Alla inlägg under april 2012

Av Maria - 7 april 2012 09:45

Antal: 8 personer


Ingredienser:

½ dl olivolja
2 msk vatten
2 msk vitvinsvinäger
1½ msk fransk honungsenap
2 msk hackad färsk koriander
1 krm salt
1 krm nymald svartpeppar


Gör så här:

  • Blanda senap, socker, vinäger, salt och peppar.
  • Vispa ner oljan droppvis.
  • Blanda ner dill och servera.
ANNONS
Av Maria - 6 april 2012 09:45

Antal: 12-15 personer


Ingredienser:


Botten:

200 g mörk kavring
75 g smält smör


Fyllning:

400 gram kallrökt lax
1 burk röd stenbitsrom (50g)
2 dl lätt creme fraiche
4 gelatinblad
2 dl vispgrädde
1½ dl hackad dill
½ dl hackad gräslök
2 msk pressad citron
1 krm vitpeppar


Garnering:

1 gurka i stavar
1 knippa rädisor i klyftor
några kvistar basilika
gräslöksblommor
ca 15 skivor kallrökt lax


Gör så här:

  • Riv kavringen på rivjärn eller finfördela i en matberedare.
  • Blanda smulorna med smöret.
  • Kläm fast bakplåtspapper i en form, 24 cm diameter, med löstagbar kant.
  • Tryck ut kavringen till en botten i formen.
  • Ställ kallt ca 15 minuter.
  • Ta bort skinn och ev ben från laxen.
  • Skär den i mindre bitar och finfördela i matberedare.
  • Tillsätt stenbitsrom och creme fraiche.
  • Blanda snabbt ihop.
  • Blötlägg gelatinbladen 5 minuter.
  • Vispa grädden.
  • Smält gelatinet, gärna i mikrovågsugnen, ca 15 sekunder på full effekt.
  • Tillsätt det smälta gelatinet genom att hälla det i tubröret på matberedaren, kör på låg hastighet.
  • Blanda snabbt ner smeten i den vispade grädden.
  • Tillsätt dill, gräslök och citronsaft.
  • Peppra.
  • Häll blandningen över kavringsbottnen och släta till ytan.
  • Ställ i kyl för att stelna minst 3 timmar.
  • Lägg upp tårtan med gurka, rädisor och basilika runt om och garnera med gräslöksblommorna ovanpå.
  • Servera kallrökta laxskivor till.
ANNONS
Av Maria - 5 april 2012 09:45

Antal: 10 personer


Ingredienser:

1½ dl senap
½ dl strösocker
2 msk rödvinsvinäger
2 dl rapsolja
½ tsk salt
3 msk hackad dill


Gör så här:

  • Blanda senap, socker och vinäger i en bunke.
  • Tillsätt oljan droppvis under vispning.
  • Smaka av med salt och dill.
Av Maria - 4 april 2012 09:45

Antal: 1 bröd

Ugn: 175°, ca 1 timma


Ingredienser:

4½ dl vetemjöl (270 g)
3 dl grovt rågmjöl (165 g)
1½ tsk salt
1½ tsk stött anis
1½ tsk stött fänkål
1½ tsk mald pomerans
1½ tsk bikarbonat
¾ tsk bakpulver
3 dl filmjölk
1½ dl mjölk
½ dl mörk sirap


Gör så här:

  • Sätt ugnen på 175°.
  • Blanda alla torra ingredienser.
  • Tillsätt filmjölk, mjölk och sirap och rör till en jämn smet. 
  • Häll smeten i en smord avlång form, 1½ liter.
  • Grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 1 timme.
  • Stjälp upp brödet på galler och låt kallna.
Av Maria - 3 april 2012 09:45

Antal: 4-6 portioner


Ingredienser:

1 burk urvattnad inläggningssill, á 420 g

1 rödlök


Lag:

½ dl ättikssprit, 12%

1 dl vatten

½ dl socker

5 krossade kryddpepparkorn

1 tsk senapskorn


Gör så här:

  • Skölj de urvattnade filéerna.
  • Skär filéerna i bitar och varva dessa med skalad skivad rödlök i en glasburk.
  • Koka upp ingredienserna till lagen, låt den kallna.
  • Häll den sedan över sillen.
  • Låt stå minst ett dygn.

Av Maria - 2 april 2012 18:15

Ingredienser:

1 citron, saft eller 2 msk vinäger

2 msk olivolja

2 msk vatten

1 vitlöksklyfta, pressad

Salt

Svartpeppar


Gör så här:

landa citronsaft/vinäger, olja, vatten och pressad vitlök i skålen med tomatkärnorna.

Smaka av med salt och peppar.


Av Maria - 2 april 2012 16:00

Antal: 10 personer


Ingredienser:

2 burkar inläggningssill, à 420 g
1 dl ättiksprit, 12%
2 dl strösocker
3 dl vatten
1 tsk hel kummin, krossad i mortel
1 tsk hel fänkål, krossad i mortel
½ tsk hel anis, krossad i mortel
3 lagerblad
1 rödlök


Gör så här:

  • Spola av sillen med kallt vatten och låt rinna av.
  • Skär sillen i ca 1½ cm breda bitar. 
  • Rör ättika och socker i en bunke tills sockret smält.
  • Häll på vattnet och tillsätt kryddorna.
  • Skala och skiva löken tunt.
  • Varva sill och lök i en glasburk.
  • Häll på lagen.
  • Ställ burken i kylen i minst ett dygn.
Av Maria - 1 april 2012 18:00

Ingredienser:

2-3 dl vispgrädde

2 msk florsocker

drygt 1 tsk malen kardemumma


Gör så här:

Vispa grädden, florsockret och kardemumman.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< April 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se