Alla inlägg under december 2011

Av Maria - 10 december 2011 06:15

Ingredienser:

1 vaniljstång

4 dl strösocker

 

Gör så här:

Dela en vaniljstång på längden och skrapa av fröna i 4 dl strösocker.

Dela sedan stången i mindre bitar och kör allt i en mixer tills det är finfördelat.

Sila bort de lite större bitarna.

Om du bara använder ett par matskedar åt gången kan du de första gångerna fylla på socker, eftersom smaken fortsätter att utvecklas under en tid.


Det finns även en ekonomiskvariant som fungerar bra.

Spara stången nästa gång du använder fröna i en vaniljstång.

Rör resterna av vaniljstången i mixer tillsammans med 3 dl strösocker.

Sila bort större bitar.

ANNONS
Av Maria - 9 december 2011 14:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

350 g fryst bladspenat

2 msk smör

2 msk vetemjöl

1 liter grönsaksbuljong

Salt

Vitpeppar

Gräslök

Ägghalvor


Gör så här:

Tina 350 g fryst bladspenat, låt rinna av och hacka den.

Rör samman 2 msk smör med 3 msk vetemjöl i en kastrull.

Lägg ner spenat och späd med 1 liter grönsaksbuljong, låt puttra några minuter.

Smaksätt med salt och vitpeppar.

Klipp över gräslök.

Servera med ägghalvor.





ANNONS
Av Maria - 8 december 2011 14:45

Antal: 4 portioner

 

Ingredienser:

Fisken:

4 spättor

2 msk smör

Salt

Peppar

Vetemjöl (till panering)


Citruspotatis:

700 g fast potatis i bitar

4 msk olivolja

2 msk pressad citronsaft

2 tsk rivet citronskal

2 msk vatten

3 msk hackad citronmeliss

3 msk hackad dill

Salt

Peppar


Gör så här:

Vänd 4 spättor i vetemjöl.

Stek dem försiktigt i 2 msk smör.

Krydda med salt och peppar.

Koka 700 g potatis av  fast potatis i bitar.

Blanda 4 msk olivolja, 2 msk pressad citronsaft, 2 tsk rivet citronskal, 2 msk vatten, 3 msk hackad citronmelilss och 3 msk hackad dill.

Smaka av med salt och peppar.

Häll dressingen över den varma, avrunna potatisen och rör om försiktigt.




Av Maria - 7 december 2011 14:45

Ingredinser:

1 kyckling, ca 1200 g eller kycklingdelar

10-12 små gula lökar

200 g champinjoner, färska eller från burk

2-3 msk smör

1 1/2 msk vetemjöl

1 dl vatten

1/2 smulad buljongtärning

2 dl vitt torrt vin

1 burk tomater med spad

Salt

Peppar

Ev 1 pressad vitlöksklyfta


Gör så här:

Stycka kycklingen och bryn den runtom i lite smör.

Lägg den i en gryta.

Bryn de skalade lökarna först och sedan den ansade svampen.

Lägg det brynta i en gryta.

Rör ut mjölet i vattnet och häll redningen i grytan, späd med vinet under omörning.

Tillsätt tomater, salt och peppar.

Sjud grytan på svag värme under lock i ca 25-30 minuter till kycklingen är färdig.




Av Maria - 7 december 2011 11:15

Ingredienser:

50 g rumsvarmt smör

½ dl lingon + en handfull till garnering

125 g färskost

150 g florsocker (2½ dl)

1 tsk rivet skal av citron eller apelsin


Gör så här:

Blanda smör med mosade lingon, färskost, florsocker och fint rivet citronskal. Rör till en jämn smet. Servera i skål eller bred över någon kaka eller muffins. Dekorera med lingon.

Av Maria - 7 december 2011 08:00

Antal: ca 40 stycken

Ugn: 200 grader


Ingredienser:

100 g smör eller margarin

1½ dl farinsocker

½ tsk kanel

½ tsk stött kardemumma

1 ägg

4 dl vetemjöl

½ tsk bakpulver


Garnering:

Äggvita

Pärlsocker

Hackad mandel


Gör så här:

Rör smör och socker, tillsätt kryddorna, ägget samt mjölet blandat med bakpulvet.

Låt degen vila ca 15 minuter.

Kavla ut den och tag med mått ut kakor.

Pensla dem med äggvita och doppa dem i en blandning av pärlsocker och hackad mandel.

Grädda i 200 grader.

Av Maria - 6 december 2011 14:45

Antal: 1 portion


Ingredienser:

3/4 dl grädde

1 dl färska eller frysta hallon

1 dl krossade maränger


Garnering:

Hallon

Citronmeliss


Gör så här:

Vispa grädde till skum.

Blanda ner hallon och maränger.

Lägg upp i ett coupeglas och garnera med hallon och citronmeliss.




Av Maria - 6 december 2011 09:30

Antal: 12 portioner

Ugn: 175 grader, 45-60 minuter


Ingredienser:

6 st  potatisar, stora (ca 1 kg)
3 msk  smör, ca
2 st  gula lökar
3 dl  vispgrädde
1 msk  orökt kaviar
200 g  ansjovisfiléer av skarpsill
1 msk  ströbröd, siktat
Salt, efter smak
Peppar, efter smak

 

TILL GARNERING:
Ansjovisfiléer


TILL SERVERING:

Knäckebröd

 

Gör så här:


Skala potatisen och lägg den i kallt vatten så att den inte mörknar. 
Sätt ugnen på 175 grader. 
Smörj en ugnsform eller en fin gjutjärnspanna med lite av smöret. 
Skala och skiva löken. 
Bryn den lätt i smör. 
Vispa ihop grädde och kaviar. 
Strimla potatisen för hand eller i en matberedare. 


Obs! 

Det är viktigt att potatis inte sköljs efter att den har strimlats, eftersom stärkelsen i potatisen binder grädden.


Varva potatis, lök och ansjovis i formen. 
Salta och peppra lätt mellan varven. 
Häll över kaviargrädden och strö över ströbröd. 
Grädda mitt i ugnen i ca 45–60 minuter tills grädden har kokat ihop och potatisen är mjuk. 
Garnera gärna med några extra ansjovisfiléer. 


Ansjovis är bäst när den är lagrad, så läs på burken.

Det ska vara nära sista förbrukningsdagen.

Ja egentligen skall det datumet vara passerat, då är ansjovisen som bäst.

Använd näsan! /Leif Mannerström

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< December 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se