Alla inlägg under januari 2012
Antal: 30 stycken
Ugn: 225 grader, 5-10 minuter
Ingredienser:
200 g margarin eller smör
1 dl socker
½ ägg
1 dl (rostad) kokos
5 dl (300 g) vetemjöl
Gör så här:
Rör matfettet och sockret smidigt.
Tillsätt ägget, kokosen och mjölet.
Arbeta ihop degen på bakbordet och låt den ligga kallt en stund.
Kavla eller tryck ut den i smorda veckade formar.
Grädda i 225 graders ugnsvärme 5-10 minuter.
Låt kakorna svalna något innan de stjälps ur formarna.
Ingredienser:
1 kg körsbär
1 dl vatten
300-800 g (4-9 dl) socker
1 kryddmått natrimbensoat per kg färdig sylt
Gör så här:
Rensa, skölj och kärna ur bären.
Lägg bären i en syltgryta och häll på vattnet.
Hetta långsamt upp bären och låt dem koka ca 5 minuter.
Tillsätt sockret och låtsylten koka ca 15 minuter eller tills bären ser klara ut.
Skaka grytan då och då.
Dra av grytan från värmen.
Skumma sylten väl.
Tillsätt natriumbensoat utrört i lite sylt.
Ös upp sylten på varma burkar.
Paraffinera och bind över burkarna.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 msk riven ingefära
½ dl vatten
1 dl ketjap manis
ca 600 g laxfilé
4 portioner ris
100 g shiitakesvamp
½ påse (á 125 g) salladslök
2 msk olja
Chilipulver
½ tsk salt
Gör så här:
Skala och riv ingefäran.
Blanda den med vatten och ketjap manis.
Skär laxen i portionsbitar.
Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
Ansa och skiva svampen och salladslöken.
Stek svampen i hälften av oljan i en stekpanna ca 2 minuter.
Häll över ketjap manismarinaden och häll allt i en bunke.
Vänd ner salladslöken.
Stek laxen i resten av oljan ca 5 minuter.
Vänd laxen efter halva tiden och krydda med chilipulver och salt.
Servera laxen med shitake och ris.
Ugn: 175-200 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
200 g smör eller margarin
1 dl socker
½ ägg
1 dl kokosflingor
5 dl vetemjöl
Gör så här:
Rör smör och socker poröst.
Tillsätt ägget samt kokosen och mjölet.
Arbeta raskt ihop degen och låt den ligga svalt en stund.
Tryck ut den i smorda veckade formar.
Grädda i 175-200 grader ca 10 minuter eller tills kakorna fått lite färg.
Låt dem svalna i formen innan de stjälps upp.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
3 dl matvete
10 körsbärstomater
2 dl torkade aprikoser
1 dl kokosflingor
1 dl pumpakärnor
2 sl hackad bladpersilja
Ev. plommon till garnering
Dressing:
4 msk olivolja
1 tsk sambal oelek
1-2 tsk malen koriander
1 tsk malen spiskummin
1 citron, finrivet skal och citron
½-1 tsk salt
Svartpeppar
Gör så här:
Koka matvetet enligt anvisningen på förpackningen och häll bort ev. kokvatten.
Dela tomaterna och strimla aprikoserna.
Rosta kokosflingor och pumpakärnor tillsammans i en torr het stekpanna tills de fått färg.
Blanda ingredienserna till dressingen (riv bara det gula på citronskalet) och häll den över det ljumma matvetet.
Blanda med tomater, aprikoser, kokosflingor, pumpakärnor och persilja.
Garnera gärna med plommonklyftor.
Matvetesallad fungerar utmärkt som bufférätt.
Gryn till gröt och bröd:
Gryn är skalade och putsade sädeskorn.
Grynen förbehandlas ofta med ånga innan de torkas och förpackas, för att de ska bli mer snabbkokta.
En del gryn plattas ut till flingor, havregryn är ett sådant exempel.
Det finns också krossade gryn att köpa.
Grahamsgryn:
Påminner om mannagryn men tillverkas av hela vetekornet.
Båda används till gröt och pudding.
Havregryn:
Ångade havrekärnor som plattas ut till flingor.
Används till gröt, bröd och kakor.
Så kallad ren havre är glutenfri.
Korngryn:
Skalat korn som krossats.
Används som ris.
Mannagryn:
Tillverkas av vetekärnans inre.
Polentagryn:
Gryn av skalade, malda majskorn.
Ser ut som gula mannagryn.
Kokas till gröt som får kallna, sedan skivar men den och steker eller grillar skivorna.
Semolina:
Små ljusgula korn av durumvete.
Används till hemgjord pasta.
Vetekross & rågkross:
Hela korn av vete eller råg som krossats.
Används i bröd och gröt.
Antal: ca 25 stycken
Ugn: 175 grader, 15-20 minuter
Ingredienser:
100 g margarin eller smör
1½ dl florsocker
2 äggulor
1 ägg
Rivet skal av ½ citron
2 dl (120 g) vetemjöl
½ tsk bakpulver
Maräng:
2 äggvitor
4 msk socker
25 g skållad, strimlad mandel
75 g russin
Gör så här:
Rör matfettet och sockret poröst.
Tillsätt gulorna, ägget, citronskalet, mjölet och bakpulvret.
Bred ut smeten i smord långpanna eller folieform, 20x30 cm.
Vispa äggvitorna till skum, tillsätt sockret och vispa ytterligare några minuter.
Bred marängen över smeten, strö på mandeln och russinen.
Grädda kakan i 175 graders ugnsvärme 15-20 minuter.
Skär den i bitar och låt den kallna i formen.
Ingredienser:
1/2 kg smultron
1/2 kg blåbär
200-700 gram (3-8 dl) socker
(1 krm natriumbensoat per kg färdig sylt)
Gör så här:
Rensa bären.
Varva bär och socker i en syltgryta.
Låt bären stå och safta sig på sval plats några timmar eller över en natt.
Hetta upp bären långsamt och låt sylten koka ca 15 minuter.
Skaka grytan då och då.
Dra av grytan fårn värmen.
Skumma sylten väl.
(Tillsätt natriumbensoat utrört i lite sylt).
Ös upp sylten på varma burkar.
Paraffinera och bind över burkarna.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|