Alla inlägg under januari 2012
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
8 rödbetor
1 msk olivolja
1 tsk balsamvinäger
Salt
Svartpeppar
100 g rucolasallad
200 g chévre
50 g rostade mandelspån
100 g physalisfrukter
Gör så här:
Koka rödbetorna i cirka 20-25 minuter.
Skala och dela dem.
Lägg dem i en skål och blanda med olja, vinäger, salt och peppar.
Fördela rucolasalladen på fat och lägg på rödbetssallad.
Smula över chévre och lägg på rostade mandelspån.
Dela physalisfrukterna och fördela runt salladen.
Ingredienser:
1 kg vinbär
Till varje kilo passerat mos:
300-400 g (4-5 dl) socker
(1 krm natriumbensoat per kg färdigt mos)
Gör så här:
Skölj bären och lägg dem i silduk.
Låt ca 2 liter vatten koka upp i kitteln.
Ställ ner ånginsatsen med en bunke, som den ångade saften skall rinna ner i.
Lägg ett tättslutande lock på konserveringskitteln.
Ånga bären över kraftig värme.
Passera den färdigångade bärmassan medan den är varm.
Blanda det paserade moset till önskad konsistens med saften.
Väg moset och rör ner sockret.
(Tillsätt natriumbensoat utrört i lite mos.)
Ös upp på varma burkar eller krukor.
Paraffinera och bind över.
Antal: 60 stycken
Ingredienser:
4 äggulor
3 dl (ca 270 g) smält smör eller margarin
3 dl grädde
1 1/4 dl socker
ca 1 kg vetemjöl
Gör så här:
Rör äggulor med det avsvalnade matfettet, grädde och sockret.
Tillsätt mjölet, arbeta ihop degen så den blir smidig.
Ställ den svalt en stund så den sväller.
Gör en mall av papper efter rånjärnet.
Kavla ut degen till ca 3 mm tjocklek och skär ut rån efter mallen.
Hetta upp järnet och baka rånen först på ena sidan, vänd sedan järnet och baka dem på andra sidan.
Jämna till rånen med sax när de svalnat.
Antal: ca 30 stycken
Ugn: 200 grader
Ingredienser:
2 hg smör eller margarin
1 1/4 dl socker
1 äggula
1-2 tsk vaniljsocker
5 dl vetemjöl
1 äggvita
Garnering:
Florsocker
Vatten
Rostad hackade nötter
Gör så här:
Rör smör och socker poröst.
Tillsätt äggulan, vaniljen och mjölet.
Rör sist ner den vispade vitan.
Låt den vila ½ timme.
Baka ut den till längder av en blyertspennas tjocklek och forma dem till kringlor.
Grädda i 200 grader tills de fått lite färg.
Pensla de varma kringlorna med glasyr (florsocker och vatten) och strö på nötter.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 25 minuter
Ingredienser:
1 zucchini
2 (á 200 g) halloumiost
1 msk olja
Salt
Peppar
420 g pastasås zucchini
1 dl vispgrädde
1 dl vatten
12 lasagneplattor
140 g bresaola
65 g rucola
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skär zucchinin och halloumin i tunna skivor.
Stek zucchinin i omgångar i oljan i en stekpanna, salta och peppra.
Lägg upp på ett fat.
Blanda pestosåsen med grädden och vattnet.
Varva såsen, lasagneplattorna, zucchinin och halloumin i en ugnssäker form, ca 20*30 cm.
Börja och avsluta med såsen.
Toppa med halloumin.
Sätt formen mitt i ugnen ca 25 minuter.
Servera lasagnen med breasoala och rucola.
Antal: 2 stycken
Ugn: 200 grader, 35 minuter
Jäsning: ca 40 minuter + ca 30 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
50 g smör eller margarin
7 dl mjölk
1 tsk salt
1 påse syltat hackat apelsinskal
1½ dl kärnfria russin
(1 dl sötmandel - hackad)
7 dl grahamsmjöl (420 g)
7-8 dl matbrödsmjöl av vete (350-400 g)
Till formen och att strö ovanpå:
Vetegroddar
Gör så här:
Smula jästen, smält margarinet och slå på mjölken.
Värm till fingervarmt.
Slå det över jästen, tillsätt salt.
Arbeta in mjöl, frukt och mandel till en smidig deg.
Låt jäsa i bunken ca 40 minuter.
Arbeta ihop degen, dela mitt itu och forma till 2 längder.
Lägg i smorda formar strödda med vetegroddar.
Pensla bröden med ljumt vatten och strö över vetegroddar.
Låt jäsa upp i form ca 30 minuter.
Pricka bröden och grädda i 200 grader, 35 minuter.
Antal: ca 10 stycken
Ugn: 200 grader
Ingredienser:
80 g smör eller margarin
½ dl socker
1 äggula
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Fyllning:
3-4 rivna äpplen
2 msk honung
Gör så här:
Rör smör och socker och tillsätt äggulan.
Blanda vetemjöl med bakpulvret och rör ner det.
Låt degen ligga svalt en stund.
Smörj veckade plåtformar och tryck ut deg i botten och på väggarna, spara lite deg till "lock".
Rör ihop rivna äpplen och honung och fördela det i formarna.
Kavla ut resten och tag ut lock.
Kläm fast locken över äpplena.
Grädda i medelvarm ugn (200 grader).
Stjälp upp dem.
Dessa kakor skall ätas alldeles nygräddade.
Går ej att spara.
Antal: 1 portion
Ingredienser:
1 dl naturell keso, 4 procent
1/2 dl färska eller frysta blåbär
1/2 dl färska eller frysta hallon
1 dl skalade physalis
Gör så här:
Lägg keso i en skål och fördela bär och physalis runtom.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|