Alla inlägg under januari 2012

Av Maria - 11 januari 2012 09:30




Ingredienser:

1 kg björnbär

200-300 g (3-4 dl) socker


Gör så här:

Rensa bären.

Passera bären för hand eller i elektrisk matberedningsmaskin.

Tillsätt sockret och rör tills det har smält.

Ös upp i små förpackningar och frys in eller fyll på små burkar.

Paraffinera, bind över och förvara på kall plats.




Av Maria - 10 januari 2012 12:45




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 huvud romansallad

2 morötter

2 polkabetor

3 dl rödbetsgroddar

2 dl tärnad ost


Avokadokräm:

2 avokado

250 g kesella kvarg

2 tsk pressad saft av citron

½ tsk salt


Gör så här:

Halvera och gröp ur avokadon till krämen.

Mixa den slät med kesella kvarg, citronsaft och salt.

Finstrimla salladen.

Skala och riv moroten.

Tvätta och skiva polkabetorna tunt, gärna med mandolin.

Varva alla ingredienserna med avokadokrämen, gärna i burkar.

Toppa med tärnad ost.




Av Maria - 10 januari 2012 11:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 gul squash

1 grön squash

2 msk grön pesto

1 msk olivolja

1/2 dl finhackad bladpersilja

400 g varmrökt lax

150 g parmesanost

2 dl grädde


Gör så här:

Hyvla squashen till tagliatelle med en potatisskalare och lägg i en skål.

Blanda ner pesto, olivolja och persilja.

Strö på salt och peppar och ställ åt sidan.

Strimla laxen.

Riv osten fint.

Hetta upp en stekpanna ochhäll i grädden.

Tillsätt tagliatellen och lax och låt koka i någon minut.

Strö på salt och peppar och blanda ner osten.

Servera med lite parmesan och rucolasallad.

Av Maria - 10 januari 2012 10:00




Antal: ca 40 stycken

Ugn: 225 grader, 5-10 minuter


Ingredienser:

200 g margarin eller smör

1½ dl socker

3½ dl (ca 200 g) vetemjöl

3 dl havregryn

5-6 bittermandlar


Gör så här:

Rör matfettet och sockret vitt och poröst.

Tillsätt mjölet, havregrynen och den rivna eller malda mandeln.

Blanda alltsammans väl och tryck ut degen i veckade bakelseformar.

Sätt dem på plåt och grädda kakorna i 225 graders ugnsvärme 5-10 minuter och låt dem kallna i formarna.

Stjälp upp dem försiktigt.




Av Maria - 10 januari 2012 09:30




Ingredienser:

1 kg hallon

200-300 g (3-4 dl) socker


Gör så här:

Rensa hallonen.

Mal bären på kvarn eller kör i elektrisk mixer eller matberedningsmaskin.

Tillsätt sockret och rör tills det är smält.

Ös upp i små förpackningar och frys in eller fyll på små burkar.

Paraffinera, bind över och förvara på kall plats.




Av Maria - 10 januari 2012 09:30




Ugn: 250 grader, ca 7 minuter


Ingredienser:

3 ägg

1 1/4 dl socker

75 g nötkärnor

½ dl vetemjöl

1 tsk bakpulver


Fyllning:

75 g margarin eller smör

3/4 dl florsocker

2 msk sirap

2 tsk vaniljsocker

1 ägg


Gör så här:

Vispa äggen och sockret, riktigt pösigt för hand 10-15 minuter med elvisp 6 minuter.

Mal nötterna och blanda dem med mjölet och bakpulvret.

Bred ut smeten på smort mjölat papper i en långpanna eller pappersform, 30*40 cm.

Grädda kakan i 250 graders ugnsvärme ca 7 minuter.

Stjälp upp kakan på lättsockrat papper och låt den kallna.


Rör matfettet poröst med det siktade florsockret, sirapen och vanlijsockret.

Tillsätt därefter ägget och rör kraftigt i smeten.


Bred krämen på den kalla kakan.

Rulla samman och förvara den kallt tills den skall skäras.




Av Maria - 9 januari 2012 17:30

Ugn: 250 grader, ca 5 minuter


Ingredienser:

3 ägg

1½ dl socker

3/4 dl potatismjöl

2 msk kakao

1 tsk bakpulver


Fyllning:

100 g margarin eller smör

1½ dl siktat florsocker

1 ägg

2 tsk vaniljsocker


Gör så här:

Vispa äggen och sockret riktigt pösigt för hand 10-15 minuter, med elvisp 6 minuter.

Blanda potatismjölet, kakaon och bakpulvret och sikta ner det i äggsmeten.

Häll den på osmort smörpapper i en långpanna 30x40 cm.

Grädda kakan i 250 graders ugnsvärme ca 5 minuter.

Pensla kallt vatten över hela pappret på kakan så lossnar den lätt.

Låt den kallna, gärna övertäckt.


Rör matfettet till fyllningen smidigt.

Tillsätt de övriga ingredienserna och rör krämen poröst.

Bred den över kakan och rulla ihop den ev. från kortsidan.

Förvara kakan kallt tills den skall skäras.

Av Maria - 9 januari 2012 17:00




Antal: 4 kakor

Ugn: 275 grader, 6-8 minuter

Jäsning: Dubbel storlek + ca 20 minuter


Ingredienser:

50 g jäst

50 g margarin eller 2 msk olja

1½ tsk salt

5 dl lättmjölk

13 dl vetemjöl (780 g)


Gör så här:

Smält margarinet, slå på mjölken, värm till 37 grader (fingervarmt), eller värm mjölken och tillsätt oljan.

Slå detta över den smulade jästen i degbunken.

Rör om, tillsätt salt och mjöl och arbeta ihop degen.

Låt jäsa till dubbel storlek.


Ta upp degen på bakbordet och arbeta hastigt ihop den.

Dela i 4 delar och kavla ut varje del till en rund kaka ca 1 cm tjock.

Ta ut ett hål i mitten av varje kaka och flytta över dem på plåtar.

Pricka kakorna.

Låt jäsa minst 20 minuter.


Grädda i 275 grader, 6-8 minuter.


Tips!

Kan även bakas ut till tefatsstora tunna kakor - särskilt lämpliga att göra smörgåspizzor av.




Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Januari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards