Alla inlägg under juni 2012

Av Maria - 19 juni 2012 09:45


Antal: 8-10 portioner


Ingredienser:

200 g kavring
75 g smör, smält
4 gelatinblad
200 g matjessill
1 rödlök, finhackad
250 g kvarg (t ex kesella)
3 dl gräddfil
svartpeppar
1½ dl gräslök, hackad


Gör så här:

Finfördela kavringen i matberedare och blanda med smöret.

Tryck ut röran i en rund form med löstagbar kant, platta till ordentligt och ställ i kylskåp.
Lägg gelatinblad i rikligt med kallt vatten.

Låt sillen rinna av men spara spadet.
Finhacka sill och blanda med rödlök, kvarg och gräddfil.

Smaka av med svartpeppar och sillspad.
Krama ur gelatinbladen och smält på låg värme på spis eller i mikrovågsugn tillsammans med lite av sillröran.
Blanda noggrant det smälta gelatinet med resten av sillröran, häll ut över brödbotten, täck formen med plastfolie och låt stå kallt minst 4 timmar.

Garnera tårtan med hackad gräslök.

Tips!

När du låter sillen rinna av är det bäst att använda en metallsil – använder man kaffefilter absorberar det delar av de ­fettlösliga aromämnena.




Av Maria - 19 juni 2012 09:15


Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 kokta potatisar
1 burk ansjoviskryddad sill (240 g)
2 hårdkokta ägg
½ rödlök
½ knippe gräslök
½ knippe rädisor
1 dl majonnäs
1 dl gräddfil

 

Gör så här:

Tärna potatis, sill, ägg och lök fint.

Skär gräslöken fint och klyfta rädisorna.

Varva alla ingredienserna i olika lager i en fin burk.




Av Maria - 19 juni 2012 08:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

600 g lax, portionsbitar

100 g chévre

2 dl majonnäs

2 vitlöksklyftor

Rivet skal av 1 citron

1 tsk tryffelolja

Salt

Peppar

300 g pak choi eller salladskål

4 msk olivolja

1 msk citronjuice


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Lägg laxbitarna i en ugnsfast form.

Mosa chévreosten och blanda med majonnäs, riven eller pressad vitlök, citronskal och tryffelolja.

Smaka av med salt och peppar.

Bred ostblandningen över laxen och låt stå i ugnen i 20 minuter.

Strimla pak choien och blanda med olja och citronjuice.

Salta och peppra lite.

Servera laxen med pak choisalladen.

Av Maria - 18 juni 2012 14:30


Antal: 4-6 stora portioner


Ingredienser:

450 g ryggbiff


Marinad:
1 knippe koriander
2–3 vitlöksklyftor, pressade
1 tsk paprikapulver
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 dl citronsaft
½ dl olivolja


Gör så här:
Skär köttet i 2 x 2 cm stora kuber.
Blanda ingredienserna till marinaden i en bunke.

Lägg ner köttet och arbeta in marinaden med händerna.

Låt köttet stå i minst 20–25 minuter för att dra in smak.


Vid servering:

Låt spetten rinna av lite. Grilla på het utegrill eller i ugn cirka 4 minuter på varje sida tills de har fin färg.




Av Maria - 18 juni 2012 13:00


Antal: 2 portioner


Ingredienser:

1 liten honungsmelon
100 g kallrökt lax
2 babygemsallad eller ½ litet huvud isbergssallad
ett par nävar rucolasallad
mynta eller basilika


Dressing:
1 msk citron
2 msk olivolja
salt
svartpeppar


Gör så här:

Skala och skär melonen i tärningar, skär laxen i mindre bitar.

Dela gemsalladen i klyftor eller strimla isbergssalladen.

Blanda allt med rucolasallad och bitar av mynta eller basilikablad och lägg upp på ett vackert serveringsfat.

Rör ihop alla ingredienser till dressingen och ringla den över salladen.

Servera med baguette eller ciabattabröd.




Av Maria - 18 juni 2012 09:45


Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2-3 fina matjessillfiléer, ca 200 g
4 hårdkokta ägg
1 syrligt äpple
1 rödlök
½ knippe gräslök
½ knippe dill
3 msk riven pepparrot
3 msk majonnäs
2 msk chilisås
saft av ½ citron, ca 2 msk
salt och peppar


Garnityr:
2 skivor mjukt tunnbröd i trekanter
rödlöksringar
äppelskivor
dillkvistar
ev lagrad ost i stavar


Gör så här:

Skär matjessfiléerna i tärningar.

Tärna äpplet.

Skala och skiva rödlöken tunt.

Skär dill och gräslök fint.

Vänd försiktigt ihop allt i en skål och rör ner pepparroten.

Blanda majonnäs, chilisås och cit­ronsaft och ringla över.

Vänd några tag och ställ åt sidan.

Hacka äggen och fördela ägghacket i botten av fyra glas.

Stek trekanterna av tunnbröd i sparsamt med olja.

Salta en aning.

Toppa ägghacket med sillcocktailen i glasen och garnera med trekanter av bröd, rödlök, äppelskivor, dill och eventuellt stavar av lagrad ost.




Av Maria - 18 juni 2012 09:15


Antal: 8 portioner

Ugn: 200 grader, 15 minuter + 175 grader, 25-30 minuter


Ingredienser:

Pajdeg:

3 dl vetemjöl
250 g kvarg,1 burk
½ dl flytande margarin

 

Fyllning:

2 msk olivolja
200 g färsk spenat
150 g riven lagrad ost, t.ex prästost, västerbottenost
125 g ansjovisfilé
3 st ägg
2 dl crème fraiche, 34 %
1 krm salt
1 krm peppar

 

Gör så här:

Pajdegen:

Sätt ugnen på 200°.

Häll mjöl, kvarg, smör-rapsolja och salt i en bunke.

Arbeta ihop till en elastisk deg med fingrarna och lägg degen i en plastpåse.

Platta ut degen till en platta och lägg i kylen 30 min.


Tryck ut pajdegen i en form, ca 24 cm i diameter med löstagbar kant.

Förgrädda pajskalet i ca 15 minuter. Sänk värmen till 175°.


Fyllning:


Hetta upp oljan och stek spenaten mycket hastigt så att den blir mjuk.

Lägg spenaten i pajskalet och strö över osten och den avrunna ansjovisen.


Vispa ihop ägg och crème fraiche.

Tillsätt salt och peppar och häll smeten i pajskalet.


Grädda 25–30 min.

Låt svalna och skär i bitar.




Av Maria - 18 juni 2012 07:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 vitlöksklyftor

Smör eller kokosfett för stekning

400 g grön sparris

4 dl vatten

3 dl vispgrädde eller kokosmjölk

Salt

Peppar

2-3 msk pressad färsk citron

500 g kycklingfilé

1 tsk paprikapulver

1 tsk lökpulver

100 g ärtskott


Gör så här:

Riv eller pressa vitlöken och fräs i smör eller kokosfett i en kastrull.

Skär bort stubben på sparrisen och skär resten av sparrisen i bitar.

Lägg bitarna i kastrullen och häll på vatten.

Koka mjuka.

Fiska upp de finaste sparrisknopparna och lägg dem åt sidan.

Mixa soppan och tillsätt vispgrädden.

Smaka av med salt, peppar och citronsaft.

Lägg i sparrisknopparna.

Skär kycklingfiléerna i tunnare bitar på längden.

Krydda dem med paprikapulver, lökpulver, salt och peppar.

Trä upp dem på spett och stek dem i smör eller kokosfett tills de är genomstekta.

Servera soppan med kycklingspetten och ärtskott.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12
13
14 15
16
17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27
28
29 30
<<< Juni 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards