Alla inlägg under december 2011
Antal: 15 portioner
Ugn: 200 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
1-2 brietårtor i olika storlekar
Röda päron:
2-3 dl glögg
2-3 fasta päron
Vatten
Glöggsirap:
1 dl av vätskan från röda päron
1 dl socker eller sirap till glöggsirapen
Vita päron:
3 dl vitt matlagningsvin
1 tsk kardemumma
1 apelsin, det finrivna skalet
2 dl socker
½ dl honung
2-3 fasta päron
1 påse aprikoser, 200 g
Vatten
Gör så här:
Röda päron:
Koka upp glögg i en kastrull. Skala päronen och lägg ner dem i den sjudande vätskan. Fyll upp med vatten så de täcks. Sänk temperaturen, sjud på låg värme tills päronen är mjuka. Det kan variera beroende på hur mjuka päronen är från början. Godast blir päronen om de får suga åt sig av vin och kryddor i 30-45 minuter. När päronen är mjuka, ta upp dem och låt dem svalna något.
Glöggsirap:
Gör en sirap av glöggen. Låt ca 1 dl vätska sjuda tillsammans med 1 dl socker tills konsistensen blir som tunn sirap. Ta av och låt svalna. Låt den inte bli för tjock för då blir den hård när den stelnat.
Vita päron:
Koka upp vitt vin i en kastrull tillsammans med kryddor och socker. Skala päronen och lägg dem i den sjudade vätskan tillsammans med 1 påse aprikoser. När päronen är mjuka ta upp dem och spara aprikoserna.
Brieosten:
Ca 15 minuter före servering, sätt ugnen på 200 grader. Ställ in osten i ca 10 minuter så att den mjuknar något. Ta ut osten och fördela hela och halva päron. Ringla över glöggsirapen.
Aprikoserna:
Mixa aprikoserna, servera dem till osten eller häll upp på en burk och förvara kallt till ett senare tillfälle. De kan användas vid tillagning av mjika kakor, paj eller bröd. Kan även användas som pålägg eller till ostbricka.
Antal: 1 mjuk kaka
Ugn: 175 grader, ca 45 minuter
Ingredienser:
100 g margarin eller smör
2 ägg
3 dl socker
1½ dl gräddmjölk
3 dl (180 g) vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 g saffran
1½ dl russin
Gör så här:
Smält matfettet och låt det svalna.
Rör äggen och sockret pösigt och tillsätt mjölken.
Blanda mjölet med bakpulvret, det stötta saffranet och russinen, rör ner det i smeten och tillsätt matfettet.
Häll smeten i smord och brödbeströdd hålform, ca 1½ liter.
Grädda kakan i 175 graders ugnsvärme ca 45 minuter.
Låt kakan stå ett dygn innan den serveras.
Antal: 4 stycken
Jäsning: Natten + 30-40 minuter + 20-30 minuter
Ugn: 200 grader, ca 45 minuter
Ingredienser:
½ liter porter och öl blandat
1½ liter rågsikt
100 g margarin elelr smör
½ liter mjölk
50 g färsk jäst
1 msk salt
2-2½ dl sirap, gärna mörk
1 msk anis, fänkål, kummin och mald pomerans
ca 2 1/4 liter vetemjöl
Gör så här:
Förberedelser på kvällen:
Ljumma ölet och slå det över rågsikten.
Arbeta degen kraftigt och täck sedan över den och låt den stå i rumstemperatur till följande dag.
Följande dag:
Smält margarinet och häll i mjölken.
Värm till fingervärme, 37 grader.
Lös jästen i det ljumma degspadet.
Häll blandingen över rågsiktdegen.
Tillsätt salt, sirap, kryddor och 2 liter vetemjöl.
Mät mjölet genom att hälla det direkt från påsen i ett litermått.
Arbeta degen kraftigt.
Tillsätt ev. ytterligare vetemjöl.
Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek 30-40 minuter.
Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig.
Dela degen i fyra delar.
Baka ut till knubbiga eller avlånga limpor.
Låt dem jäsa på plåt 20-30 minuter.
Grädda i 200 grader omkring 45 minuter.
Pensla limporna mot slutet av gräddningen med ljummet vatten.
Låt limporna svalna i bakduk.
Antal: 10 portioner
Kyl: ca 2 timmar
Ingredienser:
3 gelatinblad
50 g smör
125 g pepparkakor, ca 24 stycken
300 g ädelost
2 dl créme fraiche eller färskost
2-3 färska fikon
Gör så här:
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i 5 minuter.
Smält smöret.
Krossa pepparkakorna i mortel eller matberedare.
Blanda med smält smör.
Tryck ut papparkaksmixen i en form med löstagbar botten, 22 cm i diametern.
Mixa ädelost och créme fraiche.
Smaka av, vill du ha den mildare rör ner lite créme fraiche.
Ta upp gelatinet och krama ur vattnet.
Smält gelatinet försiktigt i en kastrull på svag värme.
Vispa snabbt ner ostmixen och vispa ordentligt så det inte bildas gelatinklumpar.
Häll smeten över pepparkaksbotten.
Ställ i kylen i ca 2 timmar.
Garnera med färska fikon.
Ingredienser:
500 g älgfärs
1 dl havregryn
1 msk potatismjöl
1 dl vatten
0,5 dl grädde
2 ägg
0,5 gul lök, riven
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
0,5 krm kryddpeppar
1-2 tsk kanel, eller efter smak
1-2 tsk mejram, eller efter smak
1 tsk honung
Gör så här:
Hacka löken.
Mixa ägg, lök, grädde och havregryn.
Smaksätt med kryddor.
Tillsätt till sist potatismjöl för att binda ihop smeten.
Blanda ihop alla ingredienser till en smet.
Rulla köttbullarna för hand eller använd en spritspåse.
Stek på medelvärme i 3-5 minuter.
Ingredienser:
valfria citrusfrukter, t ex apelsin, citron, lime och kumquats
citrongräs
kryddnejlikor
bruksvinäger, vit
Gör så här:
Tryck in nejlikor i några apelsiner.
Dela några av citrusfrukterna.
Banka citrongräset.
Fyll en stor burk med hela och delade citrusfrukter, garnera med citrongräs.
Fyll på med vinäger så att det täcker.
Det går att fylla på med mer vinäger ett par gånger om man använder vinägern frekvent.
Ingredienser:
1 purjolök
3 potatisar
3 morötter
0,5 g saffran
1 liter fiskbuljong
4 msk matlagningsyoghurt
1 burk musslor
Salt
Peppar
Gör så här:
Skär purjo, potatis ohc morötter i bitar.
Fräs dem i lite smör i en kastrull.
Strö över saffran, rör om.
Tillsätt fiskbuljongen.
Koka soppan i ca 10 minuter.
Kör i matberedare med hälften av buljongen (spara resten).
Häll tillbaka mixen i grytan, tillsätt resten av buljongen, matlagningsyoghurt och kryddor.
Rör ner musslorna och låt allt bli varmt.
Klicka på 1 msk yoghurt som dekoration.
Servera med bröd och klippt krasse.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 blodapelsiner
4 apelsiner
2 blodgrapefrukter
2 blonda grapefrukter
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 citrongräs, ansade, skivade
1 tumme ingefära, skalad, riven
3-4 limeblad, rivna i bitar
1 lime, saften och det yttersta finrivna skalet
Tillbehör:
Ev. glass
Gör så här:
Skär bort skalet på alla citrusfrukter och skär ut fina hinnfria klyftor ner i en stor skål, det går lättast med en liten vass kniv.
Pressa saften ur citrusskroven ner i skålen.
Mät upp saften från skålen ner i en kastrull, det ska bli 3-4 dl.
Häll i socker, vaniljsocker, citrongräs, ingefära, ev. limeblad och saft och skal av lime.
Koka upp sockerlagn och låt sjuda ca 5 minuter.
Ta av från plattan och låt dra ca 15 minuter.
Sila lagen, låt svalna och häll den sedan över citrusfiléerna.
Njut som det är eller med en kula glass.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|