Direktlänk till inlägg 6 december 2011
Antal: 12 portioner
Ugn: 175 grader, 45-60 minuter
Ingredienser:
6 st potatisar, stora (ca 1 kg)
3 msk smör, ca
2 st gula lökar
3 dl vispgrädde
1 msk orökt kaviar
200 g ansjovisfiléer av skarpsill
1 msk ströbröd, siktat
Salt, efter smak
Peppar, efter smak
TILL GARNERING:
Ansjovisfiléer
TILL SERVERING:
Knäckebröd
Gör så här:
Skala potatisen och lägg den i kallt vatten så att den inte mörknar.
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj en ugnsform eller en fin gjutjärnspanna med lite av smöret.
Skala och skiva löken.
Bryn den lätt i smör.
Vispa ihop grädde och kaviar.
Strimla potatisen för hand eller i en matberedare.
Obs!
Det är viktigt att potatis inte sköljs efter att den har strimlats, eftersom stärkelsen i potatisen binder grädden.
Varva potatis, lök och ansjovis i formen.
Salta och peppra lätt mellan varven.
Häll över kaviargrädden och strö över ströbröd.
Grädda mitt i ugnen i ca 45–60 minuter tills grädden har kokat ihop och potatisen är mjuk.
Garnera gärna med några extra ansjovisfiléer.
Ansjovis är bäst när den är lagrad, så läs på burken.
Det ska vara nära sista förbrukningsdagen.
Ja egentligen skall det datumet vara passerat, då är ansjovisen som bäst.
Använd näsan! /Leif Mannerström
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken) Färsk frukt. Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...
Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|