Direktlänk till inlägg 1 december 2011

Vitvinsglögg med vanilj och citrusfrukter

Av Maria - 1 december 2011 13:30

Antal: 12 personer

Mängd: 13 dl

Tid: 20 minuter + 2 timmar att dra


Ingredienser:

3 dl strösocker eller rörsocker

3 dl vatten

2 kanelstänger

2 tsk krossad kardemumma eller 9-10 kardemummakapslar

1 vaniljstång, delad på längden

30 g färsk ingefära, 3-4 cm

1 apelsin, saft och det yttersta finrivna skalet

1 citron, det yttersta finrivna skalet

1 liter vitt vin


Servera med:

Kumquats

Granatäpple


Gör så här:

Blanda socker och vatten i en kastrull.

Skala och skär ingefäran i bitar.

Lägg i med kryddorna och koka upp.

Skär vaniljstången på längden och skrapa ur kärnorna.

Lägg kärnor och stång i koket.

Tillsätt det finrivna skalet från citronen och apelsinen samt saften från apelsinen.

Låt sjuda i carka 15 minuter.

Ställ åt sidan coh låt dra ca 2 timmar.

Ska glöggen inte serveras direkt, låt kryddorna ligga kvar i någon dag och dra men ta upp citronskal och apelsinskal.

Förvara svalt.

Sila bort kryddorna före servering.

Värm upp essensen tillsammans med vinet, koka inte.

Smaka av, tillsätt mer vin om det är för sött, rör ner socker om det behöver sötas.

Servera med granatäpple och skivade kumquats.


Glöggessens kan förberedas långt innan eller kokas samma dag. Om du gör den några dagar i förväg, låt kryddorna vara kvar. Byt ut vattnet med konjak för exta smak. Förvara svalt. Har du bråttom, låt essensen sjuda i ca 1 timme under lock. Tillsätt sedan vinet men koka inte.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Måndag 22 april 14:30

Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt.   Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor.   Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås.   Aprikoskräm.   Onsdag: Tortellini med brocc...

Av Maria - Måndag 22 april 12:00

Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken)   Färsk frukt.   Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...

Av Maria - Måndag 22 april 08:45

Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...

Av Maria - Måndag 22 april 06:30

Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter.   ...

Av Maria - Måndag 15 april 21:30

Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka.   Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn.   Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< December 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards