Direktlänk till inlägg 25 december 2011

Helstekt entrecôte med pepparpotatis och rödvinssmör

Av Maria - 25 december 2011 14:45

Antal: 4 portioner

Ugn: 225 grader, 20-25 minuter + 125 grader, ca 1 timma


Ingredienser:

600 g  entrecôte i hel bit
2 klyftor  vitlök
2-3 kvistar  timjan
½  chili
Smör och olja till stekning
100 g  smör
ca 1½ dl  kraftigt rödvin
2 klyftor  vitlök
4  soltorkade tomater
½  gul lök
1 nypa  socker
900 g  potatis, gärna delikatess, typ anya eller ratte
2 tsk  mixad peppar
Olja
Salt

 

Gör så här:


Mortla pepparn och dela potatisen.
Lägg i en form tillsammans med kryddorna och salt.

Blanda runt tillsammans med olja.
Sätt ugnen på 225 grader och låt baka i ca 20-25 min.
Värm en stekpanna på spisen, salta köttbiten runt om.
Stek sedan i olja på högtemperatur runt om hela köttet.

Allt ska få stekyta.
Tillsätt grovt hackad chili, vitlök och timjan i stekpannan tillsammans med en klick smör.
Slå smöret över köttbiten medan du steker.
Baka sedan köttet i ugnen 125 grader i ca 1 timme tills köttet fått en innertemperatur på 56 grader. 

När köttet är 56 grader, ta ut det ur ugnen och låt vila 10 till 15 minuter.

Fortsätt med smöret.

Hacka lök och vitlök fint.

Hacka sedan soltorkade tomater i små bitar.
Fräs lök och tomat i en stekpanna tills löken mjuknat.

Tillsätt sockret och slå på vinet och låt det koka in ordentligt.

Ta av från värmen och låt svalna helt.
Blanda det svala vin-fräset tillsammans med smöret.

Blanda ordentligt.

Vill du ha smöret kallt behöver det ligga i kylen i ca 1 timme, rulla då till en cylinder och slå in i bakplåtspapper.
Skär upp köttet och servera tillsammans med pepparpotatis. 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Måndag 15 april 21:30

Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka.   Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn.   Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...

Av Maria - Måndag 15 april 14:00

Måndag: Potatismos, strimlat rökt renkött, rostad lök, cornichons och gräddfil med pepparrotsvisp. Servera på tallrik eller inlindat i fullkornstunnbröd.   Beigneter, friterade äppelringar med kanel och och socker.   Tisdag: Köttbullar,...

Av Maria - Måndag 15 april 11:15

Måndag: Pasta cabonara: Pasta med bacontärningar, äggula, grädde, riven parmesan och svartpeppar.   Knäckiga sesamkex.   Tisdag: Karibisk kyckling: Strimla och bryn kycklingfiléer i olja med ingefära, chili och curry. Tillsätt en på...

Av Maria - Måndag 15 april 08:15

Måndag: Buljong med mycket och blandade rotsaker, samt kycklingrest, grovriven ost.   Risi frutti.   Tisdag: Fiskbullar i buljong som används till sås med kaviar, rikligt med dill och någon sked lätt créme fraiche, ris med majskorn.   ...

Av Maria - Måndag 15 april 07:45

Måndag: Honungsglaserade revbensspjäll, potatis och grönsallad med apelsin och endiver.   Risi frutti   Tisdag: Timjansstekta köttbullar, pastaskruvar.   Fruktyoghurt.   Onsdag:Grönkålssoppa med spenat, ägghalvor, grovriven ost. ...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< December 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards