Alla inlägg under januari 2012
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
900 g fast potatis
½ dl ströbröd
1½ dl vatten
ca 500 g nötfärs
1 tsk timjan
½ tsk salt
2 krm pepar
1 msk senap
1 mks olja
Plommongräddsås:
2½ dl matlagningsgräde
1 dl mjölk
½ tsk majsstärkelse
10 katrinplommon
1 msk soja
½ påse (á 500 g)
Gröna ärtor
Gör så här:
Koka potatisen.
Blanda ströbröd och vatten i en bunke och låt stå i några minuter för att svälla.
Vänd ner färs, kryddor och senap.
Blanda väl.
Forma till små biffar och bryn dem på båda sidor i olja i en stekpanna.
Blanda grädde, mjölk och majsstärkelse och häll i stekpannan med biffarna.
Låt sjuda ca 10 minuter.
Vänd biffarna några gånger under tiden.
Strimla plommonen och vänd ner i stekpannan tillsammans med sojan.
Värm ärtorna enligt anvisningen på förpackningen.
Servera biffarna i såsen med potatis och ärtor.
Antal: 2 limpor
Ugn: 175 grader, ca 25 minuter
Jäsning: 60 minuter + Jäsa upp väl
Ingredienser:
25 g jäst
5 dl vatten
3/4 msk salt
1 tsk stött anis
1 tsk stött fänkål
1 tsk stött kummin
11 dl matbrödsmjöl av vete (550 g)
2½ dl vetekli
Gör så här:
Värm vattnet fingervarmt, slå det över den smulade jästen och rör om.
Tillsätt salt och andra kryddor och arbeta sist in mjöl och vetekli blandat.
Täck över och låt jäsa i 60 minuter.
Ta upp degen, arbeta hastigt ihop den och forma till 2 limpor.
Skåra dem lätt med 5 snitt, täck över och låt jäsa upp väl.
Grädda i 175 graders värme ca 25 minuter.
Antal: ca 30 stycken
Ugn: 175 grader, 12-14 minuter
Ingredienser:
1 dl strösocker
1 dl farinsocker
3 dl havregryn
100 g hackade torkade aprikoser
3 dl vetemjöl (180 g)
1 tsk bakpulver
200 g mjukt smör
100 g hackad mörk choklad
Gör så här:
Blanda alla ingredienserna med mjukt smör och rör ner chokladen.
Dela degen i två bitar och forma dem till 15 cm långa längder.
Låt längderna vila övertäckta i kylen ca 1 timme.
Sätt ugnen på 175 grader.
Dela varje längd i ca 15 bitar och forma till runda kakor.
Lägg kakorna på en plåt klädd med bakplåtspapper.
Grädda kakorna mitt i ugnen 12-14 minuter.
Småbröd
Småkakor finns i oändliga varianter.
De kan kavlas, spritsas, klickas eller bakas i formar.
Kakdegar blir bäst i matberedare.
Börja med mjöl och socker i skålen, tillsätt kallt smör i tärningar och kör till en smulig massa.
Tillsägg ägg, äggula eller vätska och kör snabbt ihop till en deg.
Kör du för länge riskerar degen att bli seg.
Du kan också blanda degen på samma sätt med fingertopparna.
Men arbeta inte smöret för länge, då riskerar det att bli för mjukt och degen blir kladdig.
Mördegar kräver ingen jästid men kan behöva vila i kylskåp.
Då sväller mjölet och degen håller ihop bättre när den kavlas.
Degar som ska gräddas i formar trycks ut direkt i formen och får vila därefter.
Smörj eventuellt formen så släpper kakorna lättare.
Låt kakorna vila efter gräddning innan de stjälps ut, då lossar de lättare.
Maränger kan bakas på olika sätt för olika karaktär.
Maränger som ska vara lite sega görs av sjuden smet, torra maränger av kallvispad smet.
Vad gick fel?
Flyter kakorna ut är det för lite mjöl och blir kakorna hårda är det för mycket mjöl.
Äggens storlek spelar också roll för konsistensen när man gör deg till småkakor men också till mjuka kakor.
Används stora ägg kan man behöva tillsätta lite mer mjöl.
Oftast är det medelstora ägg man utgår ifrån i recepten.
Förvaring
Småkakor går utmärkt att frysa.
Packa väl i tättslutande burkar eller folieformar.
Är kakorna inte så ömtåliga går de att packa i tjocka plastpåsar.
I frys som håller -18 grader kan kakorna förvaras ca 3 månader.
Kakor tinar snabbt.
Maränger ska inte frysas utan förvaras i burkar på torr plats.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 kilo räkor med skal eller 500 g utan
200 g fetaost
2 avokador
1 gul paprika
1 knippe rädisor
70 g salladsblad
1 ask färska blåbär á 120 g
3 msk olivolja
1 msk vit balsamvinäger
Salt
Peppar
2 dl majonnäs
Några dillkvistar
Gör så här:
Skala räkorna.
Skär fetaosten, avokadorna och paprikan i bitar.
Skär rädisorna i skivor.
Lägg upp salladen på tallrikar och fördela räkor, fetaost, avokado, paprika och rädisor.
Strö över blåbären och ringla över olivoljan och vinäger.
Salta och peppra lite.
Servera med en stor klick majonnäs och lite dill.
Antal: ca 50 stycken
Ugn: 200 grader, 7-8 minuter
Ingredienser:
2 hårdkokta äggulor
2 råa äggulor
1 dl strösocker
150 g rumsvarmt smör
5 dl vetemjöl (300 g)
½ tsk hjorthornssalt
Garnering:
1 uppvispad äggvita
Pärlsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Arbeta samman de kokta och råa äggulorna.
Tillsätt socker och smör och blanda till en jämn smet. gärna med elvisp.
Blanda mjöl och hjorthornssalt och arbeta ner i äggkrämen till en deg.
Ta upp degen på mjölat bakbord.
Dela den i fem bitar som i sin tur delas i 10 bitar.
Rulla ut varje bit till en längd ca 15 cm och forma tll kringlor.
Vänd kringlorna i uppvispad äggvita och pärlsocker och lägg dem efterhand på plåt täckt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen tills de är svagt gyllengula, 7-8 minuter.
Antal: 2 stycken bröd
Ugn: 250 grader, ca 15 minuter
Jäsning: dubbel storlek + ca 25 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl filmjölk
50 g smör eller margarin
1½ tsk salt
½ msk grovstött fänkål
½ msk grovstött anis
4 dl kornmjöl (220 g)
1 dl vetgroddar
6 dl vetemjöl (360 g)
Gör så här:
Smält margarinet, tillsätt mjölken och värm till 37 grader (försiktigt så inte filmjölken skär sig).
Häll över den smulade jästen, tillsätt salt och kryddor, vetegroddar och mjöl och arbeta ihop degen väl.
Låt jäsa till dubbel storlek.
Ta upp degen på bakbordet och baka ut till 2 tjocka kakor, sätt på plåtar och låt jäsa ca 25 minuter.
Pensla med vatten och strö med vetegroddar och grädda i 250 grader ca 15 minuter.
Antal: ca 8 dl
Ingredienser:
500 g röda druvor
1 lime
500 g skalad vattenmelon
Gör så här:
Plocka druvorna från klasen.
Skär limen.
Kör allt genom centrifugen.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|