Alla inlägg under februari 2012

Av Maria - 7 februari 2012 15:30




Jäsning: 1 timme

Ugn: 225 grader, 15 minuter


Ingeredienser:

25 g jäst
3 dl ljummet vatten
1/4 dl Fibrex
1 msk Brun Farin Strö
1 tsk salt
2 tsk mald kummin
½ dl hirsflingor
½ dl krossat bovete
½ dl linfrö
½ dl solroskärnor
½ dl sesamfrön
6-7dl grov glutenfri mjölmix


Garnering:
valfria frön


Gör så här:

Lös upp jäst i ljummet vatten.

Tillsätt fibrex, farin, salt, kummin, frön och mjöl.

Arbeta degen väl.

Låt jäsa 1 timme.

 

Sätt ugnen på 225 °C.

Knåda degen och dela upp i två bitar.

Kavla ut varje bit med mjöl så att den inte fastnar.

När degen är cirka 2 mm tjock, pensla med vatten och strö på de frön du vill ha.

Kavla in fröna så att de verkligen fastnar.

Skär i bitar.

Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter.

Förvara knäckebrödet torrt.




ANNONS
Av Maria - 7 februari 2012 14:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 vitlöksklyftor

1 grön paprika

1 gul paprika

1 röd chilifrukt

Smör eller kokosfett för stekning

3 dl vatten

1 burk kokosmjölk

Salt

Peppar

450 g torsk- och laxtärningar

200 g skalade räkor

Några gräslöksstrån


Gör så här:

Riv eller pressa vitlöken.

Skär den gröna och gula paprikan i bitar.

Finhacka chilin.

Fräs grönsakerna i smör eller kokosfett i en kastull så att de får lite färg.

Tillsätt vatten och kokosmjölk och låt soppan koka upp.

Smaka av med salt och peppar.

Lägg fisktärningarna i soppan och låt sjuda väldigt försiktigt i ca 5 minuter.

Servera med räkor, aioli och gräslöksstrån.

ANNONS
Av Maria - 6 februari 2012 15:30




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 kg tomater
2 gula lökar
4-5 vitlöksklyftor
1 citron
2 msk olivolja
6 dl vatten
1 msk Brun Farin
1 tsk salt
1 msk Harissa kryddblandning
färsk koriander eller persilja

 

Gör så här:

Skålla, skala och tärna tomaterna.

Skala och tärna lök och vitlök.

Pressa saften ur citronen.

Hetta upp oljan i en gryta och fräs lökhacket.

Tillsätt tomaterna, citronsaften och vattnet.

Sjud under lock i 20 minuter.

Tillsätt farin, salt och kryddblandning och koka upp igen.

Smaka av och krydda eventuellt mer. Hacka koriander/persilja och strö över soppan vid serveringen.




Av Maria - 6 februari 2012 13:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

500 g tunna kotletter

Salt

Svartpeppar

1/2 msk olivolja

150-200 g champinjoner

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1/2 burk krossade tomater

1 tsk flytande honung

1/2 tsk torkade örtkryddor

Lite färsk hackad rosmarin


Gör så här:

Strö på salt och peppar på kotletterna.

Hetta upp en stekpanna med olja och bryn några minuter runtom.

Skala och skiva lök, dela champinjonerna och finhacka vitlöken.

Lägg ner lök, champinjoner och vitlök i stekpannan med kotletterna och stek några minuter.

Häll på krossade tomater, honung, örtkryddor och smaka av med salt och peppar.

Strö på hackad rosmarin och servera.

Av Maria - 5 februari 2012 15:15




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

600 g grytbitar av lamm
1 gul lök
1 msk olja
½ msk spiskummin
½ g saffran
½ tsk salt
2 krm vitpeppar
2 tsk Brun Farin
6 dl vatten
12 torkade aprikoser
1 msk potatismjöl
1 citron, gärna obesprutad, rivet skal och saft


Gör så här:

Skär köttet i kuber, ca 4 cm stora.

Skala och tärna löken.

Hetta upp oljan i en stekgryta och bryn kött och lök.

Salta och peppra.

Tillsätt spiskummin, saffran och brun farin.

Häll på vattnet och sjud under lock i ca 1 timme.

Tillsätt aprikoser, citronskal och cironsaft och sjud i ytterligare 15 minuter.

Red av med potatismjölet utrört i lite vatten.

Smaka av och tillsätt eventuellt mer kryddor.

Servera couscous eller tabbouleh till.




Av Maria - 5 februari 2012 09:00

Antal: 1 portion

 

Ingredienser:

3 ägg

30 g smör

30 g kokosolja

2 dl kokaknde vatten

En näve havtorn


Gör så här:

Smält smör och olja i det varma vattnet och slå det sedan rykande hett över uppvispade ägg och vispa tills alltsammans är krämigt och slätt.

Mixa äggmjölken med alla sorters bär.

Till exempel med havtorn som är rik på C-vitamin.

Av Maria - 4 februari 2012 15:15




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

½ kg morötter
4 vitlöksklyftor
1 tsk korianderfrön
2 liter vatten
1 msk salt
½ dl hackad persilja

Marinad:
3 msk olja
2 msk citronsaft
1 msk Ljus Sirap
1 tsk finriven, färsk ingefära
1/2 tsk kryddblandning
2 krm salt

 

Gör så här:
Blanda samman olja, citronsaft, sirap, ingefära, kryddblandning och salt till marinaden.

Skala morötterna och skär dem i fingertjocka stavar.

Skala och hacka vitlöken grovt.

Koka upp vatten och salt och lägg i morötter, vitlök och koriander.

Koka tills morötterna är knappt mjuka.

Häll av vattnet och häll marinaden över de varma morötterna.

Låt stå i minst 1 timme.




Av Maria - 4 februari 2012 07:45

Antal: 4 portioner

Ugn: 150 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:

4 ägg

125 g Philadelphiaost eller annan färskost

1/2 dl fiberhusk

Rivet skal av 2 ekologiska citroner

100-200 g salladskål

500 g blandade skaldjur, till exempel musslot, bläckfisk,kräftstjärtar

Smör eller kokosfett för stekning

1 tsk lökpulver

2 dl créme fraiche

Salt

Peppar

2 tsk torkad dill

Några kvistar färsk dill


Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.

Vispa äggen pösigt.

Blanda ner färskost, fiberhusk, citronskal och salt och vispa så att det blir en slät smet.

Låt stå ett par minuter.

Bred ut smeten på ett bakplåtspapper och lägg över ett inoljat bakplåtspappar.

Kavla ut smeten över hela pappret.

Lägg de två papprerna med smeten emellan på en plåt.

Grädda i virka 10 minuter.

Dra av det översta pappret och flytta pastadegen till en skärbräda.

Rulla ihop den och skär den i strimlor.

Skär salladskålen i tunna strimlor.

Fräs salladskålen och skaldjuren snabbt i smör eller kokosfett och tillsätt lökpulver, créme fraiche, salt och peppar.

Blanda såsen med pastan och strö över den torkade dillen.

Servera med några färska dillkvistar.


Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29
<<< Februari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se