Alla inlägg under januari 2012
Ingredienser:
300 g rönnbär
½ kg äpplen
3 dl vatten
Till varje kilo passerat mos:
300-600 g (4-7 dl) socker
(1 krm natriumbensoat)
Gör så här:
Skölj och repa rönnbären.
Skär äpplena i bitar.
Koka rönnbär och äpplen med vattnet under lock på svag värme tills de mosar sig.
Rör då och då.
Passera moset medan de är varmt.
Väg moset.
Tillsätt sockret och låt moset koka under omrörning.
(Tillsätt natriumbensoat utrört i lite mos.)
Ös upp på varma burkar.
Paraffinera och bind över.
Ingredienser:
1 kg jordgubbar
300-800 g (4-9 dl) socker
(1 krm natriumbensoat per kg färdig sylt)
Gör så här:
Rensa och skölj bären.
Varva bär och socker i en syltgryta.
Låt bären stå och safta av sig på sval plats några timmar eller över en natt.
Hetta upp bären långsamt och låt sylten koka ca 15 minuter.
Skaka gryta då och då.
Dra av grytan från värmen.
Skumma sylten väl.
(Tillsätt natriumbensoat utrört i lite sylt).
Ös upp sylten på varma burkar.
Paraffinera och bind över burkarna.
Antal: ca 20 stycken
Ingredienser:
3 äggulor
1½ dl socker
150 g (knappt 2 dl) potatismjöl
150 g mjukrört margarin eller smör
1 msk citronrasp eller 1 tsk vaniljsocker
3 äggvitor
Gör så här:
Rör äggulor och socker poröst.
Tillsätt potatismjölet, det rörda smöret samt smakämnet.
Rör sist ner de hårt vispade vitorna.
Grädda i våffellagg tills de fått färg.
Förvara dem i tättslutande burk.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
Mos:
900 g mjölig potatis
2 dl mjölk
Salt
Peppar
Korv:
550 g falukorv
2 msk senap
2 msk ketchup
1 dl bostongurka
1 dl riven ost
1 msk ströbröd
Tomater & lökdressing:
2 tomater
1 rödlök
2 tsk olja
2 tsk vinäger
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala och koka potatisen.
Korv:
Skär skåror i korven med inte ända ner (korven ska hålla ihop i nederdelen).
Lägg den i en ugnssäker form.
Bred på senap, ketchup och bostongurka.
Strö över ost och ströbröd.
Sätt in mitt i ugnen ca 20 minuter.
Tomater och lökdressing:
Skiva tomaterna.
Skala och skiva löken.
Blanda löken med olja, vinäger, salt och peppar och servera som dressing till tomaterna.
Mos:
Värm mjölken i en kastrull.
Häll av vattnet från potatisen.
Stöt sönder potatisen och vispa den med mjölken.
Smaka av med salt och peppar.
Servera korven med mos, tomater och lökdressing.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4-4 salladslökar
200 g skogschampinjoner
1 kuvert saffran (0,5 g)
Smör eller kokosfett att steka i
1 1/2 burk kokosmjölk
Saften av en 1/2 citron
500-600 g lax
1 tsk dillfrön
Salt
Peppar
Färsk bladpersilja eller koriander
Gör så här:
Strimla salladslöken och dela skogschampinjonerna.
Fräs salladslök, dillfrön och svamp tillsammans med saffran i smör eller kokosfett.
Häll på kokosmjölk och låt den få ett uppkok.
Smaka av emd salt, peppar och citronsaft.
Skär laxen i tärningar.
Lägg den i soppan.
Låt puttra 6-7 minuter.
krydda med dillfrön och servera med extra koriander eller bladpersilja.
Antal: ca 30 stycken
Ugn: 200 grader, 8-10 minuter
Ingredienser:
2 ägg
1½ dl socker
1½ dl vetemjöl
1½ dl smält smör eller margarin
Hackad sötmandel till garnering
Gör så här:
Vispa ägg och socker poröst och rör ner mjölet och sist matfettet.
Värm en plättlagg, smöra den och lägg ca 1 msk smet i varje rundel.
Strö över hackad mandel och grädda vid 200 grader i ugn tills kakorna fått fin färg, 8-10 minuter.
Lossa dem genast och böj dem över en kavel, flaska eller dylikt.
Antal: ca 12 stycken
Ingredienser:
4 medelstora lökar
150 g smör eller margarin
3 dl vatten eller sodavatten
2 tsk salt
ca 9 dl matbrödsmjöl av vete (450 g)
Gör så här:
Skala lökarna.
Strimla dem på råkostjärn eller kvarn eller hacka dem fint.
Låt löken fräsa i margarinet på svag värme tills den är mjuk men absolut inte brynt.
Tillsätt salt, vätska och mjöl, arbeta ihop till en ganska lös deg.
Platta ut en liten bit av degen och provgrädda i en het pannkakslagg.
Den ska gräddas 5-6 minuter och vändas en gång under tiden.
Tillsätt mer mjöl om det behövs.
Ta upp degen på bakbordet och dela den i 12 bitar, platta ut dessa till kakor i storlek som pannkakslaggen och grädda dem.
Tips!
De här lökbröden är goda till "klämmor".
Kan fyllas med:
Kaviar och hackat ägg
Gubbröra = hackad ägg, ansjovis och gräslök
Rökt renstek, hamburgerkött, skinka
Hackad rökt fisk blandad med lite gräddfil och hackad dill
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|