Alla inlägg under april 2012

Av Maria - 22 april 2012 10:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 avokado

2 dl matlagningsyoghurt, 10%

½ lime

4 droppar tabasco

Salt

Peppar


Gör så här:

  • Dela, kärna och gröp ur avokadon.
  • Skär frukköttet i bitar och mosa det med gaffel eller kör snabbt i en mixer tillsammans med yoghurt.
  • Smaksatt med pressad limejuice, tabasco, salt och peppar.
  • Servera till baby back ribs m.m
ANNONS
Av Maria - 21 april 2012 10:00

Antal: 4-6 portioner


Ingredienser:

1 stor vitlöksklyfta

1 dl créme fraiche

2 msk hackad persilja

1 msk sweet chili

2 tsk tomatpuré

1 msk bostongurka

1 tsk curry

1 tsk torkad rosmarin

1 tsk torkad timjan

1 tsk torkad dragon

Salt

Peppar

1 citron


Gör så här:

  • Skala och riv vitlöksklyftan.
  • Vispa créme fraiche med vitlöken.
  • Vänd ner persilja, sweet chili, tomatpuré, bostongurka, curry, rosmarin, timjan och dragon.
  • Smaksätt med salt, peppar och några droppar citronsaft.
  • Servera till grillat kött, t.ex entrecoté BBQ.
ANNONS
Av Maria - 20 april 2012 09:45

Ingredienser:

2 dl chilisås

3 msk strösocker

2 msk japansk soja

1 dl äppelmos

1 tsk liquid smoke

1 tsk senapspulver

1 krm vitlökspulver

1 tsk soja kulör

Salt

Peppar


Gör så här:

  • Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp.
  • Låt svalna.
  • Smaka av med salt och peppar.
Av Maria - 19 april 2012 09:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 st papadums

80g smält smör

4 msk kokosflingor

2 msk råsocker


Limecréme:

2 dl turkisk yoghurt

½ dl florsocker

1 lime


Garnering:

Färsk mynta

1 mango


Gör så här:

  • Pensla smält smör på papadums bröden och strö över råsocker och kokos.
  • Lägg på en tallrik, sätt in i mikron på högsta effekt tills den har "bullat" upp sig.
  • Bryt papadumsbrödet i två delar.
  • Limecréme: Blanda ihop yoghurt, florsocker och rivet limeskal till en créme. Lägg crémen och mangon mellan papadumsen.
  • Garnera med färsk mynta och pudra gärna med florsocker.
Av Maria - 18 april 2012 09:45

Antal: 2 stycken

Ugn: 175°C, ca 1½ timma


Ingredienser:
1 liter filmjölk

2 tsk bikarbonat

2½ dl mörk sirap

7 dl vetemjöl

4 dl grahamsmjöl

2 dl grovt rågmjöl

2 tsk salt

2 dl solroskärnor

2½ dl linfrön

10 stycken finhackade aprikoser

1 dl grovhackade valnötter


Gör så här:

  • Blanda filmjölk med bikarbonaten och sirap.
  • Rör ner övriga ingredienser.
  • Fördela den lösa degen i 2 väl smorda bakformar, på 1½ liter.
  • Ställ in 175°C varm ugn och grädda i ca 1½ timma.
  • Prova med en sticka.
  • Låt bröden vila under handduk i 5 timmar innan de skärs upp.
Av Maria - 17 april 2012 16:30




Antal: 35-40 stycken

Ugn: 200 grader


Ingredienser:

100 g mandel

(2 bittermandlar)

3½ dl (200 g) vetemjöl

1 1/4 dl socker

200 g margarin eller smör

1 ägg


Gör så här:

Skålla, skala och mal mandeln.

Arbeta samman ingredienserna till en smidig deg direkt på bakbordet.

Låt den stå kallt en stund.

Kavla sedan ur den till en rektangulär kaka.

OBS! Den får ej vara så mycket bredare än kaveln.

Ställ de smorda formarna på bakbordet och rulla degen över.

Tag ev. en bit av degen och gör en liten bulle.

Tryck ner degen i formen med bullen.

Grädda formarna i 200 graders ugnsvärme tills de fått vacker färg.

Låt dem svalna något innan de stjälps upp.




Av Maria - 17 april 2012 09:45

Antal: 4 portioner

Ugn: 175°C, ca 15 minuter


Ingredienser:

600 g skinnfri laxfilé


Marinad:

Rivet skal från en apelsin

2 dl pressad apelsinsaft

1 msk olivolja

1½ msk färsk hackad dragon


Pecantäcke:

1 msk dijonsenap

1 dl hackad pekannötter

1½ msk hackad färsk dragon

Salt

Malen vitpeppar


Till servering:

Ugnsrostade grönsaker


Gör så här:

  • Skär laxen i fyra portioner.
  • Marinaden: tvätta apelsinen noga. Pressa ut saften och riv skalet fint. Repa bladen av dragonkvisten och hacka dem fint. Blanda samman en marinad av apelsinsaft, apelsinskal och dragon.
  • Häll marinaden i en plastpåse och lägg i laxen.
  • Låt marinera minst en timme i kylskåp.
  • Värm ugnen till 175°C.
  • Smörj en ugnsäker form med olivolja.
  • Ta ut laxen ut plastpåsen.
  • Låt fisken rinna av på en bit hushållspapper.
  • Pensla laxbitarna med dijonsenap, strö över pecannötterna och resten av dragonen.
  • Ugnsbaka i cirka 15 minuter eller tills fisken har nått en innetemperatur på 70°C.
Av Maria - 16 april 2012 09:45

Antal: 10 stycken

Jästid: 30 minuter + 20 minuter

Ugn: 250°C, ca 10 minuter


Ingredienser:

½ paket jäst

100 g smör/magarin

2½ dl mjölk

1 ägg

1 dl strösocker

2 krm salt

2 krm hjorthornssalt

7 dl vetemjöl

1 tsk kardemumma


Pensling:

1 ägg


Fyllning:

100 g mandelmassa

2½ msk mjölk


Garnering:

2 dl vispgrädde

Florsocker


Gör så här:

  • Smula jästen i en bunke.
  • Smält matfettet i en kastrull eller i en skål i mikrovågsugnen på full effekt (max 800 W) ca 1 minut.
  • Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°C.
  • Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
  • Tillsätt resten av degvätskan, ägg, socker, salt, hjorthornssalt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen.
  • Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter.
  • Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.
  • Sätt ugnen på 250°C.
  • Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl.
  • Dela degen i 10 bitar (för 10 stycken).
  • Forma varje bit till en slät bulle som läggs på en bakplåtsklädd plåt.
  • Låt bullarna jäsa övertäckta ca 20 minuter.
  • Pensla bullarna med uppvispat ägg.
  • Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.
  • Låt bullarna kallna på galler.
  • Fyllninga: Skär ett lock på varje bulle. Gröp ut lite av inkråmet. Riv mandelmassan på rivjärn och blanda med inkråm och mjölk. Fyll tillbaka i bullarna.
  • Garnering: Vispa grädden till fast skum, gärna med elvisp. Klicka eller spritsa grädden på bullarna och lägg på locken. Pudra över florsocker och servera semlorna.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< April 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se