämn och blank smet och tillsätt därefter smöret. Låt svalna och tjockna i rumstemperatur i 2-3 timmar. Är du otålig kan du ställa in tryffeln i kylen i ca 15 minuter.


Spritsa eller bred fyllningen på botten av hälften av kakorna.

Lägg ihop med resten av kakorna.

Förvara i rumstemperatur i 4-5 dagar.

Det går bra att frysa in kakorna.

Bakat · Jul
Av Maria - 18 november 2011 06:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 buntar sparris, ca 400 g

4 msk olivolja

1 msk vit balsamvinäger

Salt

Peppar

40 g parmesanost

4 skivor oxfilé

Smör eller kokosfett att steka i

Smör till servering

½ dl hackad persilja

Balsamicokräm


Gör så här:

Skär av det nedersta på sparrisen och skala stjälkarna ev. med en potatisskalare.

Koka dem lätt och skölj dem hastigt i kallt vatten.

Lägg dem i en djup tallrik och häll över olivolja, vinäger, salt och peppar.

Hyvla parmesan över.

Salta och peppra köttet och stek det i smör eller kokosfett.

Servera köttet med sparrisen och en klick smör, hackad persilja, salt och peppar och lite balsamicokräm.

Av Maria - 17 november 2011 15:30

Antal: 30-35 bullar

Jäsning: 40 minuter + ca 40 minuter

Ugn: 225 grader, ca 8 minuter


Ingredienser:

Deg:

50 g jäst

17 dl (1020 g) vetemjöl

½ tsk salt

5 dl mjölk

2 kuvert (á ½ g) saffran

1 dl strösocker

150 g rumsvarmt smör

2 ägg


Fyllning:

150 g rumsvarmt smör

1½ msk nystött smör

150 g mandelmassa


Sockerlag till pensling:

1½ dl strösocker

1½ dl vatten


Gör så här:

Smula ner jästen i en stor degbunke.

Mät upp och blanda mjöl och salt.

Ljumma upp mjölken till fingervärme.

Stöt saffranet fint tillsammans med lite av sockret och rör ut i mjölken.

Häll mjölken över jästen och lös upp den.

Tillsätt även mjölblandningen, resten av sockret, det mjuka smöret och äggetn.

Arbeta ihop till en deg och knåda degen ordentligt, gärna 5-10 minuter i hushållsassistent eller för hand.

Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter.


Rör ihop smör och kardemumma till fyllningen.

Kavla ut degen till två rektanglar, ca 1 cm tjocka.

Bred på smöret och riv över mandelmassan.

Vik ihop degen i ett så kallat treslag på längden. 

Först viker du över den ena tredjedelen, därefter viker du över den andra tredjedelen ovanpå den första.

Skär degen i remsor, knappt 2 cm breda.

Vira ihop degremsorna till knutar och lägg bullarna med jämna mellanrum på plåtar klädda med bakplåtspapper.

Låt jäsa övertäckt i ca 40 minuter.


Koka under tiden upp socker och vatten till sockerlagen som bullarna skall penslas med.

Låt koka ca 1 minut och sedan svalna lite.

Grädda bullarna i mitten av ugnen i 225 grader i ca 8 minuter.

Pensla dem sedan direkt med sockerlagen och låt svalna.


De här saffransbullarna penslas med sockerlag efter gräddningen för att bli extra glansiga, saftiga och goda.

Bakat · Jul
Av Maria - 17 november 2011 10:45

Ingredienser:

1 kg kiwi

2½ dl vatten

1 kg syltsocker


Gör så här:

  • Skala kiwin och skär den i små bitar eller kör den i mixer.
  • Blanda kiwihacket, vattnet och syltsockret i en rostfri gryta och koka i 5 minuter.
  • Tag grytan från plattan.
  • Skumma av.
  • Låt stå i 15 minuter, häll därefter upp på rena, väl rengjorda burkar och förvara dem svalt.
Av Maria - 16 november 2011 15:00

Antal: 14-16 skivor

Ugn: 175 grader, ca 65 minuter


Ingredienser:

200 g (ca 3 dl) torkad frukt, t.ex fikon, äppelringar, aprikoser och russin

2 msk rom eller konjak

1 apelsin, det yttersta finrivna skalet och saften

175 g rumsvarmt smör

1½ dl råsocker

3 ägg

3 dl (180 g) vetemjöl

2 tsk bakpulver

150 g (knappt 3 dl) nötter, gärna pistagenötter och hasselnötter

1 rivet äpple


Till formen:

Smör

Ströbröd


Gör så här:

Smörj och bröa en sockerkaksform som rymmer minst 1½ liter.

Hacka den torkade frukten grovt och blanda med rom och skal och saft från apelsinen.

Låt stå och dra en stund.

Rör smöret mjukt tillsammans med sockret.

Rör ner ett ägg i taget.

Blanda mjölet med bakpulver och rör ner i smörsmeten.

Blanda ihop till en tjock smet.

Hacka nötterna grovt och rör ner i smeten tillsammans med det rivna äpplet.

Rör även ner den torkade frukten tillsammans med apelsin- och romlagen.

Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 65 minuter.

Täck över kakans topp om den börjar få för mycket färg.

Vänd upp kakan på ett galler, låt svalna några minuter och lyft sedan bort formen.

Kakan är hållbar minst 1 vecka i rumstemperatur.

Bakat · Jul
Av Maria - 16 november 2011 13:30

Antal: ca 30 stycken


Ingredienser:

150 g vit cholklad

½ dl vispgrädde

Citronskal fårn ½ citron, endast yttersta skalet

2 msk färskpressad citronsaft


Gör så här:

Hetta upp grädden utan att den börjar koka.

Dra kastrullen från värmen och tillsätt hackad vit choklad, rör tills den smält.

Rör ner citronsaft och skal.

Ställ svalt och rör om då och då.

Spritsa tryffelsmeten direkt i knäckformar.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< November 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards