Direktlänk till inlägg 2 december 2011
Antal: 12 personer
Mängd: 13 dl
Tid: 20 minuter + 2 timmar att dra
Ingredienser:
3 dl strösocker eller rörsocker
½ dl farinsocker
3 dl vatten
3 kanelstänger
1 msk krossad kardemumma, ca 8-10 kapslar
15 kryddnejlikor
1 bit torkad pomerans
1 msk svartpeppar
2 stjärnanis
30 g färsk ingefära, 3-4 cm
1 liter rödvin
Servera med:
Mandlar
Russin
Gör så här:
Blanda socker och vatten i en kastrull.
Lägg i kryddorna och koka upp.
Skala och skiva ingefäran oc lägg ner i koket.
Låt sjuda i ca 15 minuter.
Ställ åt sidan och låt dra ca 2 timmar.
Ska glöggen inte serveras direkt, låt kryddorna ligga kvar någon dag och dra.
Sila sedan bort dem.
Förara svalt.
Värm essensen tillsammans med vinet.
Låt det inte koka.
Smaka av, tillsätt vin om det är för sött, rör ner socker om det behöver sötas.
Servera med russin och skalade mandlar.
Glöggessens kan förberedas långt innan eller kokas samma dag. Om du gör den några dagar i förväg, låt kryddorna vara kvar. Byt ut vattnet med konjak för exta smak. Förvara svalt. Har du bråttom, låt essensen sjuda i ca 1 timme under lock. Tillsätt sedan vinet men koka inte.
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken) Färsk frukt. Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...
Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|