Alla inlägg under november 2011

Av Maria - 6 november 2011 10:45

Ingredienser:

5 apelsiner

1 citron

½ - 1 grapefrukt

5 kumquat

4 dl vatten

1 kg syltsocker

¾ dl whisky (kan uteslutas)


Gör så här:

  • Tvätta frukterna noga.
  • Dela dem i halvor och pressa ur saften.
  • Hacka skalet och fruktköttet fint med kniv eller matberedare.
  • Blanda saften och frukten med vatten i en gryta, och låt alltsammans koka under lock i 10 minuter.
  • Rör ner syltsockret och koka i ytterligare 5 minuter under omrörning.
  • Tag grytan från värmen.
  • Skumma marmeladen väl.
  • Tillsätt ev whisky.
  • Häll upp marmeladen i varma, väl rengjorda burkar.
  • Förslut burkarna väl och förvara dem svalt.
Av Maria - 6 november 2011 07:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 portioner ris

1 gul lök

2 röda paprikor

550 g nötkorv

1 msk olivolja

1 tsk rosmarin

1 tsk timjan

1 burk (400 g) hela tomater

2 dl vatten

1 kycklingbuljongtärning eller motsvarande mängd fond

Salt

Peppar

½ isbergsallad

1 ask (á 20 g) färsk persilja


Gör så här:

Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.

Skala och hacka löken.

Ansa paprikorna och skär i bitar.

Skiva korven.

Stek löken och korven i olivolja i en stekpanna.

Lägg över i kastrull.

Tillsätt paprika, örter, tomater, vatten och smulad buljongtärning.

Låt koka några minuter.

Smaka av med salt och peppar.

Skär salladen i bitar.

Servera gärna med en vinägrett.

Hacka persiljan och vänd ner i grytan.

Servera med ris och sallad.

Av Maria - 5 november 2011 10:30

Ingredienser:

2 liter hallon

1 kg syltsocker


Gör så här:

  • Skölj bären.
  • Plocka bort ev fula bär.
  • Lägg bären och sockret i en gryta och koka under omrörning i 2 minuter.
  • Skumma av och låt stå i 10 minuter.
  • Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.
  • Sätt på lock.
  • Förvara kallt.
  • Du kan byta ut hallonen mot andra bär eller frukter.
Av Maria - 5 november 2011 09:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 salta sillar eller 4 urvattnade saltfiléer

1 rödlök


Lag:

1 dl ättikssprit, 12%

2 dl vatten

1½-2 dl socker

10 kryddpepparkorn

5 vitpepparkorn


Garnering:

1 rödlök


Gör så här:

Vattna ur den hela salta sillen i kallt vatten ca 1 dygn.

Rensa och filea den.

Ta bort skinnet.

Skölj de urvattnade sillfiléerna väl.

Lägg dem hela eller skurna i bitar i en glasburk med skalad och skivad rödlök.

Blanda ingredienserna till lagen och koka upp den.

Låt den kallna.

Häll lagen över sillen.

Låt den stå kallt till nästa dag.

Garnera sillen med rödlök.


Sillens hållbarhet:

Sillen kan förfaras i kyllskåpet 1-2 veckor, i frys ca 3 månader.

Tina sillen i kylskåpet.

Häll helst bort lagen och ersätt den med en ny fräsch lag.

Av Maria - 5 november 2011 08:45

Antal: ca 25 knäckebröd

Jästid: 45 min

Ugn: 250 grader ca 5 minuter


Ingredienser:

50 g färsk jäst

5 dl rumsvarm mjölk

1 msk honung eller sirap

2 tsk salt

1 tsk fänkålsfrön

1 tsk anis

1 tsk hel kummin

180 g vetemjöl (3 dl)

165 g rågmjöl (3 dl)

390 g grahamsmjöl (6 dl)

ca 1 dl mjöl till utbaket


Gör så här:

Smula ner jästen i en bunke.

Häll på mjölken och blanda tills jästen löst sig.

Tillsätt honung/sirap, salt samt stötta eller malda kryddor i degvätskan.

Tillsätt lite mjöl i taget tills degen blir mjuk och elastisk.

Knåda i 3-4 minuter.

Låt degen jäsa i bunke under bakduk i 45 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader.

Kavla ut runda tunna kakor på ett väl mjölat bakbord och nagga dem med gaffel.

Lägg så många kakor som får plats på en plåt.

Grädda dem genast i mitten av ugnen i ca 5 minuter eller tills de fått färg och känns torra.

Det går att grädda två plåtar samtidigt, byt då plats på dem när de översta kakorna blivit ljusbruna.

Låt svalna på galler utan bakduk.

Bakat · Jul
Av Maria - 5 november 2011 07:45

Antal: 4 portioner

Ugn: 150 grader, 10-15 minuter


Ingredienser:

1 tsk spiskummin

1 tsk paprikapulver

½ tsk salt

2 krm peppar

4 portioner (á 125 g) laxfilé

340 g majskorn

2 tomater

½ gurka

½ isbergsallad

2 avokado

1½ dl gräddfil

1½ dl riven ost

8 tortillabröd


Gör så här:

Tina laxen.

Sätt ugnen på 150 grader.

Blanda kryddorna och gnid in dem i laxen och lägg i en ugnssäker form.

Sätt in laxen mitt i ugnen 10-15 minuter.

Häll av majsen.

Skär tomaterna i tärningar och gurkan i stavar.

Skär salladen i stora bitar eller strimlor.

Dela och kärna ur avokadorna.

Gröp ur och skiva avokadoköttet.

Servera laxen och alla tillbehör med tortillabröden.

Av Maria - 5 november 2011 07:15




Antal: 2 mackor

Ugn: 225 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:

2 skivor vitt surdegsbröd

100 g chévreost

½ röd paprika

1/4 zucchini

25 g pinjekärnor

1 msk flytande honung

½ påse rucola (á 65 g)

Olivolja

Salt

Nymald svartpeppar


Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Toppa brödskivorna med ost, paprika och tunna zucchiniskivor.

Lägg på en plåt med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.

Rosta pinjekärnorna i en torr stekpanna..

Toppa mackan med pinjekärnor, honung och rucola.

Ringla över olivolja, salta och peppra.




Av Maria - 4 november 2011 13:00

Antal: ca 60 kakor


Ingredienser:

6 äggulor

3/4 dl strösocker

2½ msk konjak

4 msk vispgrädde

½ tsk finrivet citronskal

ca 3½ dl vetmjöl

½ tsk kardemumma


Fritering:

Ister eller kokosfett


Gör så här:

Vispa endast äggulorna i 20 minuter.

Tillsätt därefter sockret oc vispa ytterligare 15 minuter.

Rör ner konjak, vispad grädde och citronskal.

Blanda vetmjöl och kardemumma.

Sikta mjölet i degen och blanda lätt ihop den så att den inte blir seg.

Täck över och låt degen stå svalt till nästa dag. 

Då blir kakorna härligt småblåsiga.


Kavla ut degen mycket tunt i flera omgångar.

Sporra ut 2-3 sm breda snibbar som skåras mitt på.

Den här varianten ska inte vridas genom skåran.

Värm fettet till 180 grader.

Använd termometer och låt inte temperaturen gå högre, fettet får då en "bränd" smak.

Lägg i några klenäter åt gången och fritera dem knappt 1 minut på varje sida tills de fått gyllene färg.

Låt rinna av på hushållspapper.

Bakat · Jul

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< November 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards