Alla inlägg under maj 2012

Av Maria - 23 maj 2012 11:00

Ingredienser:

750 gram benfritt kalvkött av steken.

Salt

Vitpeppar

3 msk smör

1 större burk champinjoner + spadet

1,5 dl grädde


Gör så här:

Köttet tvättas och skäres rakt över fibrerna i lagom stora biffskivor, som bultas lätt och kryddas med salt och vitpeppar.

Biffarna brynas väl på båda sidor då de äro brynta, läggas champinjonerna ner och stekas med en liten stund.

Champinjonspadet spädes på tillsammans med lite kokande vaten och köttet får efterstekas några minuter och lägges upp på varmt serveringsfat.

Såsen spädes med grädden, smakas av och hälles över.



Sidan 20 i Husmoderns Köksalmanack 1933

Matförslag till 5 januari

ANNONS
Av Maria - 22 maj 2012 06:00

Antal: 6-8 stycken


Ingredienser:

6 ägg

50 g smör

1/2 dl kokosmjöl

1 1/2 dl mandelmjöl

1/2 dl solrosfrön

1/2 dl pumpafrön

1/2 dl linfrön

1 1/2 msk fiberhusk

1/2 msk bakpulver

1/2 tsk salt

1/2 dl pumpafrön till dekoration


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa äggen ordentligt ett par minuter med elvisp.

Smält smöret och rör ner i äggsmeten.

Blanda kokosmjöl, mandelmjöl, solrosfrön, pumpakärnor, linfrön, fiberhusk, bakpulver och salt i en bunke.

Rör ner de torra ingredienserna i äggsmeten och rör runt ordentligt.

Låt stå i 10 minuter så att fiberhusken hinner svälla.

Dela smeten i 6 eller 8 delar och forma till platta bullar.

Lägg dem på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper.

Strö över lite extra pumpakärnor.

Grädda i 25 minuter.

Låt svalna på galler.

Förvara de du inte använder direkt i kylen.

ANNONS
Av Maria - 21 maj 2012 09:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

Smör eller kokosfett för stekning

400 g broccoli

70-100 g spenat

1/2 kruka färsk mynta

5 dl vatten

2 dl créme fraiche

Saften av 1 citron

1 tsk malen koriander

Salt

Peppar

150 g fetaost

30 g pinjenötter


Gör så här:

Hacka löken och riv eller pressa vitlöken.

Fräs i smör eller kokosmjölk i en kastrull.

Lägg i broccolin, spenaten och vatten.

Koka tills broccolin är mjuk.

Tillsätt mynta och créme fraiche och mixa slätt.

Tillsätt citronsaft, malen koriander och smaka av med salt och peppar.

Skär fetaosten i tärningar och rosta pinjenötterna i en torr stekpanna.

Servera soppan med fetaosten, pinjenötterna och färsk mynta.

Av Maria - 20 maj 2012 11:00

Antal: 1 portion


Ingredienser:

2 löskokta ägg

2 msk majonnäs

Salt

Svartpeppar

3 skivor kallrökt skinka, ca 75 g

1/2 tomat


Gör så här:

Hacka äggen och lägg i en skål.

Blanda ner majonnäs, salt och peppar.

Lägg upp röran på en assiett och lägg på några skivor kallrökt skinka och tomat.

Av Maria - 19 maj 2012 19:00

Ingredienser:

100 g strösocker

75 g vatten

55 g äggvita


Gör så här:

Koka upp socker och vatten till 121 grader.

När sockerlagen kokat till 110 grader börja vispa upp äggvitan.

När sockerlagen är 121 grader så häll den i en stråle över äggvitan under vispning, så att allat blandas väl.

Vispa tills marängen svalnat helt.

Fyll en engångsspritspåse med en rund tyll, 14 mm.

Om marängen känns "kort" kan man vispa i den för hand så att den sjunker ihop lite innan man fyller spritspåsen, då blir det fina toppar när man spritsar.

Spritsa marängen i toppar på t.ex pajer. Om man vill kan man bränna marängen med en gasolbrännare.

Detta räcker till t.ex 8 små pajer.

Av Maria - 18 maj 2012 09:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 vitlöksklyftor

1 dl färsk oregano

1 dl färsk persilja

½ röd chili

1 dl olivolja

2 msk rödvinsvinäger

Salt

Peppar


Gör så här:

Hacka vitlök, oregano och persilja fint.

Kärna ur chilin och finhacka den.

Blanda i en skål och häll över olja och vinäger, salta och peppra.

Av Maria - 17 maj 2012 18:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 ägg

2 dl vispgrädde

2 msk fiberhusk

2 krm salt

Smör eller kokosfett att steka i


Gör så här:

Blanda ägg, vispgrädde, fiberhusk och salt i en bunke med en elvisp och låt svälla i 5 minuter.

Stek till plättar i smör eller kokosfett.

Av Maria - 16 maj 2012 07:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 msk finhackat citrongräs

50 g finhackad schalottenlök

4 pressade vitlöksklyftor

2 tsk finriven ingefära

2 tsk malen koriander

2 tsk malen spiskummin

1/2 tsk gurkmeja

2 tsk farinsocker

1/2 tsk salt

2 msk soja

2 msk jordnötsolja eller matolja


Gör så här:

Blanda alla ingredienserna i en skål.

Marinera köttet minst en timme men låt det gärna marinera över natten.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Maj 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se