Alla inlägg under april 2012

Av Maria - 15 april 2012 09:45

Antal: 4 portioner

Ugn: 150°C, ca 15 minuter


Ingredienser:

1 kg hel laxsida


Lag:

2 röda lökar

1 skivad morot

1½ dl ätiksprit, 12%

6 dl vatten

2 msk salt

4 msk råsocker

6 kryddpepparkorn

6 vitpepparkorn

2 lagerblad

Några dillstjälkar


Garnering:

Dillkvistar

Rödlök från lagen

Citron


Wasabikräm:

3 msk riven färsk ingefära

½ dl finkackad färsk gräslök

3 dl créme fraiche

2-3 msk wasabi, finns på tub


Gör så här:

  • Lagen: skala och skiva löken. Koka upp samtliga ingredienser till lagen i en kastrull.
  • Ta bort alla benen på laxen.
  • Skär snitt med cirka 1 centimeters mellanrum men skär inte igenom, laxbiten ska hålla samman.
  • Placera den i en form med höga kanter.
  • Sila lagen över och täck fisken med folie.
  • Placera i mitten av en 150°C varm ugn i cirka 15 minuter.
  • Låt laxen svalna så snabbt som möjligt, ställ den därefter i kylskåp i minst 2 timmar, gärna över natten.
  • Wasabikräm: görs genom att blanda wasabi från tuben med riven ingefära ovh hackad gräslök. Blanda samtliga ingredienser, rör om till en slät kräm.
  • Garnera med citron, dillvippor och löken från lagen.
  • Servera med wasabikräm och grönsallad.
ANNONS
Av Maria - 14 april 2012 09:45

Antal: 4 portioner

Ugn: 175°C, ca 20 minuter


Ingredienser:

600-800 g bit färsk lax

1 citron, gärna krav

1 näve färsk timjan

1 näve färsk gräslök

2 dl matlagningsyoghurt

250 g sockerärtor

1 zucchini

8 körsbärstomater

Olivolja

Salt

Peppar


Gör så här:

  • Värm ugnen till 175°C.
  • Lägg i laxen i en ugnsfast form.
  • Skölj citronen och riv av skalet.
  • Lägg hälfen av det rivna skalet på laxen och pressa över halva citronen, ringla lite olivolja över laxen, ett nyp vardera av salt och peppar.
  • Ungsbaka laxen 20 minuter i ugnen.
  • Såsen gör du genom att lägg resten av det rivna citronskalet i en skål, tillsammans med yoghurt och saften av en halv citron.
  • Klipp ned gräslök och timjan i skålen, salta och peppra.
  • Mixa alltsammans till såsen blivit lite skummig.
  • Skölj sockerärtorna, zucchinin och tomaterna.
  • Skär med osthyveln längs med zucchinin.
  • Stek alla grönsakerna tillsammans med lite olivolja i stekpannan tills de fått fin färg och mjuknat något.
  • Strö lite flingsalt över grönsakerna vid servering.
ANNONS
Av Maria - 13 april 2012 18:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:


Grytan:

600-800 g lövbiff i skivor

Tomatpuré efter smak

2 morötter

2 gula lökar

200 g champinjoner

1 röd paprika

100 g torkade aprikoser

1 burk krossade tomater

½ liter lantbuljong

2 vitlöksklyftor

1 tsk timjan

2 msk sambal oelek

2 lagerblad

Salt

Peppar


Svart linsgryta:

4 cm färsk ingefära

1 burk ekologisk kokosmjölk

4 dl beluga linser

En näve färsk koriander

2 msk lantbuljong

2 msk rapsolja

1 msk sambal oelek

1 färsk chilifrukt

10 cocktailtomater


Gör så här:

  • Skär lövbiffen i bitar.
  • Koka upp buljongen med tomatpurén.
  • Lägg ner lite kött i taget, så att inte buljongen slutar koka.
  • Sänk värmen och låt sjuda i 30 minuter.
  • Linsgrytan: Gör samtidigt linsgrytan och börja med att skala och riv ingefära. Fräs rivet försiktigt i olja. Tillsätt sambal oelek, koriander, lantbuljong och chilifrukten som du tagit ur kärnorna från och skurit i skivor. Häll i kokosmjölk och belugalinser. Låt småkoka i 20 minuter.
  • Skiva champinjonerna, skala och hacka löken, skär morötterna i bitar, skär paprikan och aprikoserna i strimlor.
  • Lägg ner alltsammans i grytan.
  • Häll över krossade tomater.
  • Pressa ned vitlöken och smaka av med kryddorna.
  • Låt sjuda i 10 minuter.
  • Servera med svart linsgryta.
Av Maria - 12 april 2012 10:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

600 g fiskfilé

1 stor gul lök

1 ägg

1 dl kall, kokt quinoa

1 dl sojamjölk

5 små anjovisfiléer

2 msk hackad gräslök

Salt

Peppar

Rapsolja till stekning


Gör så här:

  • Hacka löken fint och fräs den mjuk i lite smör.
  • Hacka anjovisfiléerna och gräslöken.
  • Kör fiskfiléerna till en färs i en matberedare eller mixer.
  • Blanda ner ägg, quinoa och sojamjölk.
  • Krydda med salt och peppar och blanda i anjovisfiléerna och gräslöken.
  • Rulla små bullar med vattensköljda händer och lägg på ett skärbräde.
  • Stek bullarna i omgångar i olja på medelstark värme.
Av Maria - 11 april 2012 18:00

Ingredienser:

500 g skalade bananer

Saft och skal från 1 lime

Saft och skal från 1 citron

2 kanelstänger

3 dl syltsocker

2 msk valnötshack


Gör så här:

  • Mixa eller mosa bananerna.
  • Blanda bananerna med lime, citron, kanelstänger och syltsocker i en gryta och koka i 5 minuter.
  • Tag grytan från värmen och skumma noga.
  • Rör i nöthacket.
  • Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.
  • Förslut burkarna väl och förvara dem svalt.
Av Maria - 10 april 2012 15:51

Ugn: 225°C, 10-15 minuter


Ingredienser:

4 röda paprikor

2 vitlöksklyftor

3 msk olivolja


Gör så här:

  • Dela paprikorna och kärna ur dem.
  • Skär i klyftor, lägg på plåt och vänd dem i lite olja.
  • Rosta i ugn 225°C, 10-15 minuter.
  • Lägg paprikan i en plastpåse, låt svalna och skala den sedan.
  • Mixa paprika, vitlök och olivolja.
  • Smaka av med salt och peppar.
Av Maria - 9 april 2012 09:20

Antal: beror på storleken av köttbullarna

Tid: ca 45 minuter


Ingredienser:

½ dl ströbröd

1 dl vispgrädde

1 msk flytande kalvfond

500 g köttfärs

1 gul lök

1 ägg

1 tsk salt

1 tsk malen kryddpeppar

3 msk flytande magarin


Gör så här:

  • Blanda vispgrädde och kalvfond i en bunke.
  • Tillsätt 3½ msk ströbröd.
  • Låt svälla 3-4 minuter.
  • Lägg i köttfärsen, knäck ner ägget och blanda ner finkackad lök.
  • Krydda med salt och peppar.
  • Skölj händerna i vatten. Vatten gör att köttfärsen inte fastnar på händerna.
  • Bland ingredienserna med händerna till en jämn smet.
  • Skölj händerna igen.
  • Forma köttbullar genom att rulla bitar av färsen i handflatan.
  • Se till att ha en skärbräda bredvid att lägga köttbullarna på.
  • Börja stek i flytande magarinet.
  • Lägg i köttbullar med se till att de har utrymme att rulla när du skakar i panna.
  • Sänk värmen och låt köttbullarna steka färdigt.
Av Maria - 8 april 2012 09:45

Antal: 10 personer


Ingredienser:

1 kilo laxfilé med skinn
4 msk strösocker
2 msk salt
1 tsk rosépeppar, krossad
1 tsk grönpeppar, krossad
2 msk hackad färsk rosmarin
1 apelsin, rivet skal


Gör så här:

  • Skär laxen i två bitar.
  • Frys laxen i minst 1 dygn före eller efter gravningen.
  • Blanda socker, salt och kryddor.
  • Gnid försiktigt in blandningen i laxen och strö över rosmarin och rivet apelsinskal. 
  • Lägg laxen i en plastpåse eller i en form och täck med plastfolie.
  • Låt laxen stå framme i rumstemperatur ca 1 timme tills sockret börjar smälta.
  • Sätt in laxen i kylen och låt stå ca 2 dygn, vänd den efter halva tiden. 
  • Skär laxen i tunna skivor.
  • Servera med kokt potatis, kokt vit sparris och örtsås.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< April 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se