Alla inlägg under december 2011

Av Maria - 3 december 2011 11:00

Antal: 4 portioner

Ugn: 250 grader, ca 30 minuter


Ingredienser:

Ädelostsmör:

75 g rumsvarmt smör

75 g ädelost

30 g valnötter


6 st kvistar körsbärstomater

Lite olivolja

Salt

Peppar

1 dl basilikablad

4 skivor entrecôte, ca 700 g

4 msk olivolja


Gör så här:

Ädelsostsmör: Rör samman smör, ädelost och hackade valnötter. Rulla ihop till en rulle och svep in i smörpapper. Låt stå i kylen tills det är dags att äta.

Sätt ugnen på 250 grader.

Penlsa tomatkvistarna med olivolja.

Salta och peppra.

Låt stå i ugnen i ca 30 minuter.

Blanda ner hackade basilikablad.

Pensla olja på köttet, salta och peppra.

Grilla i några minuter på varje sida.

Servera köttet med grönsallad, de ugnsrostade tomaterna och ädelostsmör.

Av Maria - 3 december 2011 06:00

Antal: 8 portioner


Ingredienser:

1 dl hasselnötter

2 gemsalladshuvuden (eller romansallad)

½ huvud lollo rosso

1 liten knippa bladpersilja

1 dl torkade blåbär


Till servering:

Olivolja

Balsamvinäger

Svartpeppar från kvarn

Flingsalt


Gör så här:

Grovhacka nötterna och rosta dem i torr, het panna så att de får fin färg.

Bryt salladerna i mindre bitar och skölj dem.

Torka i salladsslunga eller låt rinna av på torr, ren kökshanduk.

Plocka blad av persilja.

Blanda alla salladsingredienserna i en skål.

Servera med tillbehören.

Av Maria - 2 december 2011 21:45

Antal: ca 50 småbitar

Ugn: 150 grader, ca 30 minuter


Ingredienser:

200 g torkade fikon

200 g torkade aprikoser

100 g syltad ingefära

200 g mörk choklad

500 g honung

250 g strösocker

500 g valfria nötter t.ex valnötter och skållade mandlar

100 g russin

250 g vetemjöl

100 g kakao

1 msk kanel

1 msk malen ingefära

1 tsk malen vitpeppar

2 msk florsocker till dekorering


Gör så här:

Hacka fikon, aprikoser och ingefära.

Bryt chokladen i mindre bitar.

Låt den smälta långsamt i mikron eller över vattenbad på spisen.

Se noga till att det inte rinner ner vatten i chokladmassan.

Låt chokladen svalna.

Rosta nötterna lätt.

Sätt ugnen på 150 grader.

Blanda samman honung och socker i en tjockbottnad kastrull.

Låt det först smälta långsamt och sedan koka upp, ca 112-115 grader.

Gör kulprov för att kontrollera om sockermassan är färdig: häll en tesked sockermassa i ett glas kallt vatten. När du kan forma en kula är den klar.

Rör ner den smälta chokladen i sockermassan.

Blanda väl.

Häll över allt i en ny stor bunke.

Blanda ner resten av ingredienserna och rör runt i den tunga smeten.

Spänn fast ett bakplåtspapper i en springform, ca 26 cm i diameter.

Skeda ner smeten i formen.

Baka i ca 30 minuter.

Låt kakan svalna helt innan du skär upp den.

Pudra med florsocker vid servering.

Bakat · Jul
Av Maria - 2 december 2011 17:30

Antal: 1 stor burk


Ingredienser:

3 burkar matjesfiléer (á 200 g) + 2 msk av spadet


Sås:

½ rödlök

½ rött äpple

2 dl ekologisk créme fraiche

2 msk lättmajonnäs

3/4 tsk currypulver

Några droppar flytande honung

1 msk brännvin

Några stänk worchestersås

½ dl finskuren gräslök

½ dl finskuren dill

Ev. en nypa salt

Nymalen svartpeppar


Gör så här:
Skär sillfiléerna i bitar och lägg dem i en skål.

Skala och finhacka löken.

Skär äpplet i mycket små tärningar.

Rör ihop alla ingredienser till såsen med 2 matskedar sillspad.

Vänd ner såsen i sillen.

Låt gärna smakerna blanda sig någon timme före servering.

Av Maria - 2 december 2011 17:00

Fudge:

Vid 114-116 grader är fudgesmeten lagom kokt. 

Motsvarar: Mjukt kulprov.


Kola:

Vid 120-125 grader är kolasmeten lagom kokt.

Motsvarar: Segt, ganska fast kulprov.


Knäck:

Vid 140-145 grader är knäck med lite seg mitt lagom.

Motsvarar: Fast kulprov


Karamell:

Vid 155-160 grader är smeten karamellfast.

Motsvarar: Smeten stelnar direkt, går att bryta i bitar.

Godis · Jul · Tips
Av Maria - 2 december 2011 13:45

Antal: 12 personer

Mängd: 13 dl

Tid: 20 minuter + 2 timmar att dra


Ingredienser:

3 dl strösocker eller rörsocker

½ dl farinsocker

3 dl vatten

3 kanelstänger

1 msk krossad kardemumma, ca 8-10 kapslar

15 kryddnejlikor

1 bit torkad pomerans

1 msk svartpeppar

2 stjärnanis

30 g färsk ingefära, 3-4 cm

1 liter rödvin


Servera med:

Mandlar

Russin


Gör så här:
Blanda socker och vatten i en kastrull.

Lägg i kryddorna och koka upp.

Skala och skiva ingefäran oc lägg ner i koket.

Låt sjuda i ca 15 minuter.

Ställ åt sidan och låt dra ca 2 timmar.

Ska glöggen inte serveras direkt, låt kryddorna ligga kvar någon dag och dra.

Sila sedan bort dem.

Förara svalt.

Värm essensen tillsammans med vinet.

Låt det inte koka.

Smaka av, tillsätt vin om det är för sött, rör ner socker om det behöver sötas.

Servera med russin och skalade mandlar.


Glöggessens kan förberedas långt innan eller kokas samma dag. Om du gör den några dagar i förväg, låt kryddorna vara kvar. Byt ut vattnet med konjak för exta smak. Förvara svalt. Har du bråttom, låt essensen sjuda i ca 1 timme under lock. Tillsätt sedan vinet men koka inte.

Av Maria - 2 december 2011 11:00

Antal: 2 portioner


Ingredienser:

250 g mozzarella

2 färska skivade tomater

Basilikablad

Olivolja extra virgin

Örtsalt

Grovmalen svartpeppar

Citron- eller limejuice


Gör så här:

Skiva tomaterna, skär skivor av mozzarellan och plocka blad av färsk basilika.

Varva mozzarellaskivor, tomat och basilikablad.

Ringla över rikligt med en smakrik olivolja.

Smaka av med lite örtsalt, grovmalen svartpeppar och några stänk av citron- eller limejuice.

Av Maria - 1 december 2011 17:45

Ingredienser:
1 kg laxfilé med skinn

3 dl frysta lingon

2 msk akvavit, t.ex skåne

Ev. 1-2 krm rödbetskulör

3/4 dl strösocker

3/4 dl salt

2 krm grovstötta vitpepparkorn


Till garnering:

ca 1 dl frysta lingon

Gärna lingonris


Gör så här:

Plocka bort eventuella ben från laxen. 

Frys den tre dygn.

Blanda lingon, akvavit och ev. rödbetskulör.

Gnid in allt väl på laxsidan.

Blanda socker, salt och stötta pepparkorn, gnid in väl på köttsidan.

Lägg över laxen i dubbla plastpåsar.

Låt grava i två dygn.

Vänd laxen ett par gånger.

Skrapa bort kryddor och lingon från laxen.

Skär den i tunna skivor.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< December 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards