Alla inlägg under maj 2012
Ingredienser:
750 gram benfritt kalvkött av steken.
Salt
Vitpeppar
3 msk smör
1 större burk champinjoner + spadet
1,5 dl grädde
Gör så här:
Köttet tvättas och skäres rakt över fibrerna i lagom stora biffskivor, som bultas lätt och kryddas med salt och vitpeppar.
Biffarna brynas väl på båda sidor då de äro brynta, läggas champinjonerna ner och stekas med en liten stund.
Champinjonspadet spädes på tillsammans med lite kokande vaten och köttet får efterstekas några minuter och lägges upp på varmt serveringsfat.
Såsen spädes med grädden, smakas av och hälles över.
Sidan 20 i Husmoderns Köksalmanack 1933
Matförslag till 5 januari
Antal: 6-8 stycken
Ingredienser:
6 ägg
50 g smör
1/2 dl kokosmjöl
1 1/2 dl mandelmjöl
1/2 dl solrosfrön
1/2 dl pumpafrön
1/2 dl linfrön
1 1/2 msk fiberhusk
1/2 msk bakpulver
1/2 tsk salt
1/2 dl pumpafrön till dekoration
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa äggen ordentligt ett par minuter med elvisp.
Smält smöret och rör ner i äggsmeten.
Blanda kokosmjöl, mandelmjöl, solrosfrön, pumpakärnor, linfrön, fiberhusk, bakpulver och salt i en bunke.
Rör ner de torra ingredienserna i äggsmeten och rör runt ordentligt.
Låt stå i 10 minuter så att fiberhusken hinner svälla.
Dela smeten i 6 eller 8 delar och forma till platta bullar.
Lägg dem på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper.
Strö över lite extra pumpakärnor.
Grädda i 25 minuter.
Låt svalna på galler.
Förvara de du inte använder direkt i kylen.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
Smör eller kokosfett för stekning
400 g broccoli
70-100 g spenat
1/2 kruka färsk mynta
5 dl vatten
2 dl créme fraiche
Saften av 1 citron
1 tsk malen koriander
Salt
Peppar
150 g fetaost
30 g pinjenötter
Gör så här:
Hacka löken och riv eller pressa vitlöken.
Fräs i smör eller kokosmjölk i en kastrull.
Lägg i broccolin, spenaten och vatten.
Koka tills broccolin är mjuk.
Tillsätt mynta och créme fraiche och mixa slätt.
Tillsätt citronsaft, malen koriander och smaka av med salt och peppar.
Skär fetaosten i tärningar och rosta pinjenötterna i en torr stekpanna.
Servera soppan med fetaosten, pinjenötterna och färsk mynta.
Antal: 1 portion
Ingredienser:
2 löskokta ägg
2 msk majonnäs
Salt
Svartpeppar
3 skivor kallrökt skinka, ca 75 g
1/2 tomat
Gör så här:
Hacka äggen och lägg i en skål.
Blanda ner majonnäs, salt och peppar.
Lägg upp röran på en assiett och lägg på några skivor kallrökt skinka och tomat.
Ingredienser:
100 g strösocker
75 g vatten
55 g äggvita
Gör så här:
Koka upp socker och vatten till 121 grader.
När sockerlagen kokat till 110 grader börja vispa upp äggvitan.
När sockerlagen är 121 grader så häll den i en stråle över äggvitan under vispning, så att allat blandas väl.
Vispa tills marängen svalnat helt.
Fyll en engångsspritspåse med en rund tyll, 14 mm.
Om marängen känns "kort" kan man vispa i den för hand så att den sjunker ihop lite innan man fyller spritspåsen, då blir det fina toppar när man spritsar.
Spritsa marängen i toppar på t.ex pajer. Om man vill kan man bränna marängen med en gasolbrännare.
Detta räcker till t.ex 8 små pajer.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 vitlöksklyftor
1 dl färsk oregano
1 dl färsk persilja
½ röd chili
1 dl olivolja
2 msk rödvinsvinäger
Salt
Peppar
Gör så här:
Hacka vitlök, oregano och persilja fint.
Kärna ur chilin och finhacka den.
Blanda i en skål och häll över olja och vinäger, salta och peppra.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 ägg
2 dl vispgrädde
2 msk fiberhusk
2 krm salt
Smör eller kokosfett att steka i
Gör så här:
Blanda ägg, vispgrädde, fiberhusk och salt i en bunke med en elvisp och låt svälla i 5 minuter.
Stek till plättar i smör eller kokosfett.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 msk finhackat citrongräs
50 g finhackad schalottenlök
4 pressade vitlöksklyftor
2 tsk finriven ingefära
2 tsk malen koriander
2 tsk malen spiskummin
1/2 tsk gurkmeja
2 tsk farinsocker
1/2 tsk salt
2 msk soja
2 msk jordnötsolja eller matolja
Gör så här:
Blanda alla ingredienserna i en skål.
Marinera köttet minst en timme men låt det gärna marinera över natten.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|