Alla inlägg under november 2011
Antal: 1½ liters form
Ugn: 175 grader, ca 45-50 minuter
Ingredienser:
75 g smör
3 ägg
2 dl strösocker
2½ dl (150 g) vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1 msk pepparkakskryddor eller motsvarande mängd malen kanel, kardemumma, nejlika och ingefära
1½ dl gräddfil, mjölk eller fil
Till formen:
Smör
Ströbröd
Gör så här:
Smörj och bröa en limpform som rymmer ca 1½ liter.
Smält smöret till kakan.
Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp.
Blanda mjöl, bakpulver och pepparkakskryddor.
Sikta ner mjölblandingen lite i taget samtidigt som du tillsätte smör och gräddfil.
Vispa försiktigt till en jämn smet för hand.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delan av ugnen i 175 grader i 45-50 minter.
Vänd kakan upp och ner på bakplåtspapper, låt svalna ett par minuter och lossa sedan formen.
Låt kakan svalna helt.
Ingredienser:
1 kg hallon
1 förpackning syltsocker 1+3
2 msk kokosflagor (hälsokost hyllan)
4 msk kokoslikör, kan uteslutas
Gör så här:
Ingredienser:
2 liter jordgubbar
2 dl vin (rött eller vitt)
1 dl balsamvinäger (mörk eller vit)
1 kg syltsocker
Gör så här:
Rött vin och mörk balsamvinäger ger en mörk sylt, medan vitt vin och vit balsamvinäger ger en ljusare sylt.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Broccolimos:
2 broccolistånd
1 dl majonnäs
1 tsk malen koriander
Salt
Peppar
300 g korv med hög kötthalt
Tomatsallad:
6 tomater
1 liten rödlök
1 vitlöksklyfta
3 msk olivolja
1 msk vit balsamvinäger
Salt
Peppar
Gör så här:
Broccolimos: Skär bort de nedersta millimetrarna på broccolin och skär sedan bort buketterna från stammen. Skala och skiva stammen. Börja med att koka den skivade stammen och tillsätt buketterna efter ett par minuter. Det behöver inte vara jättemycket vatten ohc buketterna får gärna ligga lite ovanpå och bli ångade. Häll av vattnet när broccolin är mjuk och mixa med stavmixer tillsammans med majonnäs. Smaka av malen korander, salt och peppar.
Stek korven.
Tomatsallad: Skiva tomaterna och finhacka löken. Blanda tomaterna och rödlök med riven eller pressad vitlök, olivolja, vinäger, salt och peppar.
Antal: ca 80 kakor
Jästid: ca 30 minuter + 30 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
100 g smör eller magarin
3 dl mellangrädde (27%)
½ dl strösocker
½ tsk salt
1 ägg
1 tsk anis
ca 10 dl vetemjöl
Fritering:
2 paket kokosfett att steka i
Garnering:
Strösocker
Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret och tillsätt grädden.
Värm till fingervarmt och häll över jästen.
Rör tills den löst sig.
Tillsätt socker, salt, ägg, anis och mjöl.
Arbeta degen smidig och låt den jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord.
Knåda lätt ihop degen och kavla ut den till ca ½ cm tjock platta.
Sporra ut kammar, ca 3x6 cm, och lägg dem på plåt att jäsa ca 30 minuter.
Hetta upp fettet i en liten gryta.
Prova med en degbit som ska få fin färg efter 1 minut när fettet har rätt temperatur, ca 180 grader.
Koka några kakor i taget.
Låt rinna av på kökspapper på galler.
Strö med socker.
Kakorna kan frysas ett par månader.
Ljummas då i ugn före servering.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200°C, ca 8-10 minuter
Ingredienser:
600 g serranoskinka
500 g grön sparris
2 dl hyvlad parmesanost
1 dl pinjenötter
Olivolja
Peppar
Flingsalt
Gör så här:
Antal: 4 portioner
Ugn: 175 grader, ca 35-40 minuter
Ingredienser:
1 purjolök
250 g broccoli
1 röd paprika
Smör eller kokosfett att steka i
300 g kassler
8 ägg
3 dl vispgrädde
Salt
Peppar
Ingredienser:
Sägg ugnen på 175 grader.
Strimla purjolöken och skär broccolin i buketter.
Skär paprikan och kasslern i strimlor.
Fräs grönsakerna och kassler i smör eller kokosfett i en stekpanna.
Lägg allt i en smord ugnssäker form.
Vispa ihop ägg och vispgrädde.
Smaka av med salt och peppar.
Häll äggsmeten över grönsakerna och grädda i ugnen i 35-40 minuter.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
5 dl tjock grekisk yoghurt
1 dl cashewnötter, pumpafrön och solroskärnor
1 dl blåbär
1 dl hallon
1 msk flytande honung
Gör så här:
Skeda upp yoghurten i portionsglas.
Rosta nötter och frön i en torr stekpanna tills de är gyllenbruna.
Lägg ner bär och toppa med rostade nötter och frön.
Ringla över honung.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | |||||||
|