Alla inlägg under maj 2012
Antal: 1 portion
Ingredienser:
2 ägg
1 msk grädde
1 msk smör att steka i
Salt
Svartpeppar
50 g riven mozzarella
40 g rökt skinka
3 stora svampar
Eventuellt en halv tomat
Gör så här:
Smält smör i pannan.
Vispa ihop ägg med grädde, salt och peppra.
Strimla skinkan och skiva svampen, fräs i fettet.
Lägg upp tallrik.
Sänk värmen något och häll i omelettsmeten.
Rör lite i bottnen så att all smet kommer i kontakt med värmen från bottnen.
Fördela skink- och svampröran ovanpå och strö över osten, lägg på lock.
Låt stå ett tag och servera sedan, gärna tillsammans med lite tärnad tomat.
Antal: 1 stort glas
Ingredienser:
1 dl frysta blåbär
Saften av en 1/2 lime
Saften av en 1/2 apelsin
1 dl turkisk yoghurt
2 msk grädde
Gör så här:
Lägg alla ingredienser i en blender och mixa till en jämn smoothie.
Späd med vatten till lagom konsistens.
Häll upp i ett glas och servera.
Antal: 12 stycken
Ingredienser:
1 msk matolja
1 finhackad gul lök
2 pressade vitlökar
1 msk finriven ingefära
Salt
Nymalen svartpeppar
500 g lammfärs
3/4 dl brödsmulor eller ströbröd
2 msk hoisinsås
Gör så här:
Hetta upp grillen till medelhög värme (cirka 200 grader).
Hetta upp oljan i en medelstor stekpanna.
Lägg i lök, vitlök, ingefära, salta och peppra.
Stek i cirka 5 minuter tills löken är mjuk.
Blanda lammfärs, lökblandningen, ströbröd och hoisinsås i en medelstor skål.
Forma till 12 färsbiffar.
Olja in grillgallret och grilla i cirka 5 minuter på varje sida tills de är genomstekta.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 msk jordnötsolja eller matolja
2 msk finhackad schalottenlök
2 pressade vitlöksklyftor
1 medelstor röd chili, hackad
1 msk fisksås
1 msk soja
1 msk limesaft
1 1/4 dl jordnötssmör (fin- eller grovkorning)
1 msk farinsocker
1 1/4 dl kokosmjölk eller vatten
Gör så här:
Hetta upp oljan i en medelstor kastrull på medelhög värme.
Tillsätt schalottenlök, vitllök och chili och fräs i 1-2 minuter eller tills löken har mjuknat och härliga dofter frigörs.
Blanda ner de övriga ingredienserna.
Koka utan lock i cirka 3 minuter eller tills såsen har tjocknat en aning.
Rör om då och då.
Antal: ca 85 stycken
Ugn: 175 grader, 12-15 minuter
Ingredienser:
500 g smör eller magarin
130 g (ca 1 1/2 dl) socker
1 äggula
2 tsk vaniljsocker
400 g (ca 6 1/2 dl) vetemjöl
Till garnering:
Pärlsocker
Sylt
Gör så här:
Rör ihop fett och socker.
Tillsätt äggula, vaniljsocker och vetemjöl och arbeta ihop en smidig deg.
Dela den i 3 delar och rulla ut till längder, ca 2 1/2 cm tjocka.
Rulla längderna i pärlsocker och ställ dem kallt.
Skär längderna i skivor och lägg dem på smord plåt.
Gör en fördjupning i mitten (går bra med skaftet på en trägaffel) och lägg på en liten klick sylt.
Grädda i 175 grader tills kakorna har svagt ljusbrun färg, 12-15 minuter.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, 20 minuter
Ingredienser:
400 g fläskfilé
Ett knippe färsk salvia
Kryddblandning:
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
1/2 tsk finstött rosmarin
Marinad:
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1/2 dl vinäger
2 msk vatten
1 dl olivolja
1 msk fransk senap
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 finhackad lök
Gör så här:
Klappa in köttet med kryddblandningen och bryn för att få färg.
Tillaga i ugn 225 grader, 20 minuter.
Låt svalna.
Skiva köttet i cirka 1 centimeter tunna skivor.
Blanda marinaden och marinera köttet kallt över natten.
Toppa med smörstekt salviablad vid servering.
Servera med ljummen champinjonsallad.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
300-400 g grön sparris
100 g ädelost
1 dl créme fraiche
Rivet skal av 1 ekologisk citron
Salt
Peppar
600 g entrecôte skuren i skivor
Smör eller kokosfett för stekning
Sallad:
70 g salladsblad
3 msk olivolja
1 msk vit balsamvinäger
1 citron
Gör så här:
Skär av det nedersta på sparrisen och koka den så att den blir mjuk.
Häll av vattnet och plocka undan 8-10 knoppar till dekoration.
Mixa resten av sparrisen med osten och créme fraiche.
Blanda ner rivet citronskal och smaka av med salt och peppar.
Stek köttet i smör eller kokosfett, salta och peppra.
Blanda salladen med olivolja, vinäger och lite salt och peppar.
Servera köttet med sallad, sås, sparrisknopparna och citronklyftor.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
200 g morot
200 g palsternacka
100 g rotselleri
1 vitlöksklyftor
2 msk olja
1 msk smör
1 msk torkad oregano
½ tsk salt
Gör så här:
Skala och hacka rotfrukterna fint.
Skala och hacka vitlöken.
Hetta upp smör och olja i en panna.
Stek rotfrukterna med vitlök, oregano och salt 5-10 minuter, de ska vara mjuka med gärna ha lite tuggmotstånd.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|