Antal: 8 portioner
Ugn: 200 grader, 15 minuter + 175 grader, 25-30 minuter
Ingredienser:
3 dl vetemjöl
250 g kvarg,1 burk
½ dl flytande margarin
2 msk olivolja
200 g färsk spenat
150 g riven lagrad ost, t.ex prästost, västerbottenost
125 g ansjovisfilé
3 st ägg
2 dl crème fraiche, 34 %
1 krm salt
1 krm peppar
Gör så här:
Pajdegen:
Sätt ugnen på 200°.
Häll mjöl, kvarg, smör-rapsolja och salt i en bunke.
Arbeta ihop till en elastisk deg med fingrarna och lägg degen i en plastpåse.
Platta ut degen till en platta och lägg i kylen 30 min.
Tryck ut pajdegen i en form, ca 24 cm i diameter med löstagbar kant.
Förgrädda pajskalet i ca 15 minuter. Sänk värmen till 175°.
Fyllning:
Hetta upp oljan och stek spenaten mycket hastigt så att den blir mjuk.
Lägg spenaten i pajskalet och strö över osten och den avrunna ansjovisen.
Vispa ihop ägg och crème fraiche.
Tillsätt salt och peppar och häll smeten i pajskalet.
Grädda 25–30 min.
Låt svalna och skär i bitar.