Alla inlägg under februari 2012
Jäsning: 1 timme
Ugn: 225 grader, 15 minuter
Ingeredienser:
25 g jäst
3 dl ljummet vatten
1/4 dl Fibrex
1 msk Brun Farin Strö
1 tsk salt
2 tsk mald kummin
½ dl hirsflingor
½ dl krossat bovete
½ dl linfrö
½ dl solroskärnor
½ dl sesamfrön
6-7dl grov glutenfri mjölmix
Garnering:
valfria frön
Gör så här:
Lös upp jäst i ljummet vatten.
Tillsätt fibrex, farin, salt, kummin, frön och mjöl.
Arbeta degen väl.
Låt jäsa 1 timme.
Sätt ugnen på 225 °C.
Knåda degen och dela upp i två bitar.
Kavla ut varje bit med mjöl så att den inte fastnar.
När degen är cirka 2 mm tjock, pensla med vatten och strö på de frön du vill ha.
Kavla in fröna så att de verkligen fastnar.
Skär i bitar.
Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter.
Förvara knäckebrödet torrt.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 vitlöksklyftor
1 grön paprika
1 gul paprika
1 röd chilifrukt
Smör eller kokosfett för stekning
3 dl vatten
1 burk kokosmjölk
Salt
Peppar
450 g torsk- och laxtärningar
200 g skalade räkor
Några gräslöksstrån
Gör så här:
Riv eller pressa vitlöken.
Skär den gröna och gula paprikan i bitar.
Finhacka chilin.
Fräs grönsakerna i smör eller kokosfett i en kastull så att de får lite färg.
Tillsätt vatten och kokosmjölk och låt soppan koka upp.
Smaka av med salt och peppar.
Lägg fisktärningarna i soppan och låt sjuda väldigt försiktigt i ca 5 minuter.
Servera med räkor, aioli och gräslöksstrån.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 kg tomater
2 gula lökar
4-5 vitlöksklyftor
1 citron
2 msk olivolja
6 dl vatten
1 msk Brun Farin
1 tsk salt
1 msk Harissa kryddblandning
färsk koriander eller persilja
Gör så här:
Skålla, skala och tärna tomaterna.
Skala och tärna lök och vitlök.
Pressa saften ur citronen.
Hetta upp oljan i en gryta och fräs lökhacket.
Tillsätt tomaterna, citronsaften och vattnet.
Sjud under lock i 20 minuter.
Tillsätt farin, salt och kryddblandning och koka upp igen.
Smaka av och krydda eventuellt mer. Hacka koriander/persilja och strö över soppan vid serveringen.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500 g tunna kotletter
Salt
Svartpeppar
1/2 msk olivolja
150-200 g champinjoner
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1/2 burk krossade tomater
1 tsk flytande honung
1/2 tsk torkade örtkryddor
Lite färsk hackad rosmarin
Gör så här:
Strö på salt och peppar på kotletterna.
Hetta upp en stekpanna med olja och bryn några minuter runtom.
Skala och skiva lök, dela champinjonerna och finhacka vitlöken.
Lägg ner lök, champinjoner och vitlök i stekpannan med kotletterna och stek några minuter.
Häll på krossade tomater, honung, örtkryddor och smaka av med salt och peppar.
Strö på hackad rosmarin och servera.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
600 g grytbitar av lamm
1 gul lök
1 msk olja
½ msk spiskummin
½ g saffran
½ tsk salt
2 krm vitpeppar
2 tsk Brun Farin
6 dl vatten
12 torkade aprikoser
1 msk potatismjöl
1 citron, gärna obesprutad, rivet skal och saft
Gör så här:
Skär köttet i kuber, ca 4 cm stora.
Skala och tärna löken.
Hetta upp oljan i en stekgryta och bryn kött och lök.
Salta och peppra.
Tillsätt spiskummin, saffran och brun farin.
Häll på vattnet och sjud under lock i ca 1 timme.
Tillsätt aprikoser, citronskal och cironsaft och sjud i ytterligare 15 minuter.
Red av med potatismjölet utrört i lite vatten.
Smaka av och tillsätt eventuellt mer kryddor.
Servera couscous eller tabbouleh till.
Antal: 1 portion
Ingredienser:
3 ägg
30 g smör
30 g kokosolja
2 dl kokaknde vatten
En näve havtorn
Gör så här:
Smält smör och olja i det varma vattnet och slå det sedan rykande hett över uppvispade ägg och vispa tills alltsammans är krämigt och slätt.
Mixa äggmjölken med alla sorters bär.
Till exempel med havtorn som är rik på C-vitamin.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
½ kg morötter
4 vitlöksklyftor
1 tsk korianderfrön
2 liter vatten
1 msk salt
½ dl hackad persilja
Marinad:
3 msk olja
2 msk citronsaft
1 msk Ljus Sirap
1 tsk finriven, färsk ingefära
1/2 tsk kryddblandning
2 krm salt
Gör så här:
Blanda samman olja, citronsaft, sirap, ingefära, kryddblandning och salt till marinaden.
Skala morötterna och skär dem i fingertjocka stavar.
Skala och hacka vitlöken grovt.
Koka upp vatten och salt och lägg i morötter, vitlök och koriander.
Koka tills morötterna är knappt mjuka.
Häll av vattnet och häll marinaden över de varma morötterna.
Låt stå i minst 1 timme.
Antal: 4 portioner
Ugn: 150 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
4 ägg
125 g Philadelphiaost eller annan färskost
1/2 dl fiberhusk
Rivet skal av 2 ekologiska citroner
100-200 g salladskål
500 g blandade skaldjur, till exempel musslot, bläckfisk,kräftstjärtar
Smör eller kokosfett för stekning
1 tsk lökpulver
2 dl créme fraiche
Salt
Peppar
2 tsk torkad dill
Några kvistar färsk dill
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa äggen pösigt.
Blanda ner färskost, fiberhusk, citronskal och salt och vispa så att det blir en slät smet.
Låt stå ett par minuter.
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper och lägg över ett inoljat bakplåtspappar.
Kavla ut smeten över hela pappret.
Lägg de två papprerna med smeten emellan på en plåt.
Grädda i virka 10 minuter.
Dra av det översta pappret och flytta pastadegen till en skärbräda.
Rulla ihop den och skär den i strimlor.
Skär salladskålen i tunna strimlor.
Fräs salladskålen och skaldjuren snabbt i smör eller kokosfett och tillsätt lökpulver, créme fraiche, salt och peppar.
Blanda såsen med pastan och strö över den torkade dillen.
Servera med några färska dillkvistar.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | |||||||
|