Alla inlägg under februari 2012
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
300-400 g korv med hög kötthalt
Smör eller kokosfett för stekning
200 g pak choi
Färsk timjan
Blomkålsmos:
400 g blomkål
1 dl majonnäs
2 dl riven smakrik ost, typ gruyére eller manchego
Rivet skal av 1 ekologisk citron
Salt
Peppar
Gör så här:
Dela blomkålen i mindre buketter och koka mjuk i vatten.
Häll av vattnet och tillsätt majonnäs och riven ost.
Mixa slätt och smaka av med citronskal, salt och peppar.
Stek korven i smör eller kokosfett.
Strimla pak choi och stek även den i smör eller kokosfett.
Servera korven med mos, pak choi och lite färsk timjan.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
300 g rödkål
40 g blandade salladsblad
2 morötter
1 knippe rädisor
3 msk olivolja
1 msk vit balsamvinäger
Salt
Peppar
Gör så här:
Strimla rödkålen och blanda med salladsbladen.
Skala morötterna och skär dem i tumma stavar, julienner.
Skiva rädisorna tunt.
Blanda ner morötterna och rädisorna i salladen.
Häll över olivolja, vinäger, salt och peppar.
Antal: 20 stycken
Ingredienser:
8 ägg
2 dl créme fraiche
2 dl naturell keso
Salt
Peppar
Smör till stekning
Torkade havtorn till servering
Gör så här:
Vispa samman alla ingredienser, krydda med salt och peppar och klicka ut i stekpannan med en rejäl klick smör.
Stek plättarna vackert gyllenbruna på båda sidor.
Förvara dem i smörgåspapper, i en burk eller plastpåse.
Plättarna är goda både varma och kalla.
Ingredienser:
2 vaniljstänger
4 msk vodka
Gör så här:
Lägg 2 vaniljstänger klippta i småbitar i en liten ren glasburk och skeda över 4 msk vodka.
Sätt på tätt lock och skaka om burken 1-2 gånger om dagen i fyra veckor.
Sila genom kaffefilter över i annan glasburk och förvara i kylen.
Mycket starkare än vaniljsocker och kan användas istället för vaniljsocker.
Antal: ca 25 stycken
Ugn: 175 grader, 15-20 minuter
Ingredienser:
100 g margarin eller smör
1½ dl florsocker
2 äggulor
1 ägg
Rivet skal av ½ citron
2 dl (120 g) vetemjöl
½ tsk bakpulver
Maräng:
2 äggvitor
4 msk socker
25 skållad, strimlad mandel
75 g russin
Gör så här:
Rör matfettet och sockret poröst.
Tillsätt gulorna, ägget, citronskalet, mjölet och bakpulvret.
Bred ut smeten i smord långpanna eller folieform, 20*30 cm.
Vispa äggvitorna till skum, tillsätt sockret och vispa ytterligare några minuter.
Bred marängen över smeten, strö på mandeln och russinen.
Grädda kakan i 175 graders ugnsvärme 15-20 minuter.
Skär den i bitar och låt den kallna i formen.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
0,5 dl ströbröd
1 dl vatten
0,5 tsk salt
2 krm peppar
1 tsk timjan
1 dl rostad lök
ca 500 g kalvfärs
2 msk smör eller magarin
Gör så här:
Häll ströbrödet i en bunke och rör ner vattnet.
Låt stå någon minut.
Blanda ner salt, peppar, timjan och rostad lök.
Rör ner färsen och blanda noga.
Forma färsen till runda köttbullar.
Stek köttbullarna i matfettet i en stekpanna till de får fin färg.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
900 g mjölig potatis
1/2 (ca 400 g) blomkål
1 dl mjölk
1 msk smör eller magarin
Salt
Peppar
1 citron
Gör så här:
Skala potatisen och koka den i rikligt med saltat vatten.
Skär blomkålen i mindre bitar och lägg dem i potatisvattnet när det återstår ca 10 minuter av potatisens koktid.
Häll av vattnet.
Stöt sönder potatisen och blomkålen, vispa med elvisp, späd med varm mjölk ohc matfettet.
Smaka av med salt och peppar.
Skölj citronen, riv skalet och smaka av moset med det.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
200 g gravad lax
1 liten rödlök
1-2 dl créme fraiche
1/2 dl hackad dill
Salt
Peppar
Gör så här:
Skär laxen i bitar och finhacka rödlöken.
Blanda lax och lök med créme fraiche och hackad dill.
Smaka av med salt och peppar.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | |||||||
|