Alla inlägg under januari 2012

Av Maria - 4 januari 2012 12:15

Ingredienser:

300 g rönnbär

½ kg äpplen

3 dl vatten


Till varje kilo passerat mos:

300-600 g (4-7 dl) socker

(1 krm natriumbensoat)


Gör så här:

Skölj och repa rönnbären.

Skär äpplena i bitar.

Koka rönnbär och äpplen med vattnet under lock på svag värme tills de mosar sig.

Rör då och då.

Passera moset medan de är varmt.

Väg moset.

Tillsätt sockret och låt moset koka under omrörning.

(Tillsätt natriumbensoat utrört i lite mos.)

Ös upp på varma burkar.

Paraffinera och bind över.

Av Maria - 4 januari 2012 09:45

Ingredienser:

1 kg jordgubbar

300-800 g (4-9 dl) socker

(1 krm natriumbensoat per kg färdig sylt)


Gör så här:

Rensa och skölj bären.

Varva bär och socker i en syltgryta.

Låt bären stå och safta av sig på sval plats några timmar eller över en natt.

Hetta upp bären långsamt och låt sylten koka ca 15 minuter.

Skaka gryta då och då.

Dra av grytan från värmen.

Skumma sylten väl.

(Tillsätt natriumbensoat utrört i lite sylt).

Ös upp sylten på varma burkar.

Paraffinera och bind över burkarna.

Av Maria - 4 januari 2012 09:30




Antal: ca 20 stycken


Ingredienser:

3 äggulor

1½ dl socker

150 g (knappt 2 dl) potatismjöl

150 g mjukrört margarin eller smör

1 msk citronrasp eller 1 tsk vaniljsocker

3 äggvitor


Gör så här:

Rör äggulor och socker poröst.

Tillsätt potatismjölet, det rörda smöret samt smakämnet.

Rör sist ner de hårt vispade vitorna.

Grädda i våffellagg tills de fått färg.

Förvara dem i tättslutande burk.




Av Maria - 4 januari 2012 08:30





Antal: 4 portioner

Ugn: 225 grader, ca 20 minuter


Ingredienser:

Mos:

900 g mjölig potatis

2 dl mjölk

Salt

Peppar


Korv:

550 g falukorv

2 msk senap

2 msk ketchup

1 dl bostongurka

1 dl riven ost

1 msk ströbröd


Tomater & lökdressing:

2 tomater

1 rödlök

2 tsk olja

2 tsk vinäger


Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Skala och koka potatisen.


Korv:

Skär skåror i korven med inte ända ner (korven ska hålla ihop i nederdelen).

Lägg den i en ugnssäker form.

Bred på senap, ketchup och bostongurka.

Strö över ost och ströbröd.

Sätt in mitt i ugnen ca 20 minuter.


Tomater och lökdressing:

Skiva tomaterna.

Skala och skiva löken.

Blanda löken med olja, vinäger, salt och peppar och servera som dressing till tomaterna.


Mos:

Värm mjölken i en kastrull.

Häll av vattnet från potatisen.

Stöt sönder potatisen och vispa den med mjölken.

Smaka av med salt och peppar.


Servera korven med mos, tomater och lökdressing.





Av Maria - 3 januari 2012 10:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4-4 salladslökar

200 g skogschampinjoner

1 kuvert saffran (0,5 g)

Smör eller kokosfett att steka i

1 1/2 burk kokosmjölk

Saften av en 1/2 citron

500-600 g lax

1 tsk dillfrön

Salt

Peppar

Färsk bladpersilja eller koriander


Gör så här:

Strimla salladslöken och dela skogschampinjonerna.

Fräs salladslök, dillfrön och svamp tillsammans med saffran i smör eller kokosfett.

Häll på kokosmjölk och låt den få ett uppkok.

Smaka av emd salt, peppar och citronsaft.

Skär laxen i tärningar.

Lägg den i soppan.

Låt puttra 6-7 minuter.

krydda med dillfrön och servera med extra koriander eller bladpersilja.

Av Maria - 3 januari 2012 09:30




Antal: ca 30 stycken

Ugn: 200 grader, 8-10 minuter


Ingredienser:

2 ägg

1½ dl socker

1½ dl vetemjöl

1½ dl smält smör eller margarin

Hackad sötmandel till garnering


Gör så här:

Vispa ägg och socker poröst och rör ner mjölet och sist matfettet.

Värm en plättlagg, smöra den och lägg ca 1 msk smet i varje rundel.

Strö över hackad mandel och grädda vid 200 grader i ugn tills kakorna fått fin färg, 8-10 minuter.

Lossa dem genast och böj dem över en kavel, flaska eller dylikt.




Av Maria - 3 januari 2012 09:00

Antal: ca 12 stycken


Ingredienser:

4 medelstora lökar

150 g smör eller margarin

3 dl vatten eller sodavatten

2 tsk salt

ca 9 dl matbrödsmjöl av vete (450 g)


Gör så här:

Skala lökarna.

Strimla dem på råkostjärn eller kvarn eller hacka dem fint.

Låt löken fräsa i margarinet på svag värme tills den är mjuk men absolut inte brynt.

Tillsätt salt, vätska och mjöl, arbeta ihop till en ganska lös deg.

Platta ut en liten bit av degen och provgrädda i en het pannkakslagg.

Den ska gräddas 5-6 minuter och vändas en gång under tiden.

Tillsätt mer mjöl om det behövs.

Ta upp degen på bakbordet och dela den i 12 bitar, platta ut dessa till kakor i storlek som pannkakslaggen och grädda dem.


Tips!

De här lökbröden är goda till "klämmor".


Kan fyllas med:

Kaviar och hackat ägg

Gubbröra = hackad ägg, ansjovis och gräslök

Rökt renstek, hamburgerkött, skinka

Hackad rökt fisk blandad med lite gräddfil och hackad dill

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Januari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards